Lørdag 2. november 2019
DØRBANKER: Labour og partileder Jeremy Corbyn skal nå mannen i gata med lokale aktivister denne valgkampen. Dette fjeset og mange fler s vil møte briter på trappa de neste seks ukene. FOTO: OLI SCARFF, AP/NTB SCANPIX
Labour vil vinne valget med å gjenreise velferdstilbud etter kutt:
Angriper de superrike
FØNIKS: Labour starter valgkampen langt bak de konservative på målingene. Men Jeremy Corbyn kan likevel bli statsminister.

STOR­BRITANNIA

Labour går inn i valgkampen 13 prosentpoeng bak sine konservative konkurrenter. Kun 29 prosent av britene har et positivt inntrykk av lederen Jeremy Corbyn – 11 prosentpoeng mindre enn populariteten til statsminister Boris Johnson. Det ser ut som om det britiske arbeiderpartiet går seks vanskelige uker i møte.

Likevel, det var ingen som hadde trua på Labour ved valget i 2017 heller. Da fikk partiet nesten 40 prosent oppslutning etter å ha steget 15 prosentpoeng på seks uker med valgkamp. Det er heller ikke sikkert at Jeremy Corbyn trenger flertall alene for å bli statsminister.

Fakta

Valg i Storbritannia:

• 12. desember er det valg til underhuset i Storbritannia.

• Labour er som største opposisjonsparti 81 seter unna flertall i parlamentet.

• De ligger for øyeblikket 13 prosentpoeng i snitt bak de konservative på målingene, på rundt 25 prosent.

• Ved valget i 2017 lå partiet også på rundt 25 prosent på målingene. Den gang vokste partiet nesten 15 prosentpoeng i løpet av valgkampen.

• Labours valgkampstrategi går ut på å angripe milliardærer for å snike seg unna skatt og ødelegge kloden og arbeidslivet. Angrepene kombineres med Labours løsninger.

Vil reversere kutt.

– Når Labour vinner, da vinner sykepleieren, da vinner pensjonisten, da vinner læreren ... Når Labour vinner, da vinner alle, sa Jeremy Corbyn under Labours valgkamp­lansering torsdag.

For at Jeremy Corbyn skal vinne statsministerposten, er han avhengig av en solid oppsving på meningsmålingene.

Økningen skal etter planen komme gjennom et omfattende reformprogram, slik som i 2017. Under Labours valgkamplansering torsdag dreide mye seg om å gjenreise den britiske velferdsstaten etter ti år med konservative kutt. Hovedløftene var: 30 timer gratis barnehage for barn mellom to og fire år, gratis høyere utdanning, gratis medisiner og personlig omsorg for eldre. Labour-lederen lovet videre å reversere sykehuskutt, politikutt og lærerkutt.

På spørsmålet om hvordan hans upopularitet vil påvirke valgkampen, svarte Corbyn:

«Dette handler ikke om meg, dette er ikke en presidentvalgkamp».

Labour-lederen la heller vekt på at Labour var Storbritannias klart største parti i medlemstall og at det ifølge ham er aktivister som driver selve valgkampen.

Skal ta milliardærene

Hovedfienden var også klar. Corbyn brukte store deler av talen på å angripe «rike skattesnyltere» som ødelegger kloden. Labour lederen har de siste dagene hamret løs på fem milliardærer:

Rupert Murdoch, mediemogul og eier av avisene The Times og The Sun.

Crispin Odey, hedgefond­eier og valutaspekulant.

Jim Ratcliffe, eier av petrokjemiselskapet Ineos.

Hugh Grosvenor, hertug av Westminster og eier av mange lukrative eiendommer i London.

Mike Ashley, eier av sportsbutikkjeden Sports direct.

Planen er å bruke de superrike for å vise fram problemer med det britiske samfunnet og kontrastere det med Labours alternativ.

Mike Ashley skal tas for hans bruk av nulltimerskontrakter, noe Labour vil forby. Ratcliffe skal stanses fra å ødelegge kloden ved å forby fracking, en boremetode brukt i petroleumsindustri som kritiseres for å være særs miljøskadelig. Grosvenor skal hindres fra å kaste folk ut av boligene sine for å bygge luksusresidenser.

Det var også plass i lanseringstalen til å advare om at Boris Johnson ønsker å gi amerikanske selskaper innpass i helsevesenet i Storbritannia.

Mays mareritt

Før valget i 2017 sleit Labour på midten av tjuetallet i oppslutning. Det konservative partiet cruiset på sin side tett oppunder 50 prosent oppslutning på målingene. Theresa May var så populær at hele den konservative valgkampen ble bygget på henne som kandidat. «Sterk og stabil» var Mays mantra.

Seks uker seinere var sterk og stabil blitt til svak og vinglende. På valgdagen leverte Labour et av sine beste valg siden krigen med nesten 40 prosent av stemmene. De konservative mistet 22 seter, selv med 45 prosent.

To år seinere ligger Labour igjen på 25 prosent på målingene, mens De konservative ligger langt bak der de var i 2017. Boris Johnsons parti måles til 36 prosent på den siste Yougov-målingen.

Samtidig forteller nasjonale meningsmålinger bare én del av historien. De konservative økte i oppslutning mellom 2015 og 2016, men gikk ned i seter.

Kampen står om de såkalte marginale setene: valgdistrikt som ble vunnet med mindre enn fem prosent i margin ved forrige valg.

Som du kunne lese i gårsdagens Klassekampen, har de konservative sett seg ut førti valgdistrikter i tradisjonelle arbeiderklasseområder der de skal danke ut Labour. For Labour handler det å om å beholde disse områdene, mens framstøtene vil komme i byene, blant unge velgere som vil bli i EU og parkere brexit. Så langt har rekordmange unge registrert seg for å stemme.

Labour var under 5 prosent unna seier i 79 valgdistrikt ved forrige valg. For De konservative var tallet 69.

På andre sida må Labour forsvare 54 marginale seter, de konservative 65. Unge velgere kan være med på å vippe flertallet i Det britiske arbeiderpartiets favør.

Den Labour-tilknyttede organisasjonen Momentum har siktet seg inn på 150 av disse distriktene og skal banke på 2 millioner dører de neste seks ukene.

EU-allianser

Om ikke Labour fikser flertallet aleine, kan det finnes muligheter i parlamentet. Det er bare Brexitpartiet og De konservative som i dag er for å forlate EU. Det gjør det vanskelig for Boris Johnson å skaffe flertall i parlamentet på noe annen måte enn å vinne valget på egen hånd.

De EU-vennlige kreftene på sentrum- og venstresida ligger bedre an med tanke på samarbeid. Scottish National Party (SNP) er på flere områder like radikale som Labour, særlig i økonomisk politikk, og et naturlig støtteparti for Jeremy Corbyn om det behøves. Deres krav vil være en ny avstemning om skotsk uavhengighet. Om støtta fra SNP ikke er nok, kan Liberaldemokratene sikre Labour regjeringsmakta i bytte mot en ny folkeavstemning om brexit.

utenriks@klassekampen.no

Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
STEILE FRONTER: Hongkong-krisa synes stadig lenger unna en løsning. Demonstranter sier til Klassekampen at de vil fortsette å kjempe mot politiet.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.