Fredag 8. november 2019
Over 40 millioner trues av sult i det sørlige Afrika
Anslagsvis 45 millioner mennesker trues av sult på grunn av den alvorlig tørken som rammer store deler av det sørlige Afrika. Også villdyr og buskap lider.
Publisert: 08 November 07:00
Anslagsvis 45 millioner mennesker trues av sult på grunn av den alvorlig tørken som rammer store deler av det sørlige Afrika. Også villdyr og buskap lider.
– Omfanget av tørkens ødeleggelser i det sørlige Afrika er overveldende, sier Nellie Nyang'qa, regional direktør i hjelpeorganisasjonen Oxfam.
Flere internasjonale organisasjoner forbereder seg nå på å sende nødhjelpsforsyninger med mat til blant annet Sør-Afrika, Zambia og Zimbabwe.
– Vi er nå vitne til at millioner av allerede fattige mennesker står overfor ekstrem matusikkerhet, sier Nyang'qa.

«Klimasjokk»En kombinasjon av lite nedbør og høye temperaturer rammer disse landene hardt mens sommeren nærmer seg på den sørlige halvkule.
– Lagrene tømmes på grunn av gjentatte klimasjokk som rammer de mest sårbare samfunnene hardest. De trenger hjelp umiddelbart, sier Nyang'qa.
Regionen har opplevd normale nedbørsmengder i bare én av de siste fem sesongene med avlinger, ifølge FNs matvareprogram. Det går spesielt hardt utover småbønder som er avhengige av regn for å vanne.

EksportforbudZimbabwe, som i sin tid var kjent som det sørlige Afrikas brødkurv, har ikke opplevd så lite nedbør siden 1981. Det gjør at over 5,5 millioner mennesker trues av ekstrem matusikkerhet, opplyste Oxfam i en rapport publisert torsdag.
I Zambia er landets ellers frodige maisåkre så hardt rammet at myndighetene nå har forbudt eksport. Det truer matsikkerheten til ytterligere 2,3 millioner, ifølge Oxfam og Zambias Røde Kors.
Tørken rammer også tilgangen på mat i Angola, Malawi, Mosambik, Madagaskar og Namibia, konstaterer Oxfam.

Angrep fra dyrTo katastrofale sykloner raserte avlinger med mais og andre basisvarer i Mosambik, Zimbabwe og flere naboland tidligere i år.
– Miksen av tørke og oversvømmelser har vært katastrofal for mange samfunn. I de fleste av de rammede områdene er det ikke nok drikkevann, noe som betyr at folk og dyr – både ville og husdyr – er nødt til å bruke de samme vannkildene, sier Røde Kors-sjef Kaitano Chungu i Zambia.
– Dette er uakseptabelt, siden det utsetter folk for sykdommer og øker risikoen for dyreangrep, tilføyer Chungu, som forteller at noen familier nå må spise ville frukter og røtter for å overleve.

Døde elefanterMens elver tørkes ut og gressletter utarmes, er det også blant dyrene en hard kamp om maten som er igjen. I Zimbabwe skal mangel på vann og vegetasjon ha tatt livet av over 100 elefanter de siste to månedene. Minst like mange elefanter har dødd i Botswana i et miltbrannutbrudd utløst av alvorlig tørke, ifølge myndighetene.
I løpet av de kommende månedene planlegger FN-organisasjoner å dele ut nødhjelp til 11 millioner mennesker i regionen.
Mens den sørlige delen av kontinentet tørster, er flere land i Øst-Afrika rammet av ekstremregn og flom. Oversvømmelsene har ifølge FN drevet nesten 300.000 mennesker på flukt i Somalia, og nesten 1 million anslås å være rammet i Sør-Sudan.


(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.