Lørdag 9. november 2019
KNEBLET: Borgermester Patricia Arce fra Evo Morales’ sosialistparti ble torsdag angrepet av demonstranter fra opposisjonen. Hun ble kneblet, dekket med rødmaling og avklipt håret. FOTO: JORGE ABREGO, EPA/AP/NTB SCANPIX
Evo Morales’ «plurinasjonale» Bolivia slår sprekker:
Et dypt splittet land
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.

BOLIVIA

Urfolkslederen Evo Morales har styrt Bolivia gjennom 13 år. Nå ser det imidlertid ut til at hans «plurinasjonale stat» – den som skulle sette en stopper for århundrer med etniske konflikter og diskriminering av urfolk – er under sterkt press.

– Vi er vitne til et dypt splittet land, sier utviklingsprofessor John McNeish ved NMBU, som har forsket på og bodd i Bolivia i en årrekke.

Krisa som Bolivia nå befinner seg i, startet som en konflikt mellom høyresidas Carlos Mesa og venstresidas Evo Morales.

Mesa har beskyldt Morales for å ha rigget presidentvalget som gikk av stabelen 20. oktober, og krever nå nyvalg. Samtidig er Organisasjonen av amerikanske stater (Oas) i gang med å granske valget.

Fakta

Opptøyer i Bolivia:

• Bolivia er i politisk krise etter at opposisjonen beskyldte president Evo Morales for valgfusk ved valget 20. oktober.

• Valgkommisjonen kåret Morales til vinneren, men Organisasjonen av amerikanske stater (Oas), EU og den katolske kirka har bedt om en andre valgrunde.

• Opposisjonen krever nyvalg, noe Morales ikke vil akseptere.

• Tre er drept og over 300 skadet i opptøyene, ifølge ombudsmannen i Bolivia.

Politisk og etnisk konflikt

Men konflikten har utviklet seg til å bli både blodig og langt mer komplisert. Hittil er 3 drept og over 300 skadet som følge av tre uker med sammenstøt mellom motstandere og sympatisører av Morales.

I Bolivia er politiske konflikter også knyttet til etniske skillelinjer. Gjennom århundrer har landets urfolk, som utgjør majoriteten av befolkningen, blitt utsatt for rasisme og voldsundertrykkelse. Splittelsene gjør seg også gjeldende nå:

Torsdag gikk bildene av en lynsjet borgermester, Patricia Arce, viralt. Hun representerer det urfolksdominerte sosialistpartiet Mas, som også Morales kommer fra.

Arce ble dratt barbeint gjennom gatene av demonstranter fra opposisjonen. Så ble hun tvunget ned på kne, dekket med rødmaling og skamklippet. Angrepet kom etter at det hadde gått rykter om at to demonstranter fra opposisjonen var blitt drept i sammenstøt med Morales-tilhengere. Det meldes også om sammenstøt mellom urfolk og Morales-motstandere i flere byer.

At Morales’ plurinasjonale stat slår sprekker, bør ikke være overraskende, mener McNeish:

– Vi har sett lignende situasjoner tidligere, der urfolk blir tvunget på kne og må be om unnskyldning til sin hvite befolkning. De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke blitt så godt håndtert, sier han.

Høyreradikale inntar La Paz

Morales har også slitt med å opprettholde sikkerheten både i byene og på landsbygda.

– Folk har i økende grad tatt loven i egne hender under Morales. Det gjelder både tilhengere av opposisjonen og Morales-sympatisører.

I en video publisert av avisa Clarín, beskylder Patricia Arce den høyreradikale organisasjonen Comité Civico for angrepet.

Gruppa representerer næringsinteressene i Santa Cruz-regionen langs Amazonas, og er også kjent for å ytre seg rasistisk mot urfolk.

Nå har Comité Civico meldt seg inn i konflikten. Denne uka inntok lederen, Luis Fernando Camacho, hovedstaden La Paz.

– Vi vil ikke forlate La Paz før Bolivia blir løslatt, for her vil et nytt Bolivia oppstå, sa Camacho til folkemengden torsdag.

Comité Civico har organisert storstilte demonstrasjoner og satt inn veiblokkeringer for å lamme Morales-regimet økonomisk. Mandag krevde Camacho forgjeves at Morales skulle gå av innen 48 timer. Nå gir han altså forsikringer om at han ikke vil forlate hovedstaden før Morales har gått av.

President Morales mener på sin side at høyresida – med utenlandsk hjelp – konspirerer fram et statskupp mot ham. Han nekter å gå av.

Ifølge McNeish er det lite sannsynlig at Comité Civico vil stå i regi for et statskupp, ettersom den først og fremst er en regional gruppe.

Opposisjonen er lammet

Han tror heller ikke at opposisjonen vil klare å samle seg for å styrte Morales.

– Opposisjonen vokser, men den er ekstremt fragmentert, sier McNeish.

Morales, som lenge har vært svært populær på grunn av sin sosiale politikk, har møtt økt motstand. Det er blant annet et resultat av at han har nærmet seg næringslivsinteresser som utnytter urfolksterritorier. Derfor er ikke splittelsene i Bolivia nå bare etniske, men også politiske – på tvers av tradisjonelle skillelinjer.

benedictes@klassekampen.no

Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.