Fredag 8. november 2019
Tyrkia vil starte utsendingen av utenlandske IS-fanger neste uke
Tyrkia vil sende fengslede utenlandske IS-krigere i Syria tilbake til hjemlandene. Hjemsendelsene begynner neste uke, opplyser den tyrkiske regjeringen.
Publisert: 08 November 16:05
Tyrkia vil sende fengslede utenlandske IS-krigere i Syria tilbake til hjemlandene. Hjemsendelsene begynner neste uke, opplyser den tyrkiske regjeringen.
Innenriksminister Suleyman Soylu kom med uttalelsen fredag, bare dager etter at landet ga beskjed om at de utenlandske fangene vil bli sendt ut, uavhengig av om hjemlandene vil ta dem imot.
– Vi har fortalt dem: Vi vil sende disse folkene tilbake til dere, og vi begynner med det fra mandag av, sa Soylu under en tale i Ankara, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anatolia.
Innenriksministeren har tidligere opplyst at 1.200 utenlandske IS-krigere har blitt tatt til fange av Tyrkia. Etter Tyrkias intervensjon i nordlige Syria som ble rullet i gang i oktober, har de fengslet ytterligere 287 IS-krigere.
Et ukjent antall IS-krigere har rømt fra kurdiskkontrollerte leire i Nord-Syria under kaoset som oppsto i forbindelse med offensiven.
Det er ikke kjent om personene som er pågrepet av Tyrkia, holdes fanget i tyrkiskkontrollerte områder i Syria eller i Tyrkia.
Om lag 12.000 antatte IS-krigere har blitt holdt fanget av den kurdiskdominerte SDF-styrken i Nord-Syria. Mange av disse er fremmedkrigere fra andre land. Mange land, blant dem europeiske, har vist liten vilje til å hente hjem statsborgere som har vært fremmedkrigere i Syria. Tyrkia og kurdiske selvstyremyndigheter har gjentatte ganger bedt dem om å ta ansvar, uten å få gehør.
I stedet har Storbritannia tatt statsborgerskapet fra briter som har deltatt i terrorhandlinger. Det internasjonale regelverket er ikke tydelig når det kommer til hva man skal gjøre med personer som er statsløse.
(©NTB)
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Mandag 24. februar 2020
BABY-NEKT: Motvillige menn har skylda for at fødselstallene stuper i Norge, ifølge en ny rapport. Folk uten barn overdriver ulempene med å få barn, tror forsker.
Mandag 24. februar 2020
• Utleiekongen Ivar Tollefsen kontrollerer nå en eiendomsmasse verdt 120 milliarder kroner, skriver bladet Kapital i sin siste utgave. Det betyr at 200.000 mennesker nå bor i en Tollefsen-eid bolig i et imperie som strekker seg over seks...
Mandag 24. februar 2020
Plutselig kan grava til din favoritt­forfatter være borte. Kun tilfeldigheter gjorde at gravstedet etter den modernistiske poeten Claes Gill (1910–1973) nå kan bli bevart.
Lørdag 22. februar 2020
Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram.
Lørdag 22. februar 2020
• Forslaget om å innføre grunnrente­beskatning på havbruk, såkalt lakseskatt, støter på stadig nye problemer. Regjeringspartiene var tidlig ute og trakk i nødbremsen, og Venstre, Høyre og Frp fikk landsmøtevedtak mot en slik skatt allerede...
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Lørdag 22. februar 2020
NORGE RINGER: De tror at et annet system er mulig. I USA. Disse unge nordmennene forteller amerikanere hvorfor de bør ha en sosialist som president.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Fredag 21. februar 2020
• Bare dager før demokrater i delstaten Iowa skulle stemme over hvem som skal bli partiets kandidat til presidentvalget i USA i november, trykket The New York Times artikkelen «Bernie Sanders and His Internet Army» (Bernie Sanders og hans...