Torsdag 31. oktober 2019
VERDENSSTJERNE: Tre personer i teamet til Alan Walker ble utvist fra USA tidligere i år. Bildet er fra Coachella-festivalen i California i fjor. FOTO: CHRISTOPHER POLK/GETTY IMAGES FOR COACHELLA/AFP
Flere har dratt til USA for å spille konserter uten arbeidsvisum. Støtteorgan vurderer å innføre visumkrav:
Ble arrestert og utvist
Gunnar Greve
Kathrine Synnes Finnskog
Tre personer i følget til Alan Walker ble utvist fra USA etter å ha forsøkt å komme seg inn uten arbeidsvisum. – En grov feil, forklarer manager Gunnar Greve.

musikk

Alan Walker er en av Norges største musikkeksporter. Bare i år har den maskerte DJ-en turnert i Canada, USA, Singapore og en rekke europeiske land, og denne uka er han i Kina for å spille konserter.

Turneen har ikke forløpt knirkefritt: I februar ble tre personer i følget hans arrestert i Seattle av amerikanske immigrasjonsmyndigheter fordi de ikke hadde gyldig arbeidsvisum.

De to teknikerne og videojockeyen ble så utvist av landet.

Gunnar Greve, eier og administrerende direktør i MER management, skriver i en e-post at hendelsen skyldtes en grov feil fra en av selskapets avdelingsledere.

– Da denne feilen ble avdekket, iverksatte MER umiddelbart en fullstendig gjennomgang av all praksis og rutiner rundt visumsøknader for Alan Walkers crew, såvel som for hele liveoperasjonen til Alan Walker for øvrig, skriver han.

Greve forteller at Walkers daværende turnémanager valgte å si opp sin stilling som en konsekvens av feilen som ble begått. I mars besluttet også ledelsen i MER å avskjedige den ansvarlige avdelingslederen som en konsekvens av den «grove uaktsomhet som var utvist og de feil som ble gjort».

Fakta

Alan Walker:

• Norsk DJ og musikkprodusent (f. 1997).

• Fikk sitt store gjennombrudd med låta «Faded» i 2015.

• Ble tidligere i år kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 2018.

• Omsatte i fjor for 36 millioner kroner. Overskuddet i selskapet Alan Walker AS, som er heleid av artisten, var på 20,2 millioner kroner.

• Representeres av selskapet MER management, hvor Gunnar Greve er eier og administrerende direktør.

– Reglene er til for å følges

Gunnar Greve forteller at MER kompenserte de berørte crewmedlemmene med full hyre for hele turneen. Managementet har nå engasjert advokatbistand som har sikret nye og gyldige arbeidsvisum til alle crewmedlemmene, forteller han.

Managementet dekket også ekstrakostnadene som kom som en følge av at de tre personene ble utvist, sier han.

Greve skriver at både MER og Alan Walker har som prinsipp og praksis at visumregler er til for å følges:

– Vår oppfatning er at en grundig og korrekt tilnærming til og håndtering av alt relatert til dette er imperativt for enhver velfungerende internasjonal artists turnévirksomhet. På vegne av MER beklager jeg det inntrufne på det sterkeste.

Klassekampen kjenner identiteten til to av dem som ble utvist, men har ikke fått kommentar fra verken dem eller fra Alan Walker.

Handler om tid og penger

Walker er ikke den eneste som har turnert i USA uten å ha alle papirer i orden. Lørdag skrev Klassekampen at Sigrid og bandet spilte flere konserter i Texas i 2017 uten at musikerne hadde arbeidsvisum.

Kathrine Synnes Finnskog er direktør i Music Norway, som rådgir og gir økonomisk støtte til artister som vil satse i utlandet.

Hun anbefaler på det sterkeste at musikere har ordnet riktig visum før de reiser.

– Konsekvensen er så stor hvis du blir stoppet. Det er en konsekvens du som individ må velge å ta, men jeg ville ikke utsatt meg for det. Jeg tror det er ganske tøft for dem som er blitt det, sier Finnskog.

– Hvorfor velger noen å reise til USA uten riktig visum?

– Jeg tror det handler litt om penger, for det kan være en dyr affære, men hovedsakelig om tid. Det er blitt mer krevende å få visum enn bare for et par år siden, det tar lenger tid og krever mye mer dokumentasjon.

Vurderer visumkrav

Én gang i året holder Music Norway et visumkurs i samarbeid med den amerikanske ambassaden i Oslo. Organisasjonen har også utarbeidet en sjekkliste for dokumenter som trengs for å få arbeidstillatelse i USA.

Den inkluderer blant annet dokumentasjon på reiserute, en biografi med presseklipp, bevis på din kommersielle suksess og brev fra en viktig person i bransjen.

I utgangspunktet koster et arbeidsvisum i underkant av 2000 kroner, men man kan måtte betale ekstra for ekspresslevering og for utgifter til advokat i USA. Finnskog sier at man bør beregne tre måneder for å få visum i tide.

– Hvis du har bestemt deg for at du skal satse i USA, er dette en investering du gjør som koster litt og tar litt tid. Men veldig mange turnerer jevnlig i USA, så det er fullt mulig å få igjen for å investere her, sier hun.

Music Norway deler i år ut tilskudd til reise-, visum- og oppholdsutgifter på totalt 7,8 millioner kroner. Det er ikke noe krav om å ha riktig visum for å få reisestøtte.

– Bør det være et krav?

– Det vil vi vurdere, og søker råd både hos UD og den amerikanske ambassaden her i Oslo, sier hun.

Kan utestenges i ti år

Den amerikanske ambassaden i Oslo opplyser at de ikke kommenterer enkeltsaker, men skriver i en e-post at yrkesutøvere i underholdningsindustrien må ha arbeidstillatelse dersom de skal opptre i USA.

Dette gjelder for alle offentlige opptredener, uansett om man får kompensasjon eller ikke, og det gjelder også for personell som teknikere og elektrikere, skriver ambassaden.

Straffen for å jobbe uten autorisasjon inkluderer «å bli utestengt fra å komme inn i USA i tre eller ti år, avhengig av hvordan personen jobbet uten tillatelse», bemerker ambassaden, og legger til:

«Å jobbe i bare et par timer uten tillatelse kan gi deg immigrasjonsproblemer i framtida».

mariv@klassekampen.no

Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.
Lørdag 18. januar 2020
Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.
Fredag 17. januar 2020
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Konkurransetilsynet ny marsj­ordre: Kampen mot internasjonale IT-giganters markedsdominans skal trappes opp.
Torsdag 16. januar 2020
Tre av Vigmostad & Bjørkes nye titler ble ikke sendt rett til bibliotekene. Om tendensen brer seg, kan leserne måtte vente lenger på at bøker når bibliotekhyllene.
Onsdag 15. januar 2020
Regjeringen kan ikke bare lene seg på internasjonale avtaler om beskatning av IT-gigantene, mener SV og Arbeiderpartiet.
Tirsdag 14. januar 2020
OECDs forslag til beskatning av IT-gigantene er ikke godt nok, fastslår medietopp Ole Jacob Sunde. Han ber regjeringen gjøre mer for å beskytte norske interesser.
Mandag 13. januar 2020
Finansminister Siv Jensen vil få nett­gigantene til å betale mer skatt. Hvis internasjonale organisasjoner ikke finner en løsning i 2020, vil hun innføre en norsk digitalskatt.
Lørdag 11. januar 2020
Tore Renberg fikk ikke andre forfattere med seg på pocketstreiken. – Flere støttet meg, men ingen ble med på aksjonen, sier forfatteren. Nå gir han opp.