Mandag 28. oktober 2019
LAGER LIV: Nihiloxica, omtalt som «verdens beste band» i online-magasinet The Quietus, på scenen under høstens turné. Denne uka stikker de innom Oslo. FOTO: NYEGE NYEGE
Nihiloxica: Tradisjon og modernitet er ikke motsetninger, men deler av samme kontinuum.
Nilens evige nyskapere
HJEMME: Jajja Kalandalugo på feltinnspilling i Kampala.
Oslo World-aktuelle Nihiloxica produserer industriell tradisjonsmusikk med bakgrunn sørvest for Nilen i Uganda.

Før festivalen

Vinden hvisker «Nyege Nyege» (en uimotståelig trang til å danse) året rundt, utviklet til et unisont brøl hver september, når Nyege Nyege-festivalen går av stabelen i Uganda. De som jobber med Nyege Nyege, som også er et musikerkollektiv og plateselskap, har alle mulige bakgrunner, med gresk-armenske Arlen Dilsizian og belgiske Derek Debru i spissen for en musikkfestival med mer kjent som bindeledd mellom tradisjonell musikk og moderne elektronisk musikk.

Denne uka arrangeres Nyege Nyege Takeover på Blå under Oslo World. Blant artistene som nå kommer til Norge, er den somaliske interdisiplinære kunstneren Hibotep, som allerede har fått fotfeste blant den norsk-somaliske undergrunnen i Norge. Hun er snart klar med sitt debutalbum og er kjent for eklektiske DJ-sett som kombinerer alt fra trap og dubtechno til marokkansk gnawa. Mens Bamba Pana & Makaveli fra Dar-es-Salaam representerer singeli, en halsbrekkende hybridsjanger som deformerer rap, soukous og taraab til dansemusikk med flere hundre slag i minuttet. Bendik Baksaas står også på programmet for kvelden, men den aller største attraksjonen er nok likevel Nihiloxica.

Nihiloxica består av de Kampala-baserte britene Pete Jones på analog-synth og Jacob Maskell-Key på trommer, samt et utvalg perkusjonister og med den karismatiske Spyda MC som sentralt medlem. Bandprosjektet har utspring i Nilotika Cultural Ensemble, i seg selv et av Ugandas fremste band. Men Nihiloxica trumfer lokal berømmelse ved å bli erklært som «verdens beste band akkurat nå» av nettstedet The Quietus. The Guardian trakk attpåtil spesielt frem oppvarmings-gigen deres i en panegyrisk anmeldelse av electronica-ikonet Aphex Twins opptreden i London i høst.

Fakta

Nyege Nyege

• Nyege Nyege Festival er Uganda og Øst-Afrikas viktigste musikkfestival, kjent for sin kuratering og feststemning, arrangert årlig siden 2015.

• Nyege Nyege Tapes er et Kampala-basert plateselskap med tilknytning til festivalen, med et underselskap i ditto fascinerende Hakuna Kulala.

• Nyege Nyege Takeover arrangeres under ukas Oslo World på Blå fredag 1. november. På scenen: Nihiloxica, Hibotep og Bamba Pana & Makaveli.

• Skribent Endre Dalen er rådgiver for Mela og redaktør for Samora Forum.

For mange med kjennskap til britisk musikk er det noe familiært over det mørke, hypnotiske og suggererende lydbildet. Det minner blant annet om den brutale industrielle musikken som vokste frem i Nord-England på 1970- og 80-tallet, selv om den i bunn er resultat av dype trommetradisjoner fra Uganda.

At Nihiloxica snart kommer med album på Crammed Discs, beryktet for sin Congotronics-serie med Konono Nº1 i spissen, gir fullstendig mening. Hvis Berlin-bandet Einstürzende Neubauten er lyden av kollapsende nybygg, er Konono Nº1 lyden av mennesker som roter desperat i ruinene. Mens Nihiloxica, på sin side, er lyden av snodige planter som vokser opp igjen fra de ødelagte murstein- og stålkonstruksjonene. Bandet forespeiler technoens rytmiske puls, som antakelig i bunn stammer fra afrikansk tradisjonsmusikk, noe Martin Bjørnersen undret over i en høyst saksrelevant «rytmeprat» med Berlin-techno-gudfar og produsent for Ndagga Rhythm Force, Mark Ernestus, i Musikkmagasinet for noen uker siden.

Ved hjelp av alternativ-rockens sparkende gi-faen-holdning og søkende Buganda-trommer, har dette blitt et band som er like bra live som på plate. Bandet har to mini-album ute på Nyege Nyege Tapes, først gitt ut i begrenset opplag på kassett, men nå også tilgjengelig på strømmetjenestene.

