Fredag 8. november 2019
Røde Kors mener retur av albansk 11-åring viser at norske borgere kan hentes ut av al-Hol-leiren
En albansk 11-åring kom fredag til Roma etter å ha blitt hentet ut av al-Hol-leiren i Syria. Røde Kors mener det viser at også norske borgere kan hentes ut.
Publisert: 08 November 21:09
En albansk 11-åring kom fredag til Roma etter å ha blitt hentet ut av al-Hol-leiren i Syria. Røde Kors mener det viser at også norske borgere kan hentes ut.
– Dette viser tydelig at det fortsatt er mulig, også for norske myndigheter, å hente ut egne borgere fra al-Hol med bistand fra Røde Kors-bevegelsen. Røde Kors ber norske myndigheter om å hente hjem de norske familiene som ønsker hjelp til å komme til Norge, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors Norge i en epost til NTB.
– Det som har skjedd i dag, viser at det kun er politisk vilje i Norge som hindrer norske borgere som ønsker det, å få komme hjem, mener han.
Ifølge Apeland er det en svært utfordrende humanitær situasjon i området der al-Hol-leiren ligger. Og den kommer til å bli verre når vinteren setter inn.
– Det er mange utfordringer knyttet til å gjennomføre en slik operasjon i dette området, men det er mulig å få det til, det viser denne uttransporten som Røde Kors og Syrisk Røde Halvmåne nettopp har gjennomført, sier han.

Tatt med til Syria av morDen albanske gutten Alvin ble tatt med til IS i Syria av sin mor for fem år siden. Han er født i Italia av albanske foreldre. Moren, hennes nye ektemann og to barn skal ha blitt drept i et bombeangrep i Syria, mens 11-åringen overlevde
De siste månedene har gutten bodd i al-Hol-leiren nordøst i Syria, der det også bor flere norske kvinner med IS-tilknytning og deres barn.
Med støtte fra italienske og albanske myndigheter, og etter forhandlinger med myndighetene i Damaskus, ble gutten overlevert til Røde Kors onsdag. Alvin har albansk pass, men har fått tillatelse av italienske myndigheter til å bo i Italia med sin far og sine to eldre søstre.

– Et mirakelPå en pressekonferanse etter ankomsten til Roma fredag sa italienske tjenestemenn at gutten ble skadd i krigen i Syria og derfor halter på det ene beinet.
– Alle fem reiste i samlet følge da de plutselig havnet i et bomberegn. Det er et mirakel at Alvin lever, sa general Giuseppe Spina i den halvmilitære styrken Carabinieri.
Kurderne, som har hatt ansvaret for al-Hol-leiren, har gjentatte ganger bedt vestlige land ta tilbake sine egne statsborgere. Etter den tyrkiske offensiven i oktober har det vært frykt for at mange IS-tilhengere ville rømme fra al-Hol.
(©NTB)
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Onsdag 22. januar 2020
• Erna Solberg er Høyre-lederen som fikk til det partiideologier har drømt om i godt over hundre år: borgerlig samling. Neste uke skulle hennes borgerlige firepartiregjering feiret ett år som flertallsregjering, men i stedet må Erna Solberg...
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Tirsdag 21. januar 2020
EXIT: Frp-nestor Carl I. Hagen maner sitt gamle parti til å drive nådeløs opposisjonspolitikk. Nå forventer han kamp om ledervervet.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Tirsdag 21. januar 2020
• Wikileaks-grunnleger Julian Assange sitter i dag isolert i Belmarsh høysikkerhetsfengsel i Storbritannia. Han risikerer å bli utlevert til USA, hvor han er tiltalt for 17 brudd på spionasjeloven for Wikileaks’ publisering av...
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.