Fredag 8. november 2019
KRONVITNE: Den tidligere amerikanske ambassadøren i Ukraina William Taylor utenfor rommet der han vitnet i en lukket kongresshøring 22. oktober i år. Taylor har fortalt Kongressen at Donald Trumps personlige advokat Rudolph Giuliani overstyrte amerikanske diplomater i en kampanje for å sverte Trumps politiske motstander Joe Biden. FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX
Kongressen har samlet en rekke helt sentrale vitnemål. De forteller den samme historien:
Maktmisbruk og trusler
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.

USA

Neste uke begynner åpne høringer i Representantenes hus. Riksrettshøringene mot USAs president Donald Trump skal sendes på tv.

Det er all grunn til å vente at det politiske dramaet tiltar i styrke når høringene kringkastes, men opposisjonen i Kongressen har allerede samlet et stort materiale mot presidenten. Representantenes hus har den siste måneden holdt en rekke lukkede høringer i riksrettssaken mot Trump. Flere helt sentrale vitner har fortalt sin historie.

Denne uka ble de skriftlige referatene offentliggjort. Det er ikke godt nytt for presidenten. Vitnene er både karrierediplomater og tidligere politiske allierte av Donald Trump. De forteller den samme historien:

Trump har truet Ukraina med å holde tilbake amerikansk militær støtte. Ukrainske myndigheter får kun penger dersom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj offentlig erklærer at han skal starte etterforskning av Trumps hovedmotstander, den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden.

Biden ligger ifølge meningsmålingene an til å bli Demokratenes presidentkandidat i valget neste år.

Dette er kjernen i anklagene mot Trump, nemlig at han skal ha brukt presidentmakta til presse en fremmed stat til å gripe inn i det amerikanske presidentvalget neste år.

Fakta

Riksrettssaken mot Donald Trump:

• Flertallet i Representantenes hus, det nedre kammeret i Kongressen, har besluttet å åpne en formell riksrettsprosess mot USAs president Donald Trump.

• Anklagene går ut på at Trump har forsøkt å presse en fremmed makt til å etterforske en politisk motstander, den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, for å vinne fordeler i presidentvalget neste år.

• Flere republikanere mener Biden grep inn i en korrupsjonsetterforskning mot det ukrainske selskapet Burisma, der sønnen jobbet.

• Representantenes hus har allerede gjennomført en rekke lukkede høringer. Denne uka ble referatene fra de lukkede høringene offentliggjort. Neste uke starter åpne høringer i Kongressen.

En planlagt kampanje

Alt dette har vært kjent helt siden Det hvite hus i august i år offentliggjorde utskriften av en telefonsamtale mellom Donald Trump og Volodymyr Zelenskyj.

I telefonsamtalen ba Trump om en tjeneste fra Zelenskyj og ville at den ukrainske presidenten skulle beordre etterforskning av Joe Biden.

Vitnemålene som ble offentliggjort denne uka, underbygger historien og viser at presset på Ukraina ikke var et impulsivt innfall fra Trumps side, men en politisk kampanje fra Det hvite hus, som varte i minst et halvt år.

Onsdag offentliggjorde Kongressen vitnemålet til den tidligere amerikanske ambassadøren til Ukraina, William B. Taylor. Han var ambassadør i Ukraina fra 2006 til 2009 og ble i mai i år bedt om å steppe inn på ny, på kort varsel. Taylor takket ja og reiste til Kiev, der han ble møtt med en stygg overraskelse.

«Da jeg kom til Kiev, oppdaget jeg en rar kombinasjon av oppmuntrende, forvirrende og alarmerende omstendigheter», fortalte Taylor.

Han oppdaget raskt at det eksisterte to ulike kanaler for amerikansk politikk i Ukraina. Det var det amerikanske utenriksdepartementet og ambassaden i Kiev på den ene siden – og Rudolph Giuliani på den andre.

Giuliani er Donald Trumps personlige advokat og har ingen formell rolle i amerikansk utenrikspolitikk. Likevel ledet han kampanjen om å få Ukraina til å etterforske Joe Biden, fortalte Tylor. Det var en kampanje som varte fram til august i år.

Giuliani gjorde det klart at den amerikanske støtta til Ukraina var betinget av at den ukrainske presidenten åpnet en korrupsjonsetterforskning av Biden, sa Taylor.

«Denne irregulære kanalen opererte i strid med målsettingene i amerikansk utenrikspolitikk», sa Tylor til Kongressen.

Lang rekke vitner

Taylors vitnemål er støttet av flere andres sentrale vitnemål offentliggjort de siste dagene:

Marie Yovanovitch, en annen tidligere amerikansk ambassadør i Ukraina har levert et svært skarpt vitnemål mot Trump og Giuliani. Vitnemålet ble offentliggjort på mandag denne uka, hvor hun omtalte Giuliani i harde ordelag.

Det samme gjorde Fiona Hill, en tidligere Russland-rådgiver i Det hvite hus.

Ett av de aller viktigste vitnene er den amerikanske ambassadøren i EU Gordon Sondland. Han har, noe motvillig, forklart at han på seinsommeren i år forsto at Rudolph Giuliani sto bak kampanjen om å få Biden etterforsket. Han sa også at han ikke forsto Giulianis egentlige motiv før det var for seint.

«Jeg forbandt ikke Burisma og Biden før helt på slutten. Det er mitt vitnemål. Jeg hørte ordet ‘Burisma’, men jeg forsto ikke at det hadde med Biden å gjøre.»

Burisma er et ukrainsk gass-selskap der Joe Bidens sønn Hunter Biden jobbet, mens faren Joe var ansvarlig for amerikansk Ukraina-politikk.

Flere republikanerne har forsøkt å bruke saken mot Joe Biden. De hevder at han grep inn i en korrupsjonsetterforskning mot selskapet der sønnen jobbet. Det er en påstand som foreløpig ikke er støttet av beviser.

magnusl@klassekampen.no

Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.