Nihiloxica har som nevnt sitt utspring i Nilotika Cultural Ensemble, et løst kollektiv av musikere. I vår spilte Nilotika inn ny musikk under åpen himmel da Musikkmagasinet besøkte Kampala, til et album som nå ferdigstilles for utgivelse internasjonalt via Switchstance og East African Records. Lydmennene Tom Strauch og Wana Benjamin gjorde sitt beste for å spille inn musikken og tilrettelegge for Nilotika, mens vær og vind skiftet.

I mellomtida forklarte grunnleggeren og den spirituelle lederen av ensemblet, Jajja Kalandalugo, om bakgrunnen deres, som musikere og – litt mer uventet – skreddere. Unge bandmedlemmer blir opplært til å være motedesignere, musikere og mer til. De er utøvere av en rekke kulturuttrykk, blant annet nyabingi – roots-reggaens røtter. Nyabingi har sitt egentlige utspring i Uganda for 150–200 år siden, men på grunn av artister som Count Ossie & The Mystic Revelaton of Rastafari er musikkformen i dag mer forbundet med Jamaica.

Under Nyege Nyege-festivalen kan Nilotika Cultural Ensemble oppleves i kollektive tromme-jams der skillet mellom utøver og publikum viskes ut. Dagene med innspillingen av Nilotika-albumet i Kampala i mai viste et mer nyansert band, der blåseinstrumenter og strengeinstrumenter som adungu og gitar er en viktig del av uttrykket. Musikken minner noen ganger om reggae, men er mest av alt et eget uttrykk hvor 90-tallsklingende rap og dancehall-patois går i ett med vidunderlige rytmer og melodier fra områdene sørvest for Nilens øvre akse.

Nyege Nyege-grunnlegger Arlen Dilsizian sier at det er en form for abstraksjon i tradisjonell afrikansk musikk som avantgarde-komponister som John Cage og eksperimentell tape loop-musikk i forkjøpet. Etnografiske feltinnspillinger høres ut som de er strukturert på samme måte som mye moderne elektronisk musikk. Nyege Nyege Tapes slapp i fjor en arkivutgivelse som utforsket radioinnspillinger av acholi-musiker Ekuka Morris Sirikiti gjennom 25 år, der statisk frekvens-støy er en del av lydbildet og dermed også fungerer som musikalsk komponent.

Den eneste nye låta på albumet «Ekuka» er en remix gjort av Pete Jones, fra nettopp Nihiloxica under aliaset pq. Remixen forsterker Dilsizians antropologiske ører for sammenhengene mellom fortid og fremtid.

Nihiloxicas Spyda MC rapper i det ene øyeblikket og spiller tradisjonelle trommer i det neste, akkurat som Niinaa fra Nilotika er instrumentalist, DJ, rapper og produsent. Tradisjonelle klær er like selvfølgelige for dem som Air Force One-sneakers, som også gjelder for Nilotikas spirituelle leder Jajja Kalundalogo. Møtet mellom det tradisjonelle og det moderne er en av de mest tynnslitte klisjeene som finnes i popkulturen, ved siden av møtet mellom høykultur og lavkultur, eller kommersiell pop i møte med undergrunn. Men i Nyege Nyege-universet er ikke tradisjon og moderne nyskapning en motsetning, snarere to deler av et kontinuum, en ubrutt linje med Nihiloxica som det siste stjerneeksempelet.

musikk@klassekampen.no

Oslo World arrangeres på ulike scener i hovedstaden fra 29. oktober til 3. november.

Artikkelen er oppdatert: 8. november 2019 kl. 14.50
Mandag 20. januar 2020
Opptredenen da de plutselig måtte steppe inn på hovedscenen under fjorårets Bergenfest viste potensialet. Nå hevdes det at Romskip for tiden er verdens beste rockeband fra Bergen.
Mandag 11. november 2019
Nordicana er i ferd med å bli et internasjonalt begrep. Det er en ­frodig og variert scene, ­anført av flere talentfulle norske artister.
Mandag 4. november 2019
Tro i brøstet, kor i ryggen og fortsatt tett i panna. Kanye West presterer helt opp mot gamle musikalske bragder på sitt første rene kristenalbum. Men hvor ble det av desperasjonen?
Mandag 4. november 2019
Ute med nok en kritikerrost skive, som nå skal framføres på flere europeiske scener, og likevel regner ikke Jenny Hval seg lenger seg som musiker.
Mandag 28. oktober 2019
Hun ble deprimert av å synge sine egne sanger. Med sitt nye minialbum «Det går bra» vil Bendik motivere også publikum til å smile litt mer.
Mandag 28. oktober 2019
Oslo World-aktuelle Nihiloxica produserer industriell tradisjonsmusikk med bakgrunn sørvest for Nilen i Uganda.
Mandag 28. oktober 2019
AlbumNeil Young & Crazy Horse«Colorado»Reprise Records/Warner MusicHHHHJIYou might say I’m an old white guy