Fredag 8. november 2019
Regimet i Damaskus bidro til repatriering av IS-tilknyttet 11-åring til Italia
En IS-tilknyttet gutt er på vei hjem til Italia fra al-Hol-leiren i Syria i det som er den første returen i sitt slag i samarbeid med det syriske regimet.
Publisert: 08 November 00:40
En IS-tilknyttet gutt er på vei hjem til Italia fra al-Hol-leiren i Syria i det som er den første returen i sitt slag i samarbeid med det syriske regimet.
Elleveåringen, som er født i Italia av albanske foreldre, havnet i Syria da moren hans tok ham med til Syria for å slutte seg til IS. Moren skal ha blitt drept i kampene.
De siste månedene har gutten bodd i al-Hol-leiren nordøst i Syria, der det også bor flere norske kvinner og barn med IS-tilknytning.
Torsdag befant han seg ifølge Den internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne føderasjonen (IFRC) i Beirut, på vei hjem til faren i Italia.

– Dro for fem år siden – Dette begynte for fem år siden med moren som bortførte barnet, hvorpå hun bestemte seg for å dra og krige for IS, sier IFRCs talsmann Tommaso Della Longa til AFP.
– Vi oppdaget gjennom en melding fra al-Hol-leiren at gutten fortsatt var i live, sier Della Longa.
Med støtte fra italienske og albanske myndigheter og etter forhandlinger med myndighetene i Damaskus ble gutten overlevert til Røde Kors onsdag, i det som er den aller første repatrieringen i sitt slag via det syriske regimet.

Eskortert til Damaskus– Våre frivillige syrere i Røde Halvmåne fulgte gutten fra al-Hol-leiren til Damaskus, sier talsmannen.
Italiensk presse har fulgt historien om elleve år gamle Alvin tett siden det i oktober ble kjent at han bodde i den kurdiskkontrollerte leiren. For få uker siden fikk de med seg opptak av det følelsesladde gjensynet mellom gutten og hans far i leiren i Syria.
Kurderne, som har hatt ansvaret for leiren, har gjentatte ganger bedt vestlige land ta tilbake sine egne statsborgere. Etter den tyrkiske offensiven i oktober har det vært frykt for at mange IS-tilhengere ville rømme fra al-Hol.
(©NTB)
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Mandag 9. desember 2019
• Regjeringens forslag til ny medie­lov, som ble lagt fram tirsdag, innebærer en ny radikalt ny organisering av mediestøtta: Sju fagfolk skal forvalte drøyt 430 millioner kroner uten innblanding fra verken politikere eller bransjen selv.
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.