Fredag 8. november 2019
Ingen radioaktivitet er målt etter brann i svensk smelteverk
Et smelteverk for lavradioaktivt materiale står i brann utenfor Nyköping. Det er ikke målt økt radioaktiv stråling i området.
Publisert: 08 November 08:49
Et smelteverk for lavradioaktivt materiale står i brann utenfor Nyköping. Det er ikke målt økt radioaktiv stråling i området.
Fredag morgen brant det fortsatt i taket på smelteverkets store hovedhall. Innsatsleder Jan Österberg ved Sörmlandskystens redningstjeneste sier at bygget er veldig stort og at konstruksjonen er svekket.
I morgentimene kom brannmannskapene seg tettere på de voldsomme flammene, der det brenner kraftig i isolasjon og takpapp. Brannen ble meldt torsdag kveld. Den begynte i en 20 tonn tung titanklump med lavradioaktivt avfall, men spredde seg raskt.
Smelteverket bearbeider skrot og smelter om renset lavradioaktivt materiale. Under oppskjæringen av den svære klumpen gikk noe galt, sier innsatslederen.
Titan kan begynne å brenne når det blir veldig varmt, og da er brannen vanskelig å slukke. Det går ikke an å bruke vann, da det kan utvikles eksplosive gasser. Fredag morgen var situasjonen at klumpen hadde sluknet av seg selv, men at bygget sto i flammer.
Redningstjenester har 15–20 mann på plass og vil vurdere hvordan slukningsarbeidet skal fortsette når dagslyset gir bedre oversikt.
(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.