Fredag 8. november 2019
Kommisjonens videorekonstruksjon av fregattulykken peker på flere faktorer
I en åtte minutter lang videorekonstruksjon av Helge Ingstad-ulykken med kommentarer, peker Havarikommisjonen (SHT) på flere årsaksforhold.
Publisert: 08 November 12:24
I en åtte minutter lang videorekonstruksjon av Helge Ingstad-ulykken med kommentarer, peker Havarikommisjonen (SHT) på flere årsaksforhold.
– Organisering, ledelse og samarbeid på brua på fregatten var ikke hensiktsmessig. Blant annet foregikk det opplæring av to personer og vaktsjefen var en ung offiser med begrenset erfaring, sier seniorrådgiver Ingvild Ytrehus i SHT i filmen.
Hun sier videre at en låst situasjonsforståelse førte til at det helhetlige trafikkbildet ikke ble ivaretatt.
– Når man først har etablert en situasjonsforståelse, viser forskningen at man uten å være klar over det lett kan komme til å søke bekreftelse på det man allerede har gjort seg opp en mening om. Etter vår vurdering ville en vaktsjef med lengre fartstid trolig hatt større kapasitet til å fange opp faresignalene og innse tidligere at det kunne være noe galt med egen forståelse av situasjonen, sier organisasjonspsykolog Jan Thore Mellem i SHT i videoen.
Hans kollega Ytrehus trekker også fram at tankskipet seilte med deler av dekksbelysningen tent. Det gjorde de vanskelig for mannskapet på fregatten å se lanternene og identifisere det som et fartøyet. I tillegg overvåket ikke Sjøtrafikksentralen på Fedje området tilstrekkelig.
(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.