Torsdag 7. november 2019
PÅ TOPP: – Jeg selger bra, det er ingen tvil om det, sier Ørnulf Opdahl, som tjente 6,4 millioner kroner i fjor. I kveld åpner han utstillingen «Monotypier» hos Norske Grafikere i Oslo. Dattera Silje Opdahl Mathisen hjelper til dagen før utstillingsåpning.
• Få kvinner på lista over kunstnere som tjente best i 2018 • Lær av mennene, sier kunstner Elisabeth Werp
Menn malte for millioner
Av 17 bildekunstnere som tjente over én million kroner i fjor, er bare fire kvinner. Utstillingsaktuelle Ørnulf Opdahl er på andreplass med 6,4 millioner kroner i nettoinntekt.

Kunst

– Jeg vet ikke hva som er år­saken, men kan ikke tenke meg at de store forskjellene er betinget av kjønn, sier Ørnulf Opdahl.

I går var kunstneren i Oslo for å montere utstillingen «Monotypier», som har utstillingsåpning hos Norske Grafikere i kveld. Opdahl er mest kjent for sine motiver av værbitte kystlandskap, hentet fra hjemtraktene i Ålesund. Denne gangen er det litt andre motivkretser og teknikker som skal vises fram, med blant annet monotypier over Rembrandts selvportretter.

At verkene hans står høyt i kurs blant samlere og oppkjøpere, viser også fjorårets likningstall.

Klassekampen har sett nærmere på inntektene til et trettitall av landets mest profilerte bildekunstnere. Av disse var det 17 som står oppført med over én million kroner i skattbar inntekt i fjor. Samtlige av de ti kunstnerne som tjente mest i fjor, er menn.

Første på ellevteplass kommer Marianne Aulie, med 2,2 millioner kroner i nettoinntekt. De tre andre kvinnelige kunstnerne står oppført med en nettoinntekt så vidt over 1,5 millioner kroner.

Fakta

Kjønnsforskjeller i bildekunsten:

• I fjor viste rapporten «Kunst i tall», som ble utført av Rambøll for Norsk kulturråd, at mannlige kunstnere står for 94 prosent av all andrehåndsomsetning av kunstverk.

• I 2017 ble kunst laget av menn solgt for 24.000 kroner i gjennomsnitt, mot bare 13.000 kroner for verk av kvinner.

• Kvinner står bak ett av ti kunstverk som finnes utstilt i kunst- og kulturhistoriske museer, viste rapporten «Å samle på kunst» (2010).

Tjener som en toppleder

Bare Magne Furuholmen hadde høyere inntekt enn Ørnulf Opdahl i fjor, med hele 13 millioner kroner. Men i motsetning til Furuholmen har ikke Opdahl en popkarriere som gir ekstra penger i kassa.

Topplederne i de 100 største selskapene i Norge tjener i snitt 6,7 millioner kroner, skrev Frifagbevegelse.no i fjor. Med inntekter på 6,3 millioner nærmer Opdahl seg altså en typisk topplederlønn.

– Jeg var klar over at jeg hadde et godt år i fjor, men at jeg ligger nesten helt på topp, kommer nokså overraskende, sier Opdahl.

– Jeg tenker ikke så mye på hvor mye jeg tjener, men holder på med mitt. At inntektene ble såpass store i fjor, skyldes at jeg får veldig mange forespørsler om utstillinger.

Målt i formue kommer Ørnulf Opdahl på førsteplass: 32,4 millioner kroner plasserer ham så vidt over Håkon Bleken (se tabell).

– Sånn er det blitt opp gjennom årene, all formue er lagt i eiendom, hus, hjem og atelier. Og så er jeg flink til å spare og har lite gjeld.

Opdahl er gift med den anerkjente tekstilkunstneren Sidsel Colbiørnsen. Ifølge skattelistene står hun oppført med en nettoinntekt på 60.117 kroner i fjor.

