Torsdag 31. oktober 2019
ANKLAGER: Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har besluttet å starte en formell gransking av USAs president Donald Trump. FOTO: ANDREW HARNIK, AP/NTB SCANPIX
Kongressen stemmer over riksrettssak mot USAs president Donald Trump i dag:
– Ingen er hevet over loven
RETTSSAK: Kongressen vil sannsynligvis åpne en riksrettssak mot presidenten i dag. Det skjer i så fall for tredje gang i USAs historie.

USA

Donald Trump har levd med trusselen om riksrett siden han ble valgt som president i USA for nesten tre år siden. De første kravene om riksrett kom allerede før Trump tok over presidentmakta.

Tre år seinere er det i ferd med å skje. Det demokratiske partiet går nå inn for å åpne formell gransking av presidenten.

Forslaget skal opp til avstemning i Representantenes hus i dag, der Demokratene har flertall. Det er grunn til å tro at det blir vedtatt.

Dermed tar Demokratene i bruk det aller kraftigste våpenet i hele det politiske arsenalet. Det har sittet langt inne for partiledelsen, som har motsatt seg krav om riksrett mot presidenten, helt siden han ble valgt høsten 2016.

Fakta

Riksrett i USA:

• Den amerikanske riksretten er en prosess som har til oppgave å behandle anklager om for eksempel kriminalitet eller maktmisbruk mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.

• Med et enkelt flertall kan Representantenes hus bringe tiltaler mot en president. For øyeblikket er det demokratisk flertall i huset.

• Så skal det to tredelers flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For øyeblikket er det Republikanerne som har flertall i Senatet. Kilde: NTB

Snudde om riksrett

Kongressrepresentanten Nancy Pelosi er leder for Representantenes hus, og en av de viktigste politikerne i Det demokratiske partiet. Hun har tidligere stanset forsøk på å åpne riksrett mot Trump.

Pelosi fryktet at riksrett var upopulært blant velgerne i flere vippestater, og mente at Demokratene heller må forsøke å slå den republikanske presidenten i neste presidentvalg.

– Jeg vil ikke se ham i en riksrettssak, jeg vil se ham i fengsel, skal hun ha sagt til en forsamling politikere fra Demokratene, ifølge nettavisa Politico.

Opinionen støtter rettssak

Alt endret seg likevel i september i år. Da kom det fram at Donald Trump hadde forsøkt å presse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å etterforske sønnen til Demokratenes populære presidentkandidat Joe Biden.

Presidentens egen administrasjon har offentliggjort en utskrift av samtalen mellom Trump og Zelenskyj. Der kommer det tydelig fram at den amerikanske presidenten ber sin ukrainske kollega om å gjenåpne etterforskningen av Joe Bidens sønn.

Biden er favoritt til å vinne nominasjonsvalget i Det demokratiske partiet, og ligger godt an til å bli Trumps motkandidat i presidentvalget neste år.

Saken fikk enorm oppmerksomhet i amerikanske medier, og snudde også opinionen. Tidligere har det ikke vært klart flertall for en riksrettssak mot Trump, men det endret seg i begynnelsen av oktober.

En oversikt hos analysenettstedet Fivethirtyeight viser at omtrent 49 prosent av amerikanerne støtter en riksrettssak mot presidenten, mens om lag 43 prosent er mot.

Gir utvidede fullmakter

Også Pelosi endret standpunkt etter at Ukraina-saken sprakk, og ga i slutten av september beskjed om at flere komiteer i Representantenes hus skulle granske saken.

Tirsdag denne uka økte hun innsatsen. Pelosi la fram et forslag om en formell gransking av presidenten. Forslaget innebærer at Representantenes hus får utvidede fullmakter til å granske saken.

– Ingen er hevet over loven, sa Pelosi på en pressekonferanse.

I forslaget heter det at Representantenes hus «ber enkelte komiteer om å fortsette undersøkelsene av (...) om det eksisterer grunnlag for at Huset utøver sin konstitusjonelle rett til å stille Donald John Trump, president i Amerikas forente stater, for riksrett».

Det har skjedd to ganger før i USAs historie. President Andrew Johnson ble stilt for riksrett i 1868, og Bill Clinton i 1998. President Richard Nixon gikk av like før avstemmingen fant sted.

Avgjøres i senatet

Dersom Pelosis forslag får flertall, ser prosessen slik ut:

Først skal de ulike komiteene i Representantenes hus gjøre sine undersøkelser. Resultatet av disse granskingene skal så sendes til justiskomiteen i Representantenes hus.

Justiskomiteen skal deretter ta stilling til om det er grunnlag for riksrett. Her får Donald Trumps advokater rett til å stille.

Dersom justiskomiteen finner grunnlag for en riksrettssak, blir det sendt til plenumsbehandling i Representantenes hus.

Dersom det blir flertall der, går saken til Senatet. Det er her den egentlige riksrettssaken vil foregå. Her vil ledelsen for Representantenes hus være aktor, og presidenten har rett til å forsvare seg selv.

To tredeler av stemmene i Senatet må til for å dømme presidenten. Det skal mye til, ettersom Det republikanske partiet har flertallet.

magnusl@klassekampen.no

Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.
Mandag 13. januar 2020
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.
Lørdag 11. januar 2020
TRAGEDIE: Vestlige land og Iran er uenige om årsaken bak flystyrten i Teheran. Etterspillet kan styrke USA i striden med Iran.
Fredag 10. januar 2020
SKYTS: Donald Trump bruker Iran-konflikten til å sverte det han ser som en hovedutfordrer i årets valg: Venstresenator Bernie Sanders.
Torsdag 9. januar 2020
I SKUDDLINJA: Iran skryter av angrep på USA-basen i Irak. Nå holder folk i området pusten. – Vi orker ikke en ny krig, sier en klans­talsmann til Klassekampen.
Onsdag 8. januar 2020
REDDE: Australia står i flammer, og folk fortviler. – Er vi redde? Ja, vi er veldig redde, sier Karen Hughes, med utsikt til flammehavet i brannherjede New South Wales.