Onsdag 30. oktober 2019
I VINDEN: Boris Johnson får trolig nyvalget han har ønsket seg. Han leder klart på målingene, men det er umulig å spå utfallet av valget, sier professor Matthew Goodwin. FOTO: FRANK AUGSTEIN, AP/NTB SCANPIX
• Mot valg i Storbritannia • Labour lover «radikal kampanje»
Leder stort før valg
DRAMA: Statsminister Boris Johnson leder stort på målingene. – Dette blir etterkrigshistoriens viktigste valg, sier brexit-ekspert.

Brexit

Det går mot nyvalg i Storbritannia. Den tredje uka i desember skal britene etter alt å dømme velge et nytt parlament. Det ble klart etter at Labour-leder Jeremy Corbyn i går varslet at hans opposisjonsparti Labour vil stemme for den konservative regjeringens forslag om nyvalg.

Det blir trolig et uvanlig viktig og dramatisk parlamentsvalg.

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Kent, Matthew Goodwin, er overbevist om at valget vil gå inn i historiebøkene.

– Jeg tror dette blir etterkrigshistoriens viktigste parlamentsvalg, sier Goodwin.

Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det likevel usikkert når og om nyvalget blir noe av. Opposisjonen har åpnet for å endre reglene for hvem som har stemmerett. Regjeringen truet derfor med å trekke hele forslaget om nyvalg.

Fakta

Brexit:

• Storbritannia skulle etter planen ha forlatt EU 29. mars 2019.

• Datoen er forskjøvet to ganger og ble siden satt til 31. oktober i år.

• Mandag 28. oktober opplyser EU-president Donald Tusk at de øvrige 27 medlemslandene er enige om en fleksibel utsettelse fram til 31. januar neste år. Løsningen lar britene forlate unionen én eller to måneder tidligere, dersom det formelle er på plass før utgangen av januar.

– Avgjør om det blir brexit

Britisk politikk har vært inne i en permanent konstitusjonell krise i nesten ett år. Flertallet i parlamentet har motsatt seg brexit, mens de konservative regjeringene ledet av Boris Johnson og hans forgjenger Theresa May har forsøkt å melde Storbritannia ut av EU.

Valget kan gjøre slutt på den fastlåste situasjonen.

– Dette valget vil avgjøre om vi får en ny folkeavstemning om brexit eller ikke. Det vil avgjøre om Boris Johnson går inn i historien som en fotnote, eller få et helt kapittel for seg selv. Og det vil avgjøre om det blir noe av brexit i det hele tatt, sier Goodwin.

Labour har i høst stemt ned alle tidligere forslag om nyvalg i parlamentet. Partiet har tidligere sagt at det er uaktuelt å stemme for et nyvalg så lenge det fantes en risiko for at regjeringen ville gjennomføre en såkalt «no deal»-brexit, at britene trer ut uten en avtale med EU om handel og politiske forbindelser.

Nå har EU-kommisjonen forlenget brexit-fristen til 31. januar neste år, og en brexit uten en avtale er dermed ikke lenger noen risiko, fastslo Labour-leder Jeremy Corbyn.

– Vår betingelse om å utelukke en avtaleløs brexit har nå blitt innfridd, sa han i går ettermiddag, kort tid før parlamentet møttes for å stemme over et valg.

– Vi skal ut på gatene i seks uker i strekk. Dette blir gøy, sa Corbyn til pressen.

Goodwin mener Labour nå var pent nødt til å godta regjeringens ønske om et nyvalg.

– Det går ikke an å prøve å forhindre et nyvalg for evig. Da risikerer Labour å framstå svake, forklarer forskeren.

Konservativ ledelse

Parlamentet hadde enda ikke fattet noe vedtak da Klassekampen gikk i trykken. Men avisa The Daily Telegraph refererte tirsdag ettermiddag til

regjeringskilder som anslo at valgdatoen trolig vil falle 11. desember.

På målingene har Labour lenge ligget langt bak de konservative. Den siste uka har statsminister Boris Johnsons parti i gjennomsnitt ligget 14 prosentpoeng foran Labour.

De konservative har i snitt hatt 37,5 prosent oppslutning, mens Labour har hatt 23 prosent. Det EU-vennlige partiet Liberaldemokratene ligger på 18 prosent, mens EU-motstanderne i Brexitpartiet har 11 prosent.

Men Matthew Goodwin vil ikke spå om hvordan valget vil ende. Partilojaliteten har sunket hos britiske velgere, som i dag hyppig bytter parti. Valgeksperter har bommet med prognosene sine før, blant annet forut for folkeavstemningen om brexit i juni 2016.

– Denne valgkampen blir nok en av de mest uforutsigbare vi har sett i britisk historie, sier Goodwin.

utenriks@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. oktober 2019 kl. 14.07
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Fredag 14. februar 2020
ENIGE: Nato skal styrke treningsoppdraget i Irak, mens USA ønsker å trappe ned. – USA trenger Natos hjelp til å redde ansikt, sier irakisk analytiker.
Torsdag 13. februar 2020
TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.
Onsdag 12. februar 2020
SAMLING: Tirsdag gjorde venstre­partiet Sinn Féin det klart at de vil ha folkeavstemning om irsk gjenforening innen de neste fem årene.
Tirsdag 11. februar 2020
ANSPENT: Tyrkias opptrapping i Idlib i Syria er en farlig utvikling, sier tyrkisk opposisjonspolitiker. I går ble fem tyrkiske soldater drept av Syrias regjeringsstyrker.
Mandag 10. februar 2020
LANDBYTTE: Mange palestinere i Israel har israelsk statsborgerskap. Det står de i fare for å bli fratatt om USAs planer om landbytte blir virkelighet.
Lørdag 8. februar 2020
HISTORISK: Denne uka samarbeidet høyresida i Tyskland med høyreekstreme for første gang siden andre verdenskrig.
Fredag 7. februar 2020
ILLE: – Regjeringshæren kom, og vi måtte flykte fra den sikre død. Jeg ønsket å bli igjen, men frykten for hæren var for stor, sier Sakina al-Nay fra Idlib-provinsen i Syria.
Torsdag 6. februar 2020
SAMMENSTØT: Migranter på Lesvos protesterer mot ekstreme forhold og en ny lovgivning, som prioriterer nyankomne asylsøkere først.