Torsdag 7. november 2019
KONTRER TRUMP: Onsdag møttes Frankrikes president ­Emmanuel Macron og Kinas president Xi Jinping i Shanghai. Der signerte de en ny klimapakt og kritiserte USAs president for å trekke landet ut av Parisavtalen. FOTO: NICOLAS ASFOURI, AP/NTB SCANPIE
Macron og Xi holder fast ved Parisavtalen, men handelskrig kan øke utslipp:
Lover evig troskap
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.

KLIMA

Onsdag signerte Kinas president Xi Jinping og Frankrikes president Emmanuel Macron en ny klimapakt. Der gir de to lederne sin fulle støtte til Parisavtalen og definerer den som en «irreversibel prosess».

Mange har pekt på at Kina står igjen alene som en ledende stormakt på klimafeltet etter at USAs president Donald Trump i 2017 sa han ville trekke USA ut av Parisavtalen. Det ansvaret ser det nå ut til at Kinas president Xi Jinping er villig til å ta, med hjelp fra EU-landet Frankrike.

Xi og Macrons klimapakt kommer få dager etter at USA tok det første steget mot å formelt melde seg ut av den globale klimaavtalen.

I en felles pressekonferanse i Shanghai i går tok Xi et tydelig oppgjør med USAs klima- og handelskrig.

– Vi tar til orde for gjensidig respekt og likebehandling, og er motstandere av jungel­loven og handlinger som er ment å skape frykt, sa Xi.

Fakta

Ny klimapakt:

• Onsdag signerte Frankrikes president Emmanuel Macron og Kinas president Xi Jinping en ny klimapakt. Der gir de to lederne sin fulle støtte til Parisavtalen og definerer den som en «irreversibel prosess».

• Erklæringen kommer en måned før FNs klimakonferanse blir arrangert i Madrid i Spania.

• I 2017 annonserte USAs president at han ville trekke landet ut av Parisavtalen. Den formelle tilbaketrekningsprosessen skal være over om et år.

Oppfordring før klimamøte

Kina er verdens største utslippsnasjon og verdens største forbruker av kull. Derfor er det viktig at landet hegner om Parisavtalen, påpeker kina- og klimaforsker Iselin Stensdal ved Fridtjof Nansens Institutt.

– At Kina er så forpliktet, sender et positivt signal, sier hun.

Klimapakten blir dessuten signert bare en måned før FNs klimakonferanse går av stabelen i den spanske hovedstaden Madrid.

– Det er likevel ikke sånn at Xi eller Macron kan hindre andre land i å trekke seg ut, påpeker Stensdal.

Handelskrig kan hemme

Det er imidlertid ikke bare mangelen på en overnasjonal myndighet som kan gjøre det vanskelig å etterleve avtalen. Mange peker nå på at handelskrigen kan stikke kjepper i hjulene for kinesiske klimatiltak.

Etter 30 år med enorm økonomisk vekst, viser nye tall at den kinesiske økonomien vokser saktere. Det er særlig på grunn av fallende eksport forårsaket av handelskrigen med USA. I tidligere nedgangstider har Kina prioritert økonomiske hensyn over klimatiltak.

– Under finanskrisa i 2008–2009 satte Kina inn en kjempestimuluspakke og hadde mye høyere vekstrate enn noe annet land etter det. Det bidro stort til utslippsøkningen Kina hadde i årene som fulgte, sier Stensdal.

Dersom handelskrigen vil fortsette å prege USA-Kina-forholdet i framtida, slik mange eksperter nå forventer, kan det derfor bli vanskeligere å holde klimaløftene.

Kinas utslipp har økt kraftig siden 1970. Mens landet da slapp ut 0,7 milliarder tonn CO2, lå tallet på 10 milliarder tonn i 2018.

En grønn «kinesisk drøm»

Men det er også mulig at Kina vil klare å nå målet om en stadig grønnere industripolitikk.

Relativt til den økonomiske veksten har Kina vist positive tendenser når det kommer til å redusere utslipp. Allerede i 2017 oppnådde landet 2020-målet for redusert karbonintensitet (karbonutslipp per BNP).

– Klimpakten er helt i tråd med Kinas egeninteresse i å skape fornybar energi og bekjempe klimaendringer, sier Stensdal.

Xi Jinpings industristrategi «Made in China 2025» satser stort på fornybar energi. Kina er i ferd med å bli en global leder blant annet når det kommer til produksjon av energibesparende kjøretøy, ifølge EU-rapporten «China – Challenges and Prospects of an Industrial and Innovation Powerhouse» som kom ut tidligere i år. Kina er også det landet i verden som investerer mest i solenergi.

I 2013 staket president Xi ut kursen for den såkalte kinesiske drømmen – idealene for det kinesiske samfunnet. Den har en grønn orientering og ønsker å realisere en «økologisk sivilisasjon», skriver Stensdal i en artikkel på nettstedet til klimaforskningsinstituttet Cicero.

11.000 forskere advarer

Xi og Macrons nye klimapakt ble undertegnet samme dag som et brev fra 11.000 klimaforskere fra 153 land ble publisert.

I brevet advarer forskerne om at vi står overfor «utallige lidelser på grunn av klimakrisa» med mindre vi gjennomfører drastiske samfunnsendringer globalt.

I brevet peker de på at det finnes noen positive indikatorer, som synkende fødselstall og en økning i bruk av fornybar energi. De fleste pilene peker imidlertid i negativ retning.

«Tilbakeskrittene inkluderer økende kjøttforbruk, mer flyreiser, økende avskoging og en økning i de globale karbondioksidutslippene», skriver forskerne.

De trekker samtidig fram seks hovedmål:

Erstatte fossile brensler.

Kutte forurensninger som metan og sot.

Gjenopprette og beskytte økosystemer.

Spise mindre kjøtt.

Omgjøre økonomien til en som er karbonfri.

Stabilisere befolkningsveksten.

Brevet blir publisert i sammenheng med at det er 40 år siden den første klimakonferansen ble arrangert i Genève.

benedictes@klassekampen.no

Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.