– Hun arbeider intensivt og hardt, og mye av det hun lager, er tidkrevende å produsere. Utstillingsfrekvensen er derfor noe lavere. Jeg kjenner mange andre kvinnelige bildekunstnere som fantastisk dyktige, og kan ikke se at det noen kvalitetsforskjell mellom kvinner og menn, sier Ørnulf Opdahl.

– Blir kvinnelige kunstnere verdsatt lavere av innkjøpere og samlere?

– Det kan være en faktor. En annen faktor er at mange kvinnelige kunstnere er gift, og at de har andre oppgaver som tar mer tid enn det som er tilfelle for ektemannen. Dessverre er det nok litt sånn fremdeles.

– Må lære av menn

Elisabeth Werp er en av de fire kvinnene som rundet millionen i inntekt i fjor. Hun understreker at kunstnervirket krever ekstrem disiplin og arbeidsvilje.

– Man må jobbe hele tida og være manisk og oppslukt av det å jobbe med bilder, sier hun.

På dette feltet mener Werp at kvinnelige bildekunstnere har noe å lære av sine mannlige kolleger.

– Jeg er nesten bare sammen med mannlige kolleger, og opplever at de ikke har den samme tvilen som mange kvinner har. De legger alt til side, fokuserer på arbeidet i atelieret uten å være særlig opptatt av alt det som ligger ved siden av.

Werp vil ikke skylde på at museer og andre institusjoner i større grad kjøper inn kunst fra mannlige bildekunstnere.

– Jeg vil ikke være med på en diskusjon om hvorvidt det er lettere å bli anerkjent som mannlig bildekunstner. Det er ikke anerkjennelse som skal drive oss til å jobbe med bilder.

Når det kommer til hennes egen inntekt, sier Werp at hun ikke har spesielt god oversikt.

– Jeg overlater alt dette til regnskapsføreren min. Det eneste jeg bryr meg om, er at jeg får betalt regningene mine, kan kjøpe inn materialer og kan skape et fritt rom til å lage bilder.

kultur@klassekampen.no

Tirsdag 7. april 2020
På grunn av korona­krisa har Forsvaret stengt museene sine. Det har også ført til at flere medarbeidere er blitt sagt opp på dagen.
Mandag 6. april 2020
Aleksander Melli har brukt under en uke på å oversette «I smittens tid» fra italiensk til norsk. Flere forlag er i gang med koronabøker.
Lørdag 4. april 2020
Styreleder Grete Ellingsen ved Nordnorsk kunstmuseum tar bladet fra munnen om hvorfor direktøren fikk sparken. Men et tidligere styremedlem bestrider framstillingen hennes.
Fredag 3. april 2020
I koronaens tid blir stadig flere tekster, foredrag og forfattersamtaler lagt gratis ut på nettet. Forfatterorganisasjon advarer medlemmene sine mot å dele for mye.
Torsdag 2. april 2020
Videotjenesten Zoom er i hardt vær for sin behandling av personvern og sikkerhet. Forbrukerrådet håper nå at flere tjenester rydder opp.
Onsdag 1. april 2020
Navs kompensasjons­ordning til selv­stendig nærings­drivende blir trolig ikke utbetalt før tidligst i juni. Musiker Anja Lauvdal er redd for å miste leiligheten i mellomtida.
Tirsdag 31. mars 2020
Filmregissør Geir Greni etterlyser krisehjelp fra Norsk filminstitutt etter stengingen av kinoene. Men instituttet venter på svar fra regjeringen.
Mandag 30. mars 2020
Uansett hvor lenge unntakstilstanden varer, vil 2020 neppe bli et normalt inntektsår for museene. Museumsforbundet frykter at tapet kan vedvare i flere år.
Lørdag 28. mars 2020
En av ti nordmenn har liten tiltro til forsk­ning på kjønn og likestilling, viser en ny undersøkelse. I flere land er kjønnsstudier under sterkt press.
Fredag 27. mars 2020
Hole bibliotek lar brukerne bestille og plukke opp bøker i en eske på utsida av døra. Nå håper Norsk bibliotekforening at flere små bibliotek følger etter.