Fredag 8. november 2019
Røde Kors mener retur av albansk 11-åring viser at norske borgere kan hentes ut av al-Hol-leiren
En albansk 11-åring kom fredag til Roma etter å ha blitt hentet ut av al-Hol-leiren i Syria. Røde Kors mener det viser at også norske borgere kan hentes ut.
Publisert: 08 November 21:09
En albansk 11-åring kom fredag til Roma etter å ha blitt hentet ut av al-Hol-leiren i Syria. Røde Kors mener det viser at også norske borgere kan hentes ut.
– Dette viser tydelig at det fortsatt er mulig, også for norske myndigheter, å hente ut egne borgere fra al-Hol med bistand fra Røde Kors-bevegelsen. Røde Kors ber norske myndigheter om å hente hjem de norske familiene som ønsker hjelp til å komme til Norge, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors Norge i en epost til NTB.
– Det som har skjedd i dag, viser at det kun er politisk vilje i Norge som hindrer norske borgere som ønsker det, å få komme hjem, mener han.
Ifølge Apeland er det en svært utfordrende humanitær situasjon i området der al-Hol-leiren ligger. Og den kommer til å bli verre når vinteren setter inn.
– Det er mange utfordringer knyttet til å gjennomføre en slik operasjon i dette området, men det er mulig å få det til, det viser denne uttransporten som Røde Kors og Syrisk Røde Halvmåne nettopp har gjennomført, sier han.

Tatt med til Syria av morDen albanske gutten Alvin ble tatt med til IS i Syria av sin mor for fem år siden. Han er født i Italia av albanske foreldre. Moren, hennes nye ektemann og to barn skal ha blitt drept i et bombeangrep i Syria, mens 11-åringen overlevde
De siste månedene har gutten bodd i al-Hol-leiren nordøst i Syria, der det også bor flere norske kvinner med IS-tilknytning og deres barn.
Med støtte fra italienske og albanske myndigheter, og etter forhandlinger med myndighetene i Damaskus, ble gutten overlevert til Røde Kors onsdag. Alvin har albansk pass, men har fått tillatelse av italienske myndigheter til å bo i Italia med sin far og sine to eldre søstre.

– Et mirakelPå en pressekonferanse etter ankomsten til Roma fredag sa italienske tjenestemenn at gutten ble skadd i krigen i Syria og derfor halter på det ene beinet.
– Alle fem reiste i samlet følge da de plutselig havnet i et bomberegn. Det er et mirakel at Alvin lever, sa general Giuseppe Spina i den halvmilitære styrken Carabinieri.
Kurderne, som har hatt ansvaret for al-Hol-leiren, har gjentatte ganger bedt vestlige land ta tilbake sine egne statsborgere. Etter den tyrkiske offensiven i oktober har det vært frykt for at mange IS-tilhengere ville rømme fra al-Hol.
(©NTB)
Tirsdag 7. april 2020
• Tenketanken Civita fortsetter sin utrettelige kamp for eierskapet til den norske modellen og begreper som tillit og faglig argumentasjon. I Civitas virkelighetsoppfatning er det i skjæringspunktet mellom Arbeiderpartiets høyreside og Høyre...
Tirsdag 7. april 2020
På grunn av korona­krisa har Forsvaret stengt museene sine. Det har også ført til at flere medarbeidere er blitt sagt opp på dagen.
Tirsdag 7. april 2020
NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
AlbumJohann Sebastian Bach «Johannes-Passion, BWV 245»Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe (dir.)Phi/Outhere MusicDet er nå 50...
Mandag 6. april 2020
KommentarRobert Altmans bransje- og tidsåndssatire «The Player» (1992) utspiller seg i og rundt et filmstudio der hovedpersonen Griffin Mill (Tim Robbins) er ansvarlig for å sile...
Mandag 6. april 2020
AlbumGundelach«My Frail Body»U OK?HHHHJIDen andre plata til Gundelach starter med fuglekvitter og insektlyder, som om vi er i...
Mandag 6. april 2020
AlbumThe Strokes«The New Abnormal»Cult/RCA Records/Sony MusicHHHHHIAlbumtittelen, annonsert før viruset virkelig fikk vinger å...
Mandag 6. april 2020
Aleksander Melli har brukt under en uke på å oversette «I smittens tid» fra italiensk til norsk. Flere forlag er i gang med koronabøker.
Mandag 6. april 2020
FEILDESIGN: Verdensbanken er under angrep. Låneinstitusjonen beskyldes for å berike investorer på bekostning av fattige lands koronakapasitet.