Lørdag 26. oktober 2019
MOTSTAND: Den siste uka har chilenske demonstranter møtt motstand fra et tungt militæroppbud. Her arresterer politiet en aktivist under protestene i Santiago torsdag. FOTO: RODRIGO ABD, AP/NTB SCANPIX
Institutt melder om vold og tortur av fanger i Chile:
Skal granske vold
I SØMMENE: FNs menneskrettskommisær sender en delegasjon til Chile etter rapporter om omfattende menneskerettighetsbrudd den siste uka.

CHILE

«Hvis de krenker dine rettigheter, rapporter om det her.»

Det er den første meldingen som dukker opp når du nå klikker deg inn på nettsida til det uavhengige menneskrettighetsinstituttet i Chile, INDH.

Pop-up-meldingen har blitt satt opp som følge av rapporter om omfattende politi- og militærvold under den pågående unntakstilstanden i Chile.

Landets høyrekonservative president Sebastian Piñera har møtt de landsdekkende protestene mot sosial ulikhet med en hard hånd. I tillegg til å innføre unntakstilstand har portforbud blitt opprettholdt den siste uka, noe som gir militæret større frihet til å arrestere demonstranter. Hittil er 2800 arrestert, ifølge INDH, og myndighetene melder om totalt 18 drepte.

Fakta

Protester i Chile:

• Demonstrasjonene i Chile er de største siden opprøret mot militærdiktaturet på 1980-tallet.

• Protestene startet forrige uke etter at presidenten økte metrobillettprisene. Prisøkningen omtales som toppen av isfjellet: Chile har et av de høyeste sosiale ulikhetsnivåene i verden.

• Militæret er satt inn i gatene som følge av unntakstilstanden i landet. Det rapporteres om omfattende opptøyer og politibrutalitet.

Skal granske volden

Nå har FNs menneskerettskommisær, chilenske Michelle Bachelet, besluttet å sende en delegasjon til hjemlandet for å granske volden. Bachelet var Chiles president før hun måtte gi stafettpinnen videre til Piñera i 2018.

Tirsdag rapporterte INDH at minst fem personer er drept av chilensk politi eller militærpersonell, hvorav fire er skutt og én er kjørt over av et militærkjøretøy. I tillegg er 582 såret, hvorav 295 er påført skadene med skytevåpen, ifølge tall som instituttet publiserte torsdag kveld.

Mange av de arresterte og skadde er barn eller ungdommer. INDH har sendt observatører til sykehus og fengsler. Mandag rapporterte instituttet om at en av de mindreårige hadde skuddkuler i flere organer, mens en annen hadde blitt skutt med hagle i beinet.

Overgrep og tortur

Blant klagene om menneskerettighetsbrudd er det én sak som har fått mer oppmerksomhet enn andre. INDH etterforsker nå et angivelig «tortursenter» ved metrostasjonen Baquedano i hovedstaden Santiago. Der skal demonstranter ha blitt anholdt i hemmelighet og torturert av militærpoliti. Ifølge den chilenske venstreorienterte avisa El Mostrador skal INDH ha gjort funn som tilsier at tortur har foregått, men direktør Sergio Micco har nå overlatt den videre etterforskningen til påtalemyndigheten.

Dette er imidlertid langt fra den eneste innrapporterte tortursaken. INDH har mottatt en rekke klager fra arresterte demonstranter ved fengslene de har besøkt.

I tillegg har varetektsfengslede kvinner meldt inn tilfeller av tvungen avkledning, voldtektstrusler og fysisk seksuell trakassering.

Sosiale medier

Piñeras harde linje har blitt kraftig kritisert av den politiske opposisjonen og av demonstrantene. Det tunge militæroppbudet i gatene har ikke blitt sett siden Augusto Pinochets militærdiktatur (1973–1990).

Presidenten har dessuten blitt anklaget for pressesensur, og landets høyreorienterte medier har blitt beskyldt for å unnlate å omtale politivolden.

Ifølge demonstranten Paula Hermosilla er demonstrantene i dag langt bedre stilt enn under militærdiktaturet. Det er de sosiale medienes fortjeneste, mener hun.

– I motsetning til under militærdiktaturet har vi nå sosiale medier og grafisk materiale som viser hva som faktisk skjer i gatene. Som borgere har vi ansvar for å innhente og spre informasjon, sier den unge medisinstudenten Hermosilla til Klassekampen.

Vil ha militæret bort

Piñera har nå uttalt at han ønsker Bachelets FN-delegasjon velkommen. Det vil trolig ikke stilne demonstrantene.

Demonstrantene har hittil manglet en klar ledelse, men en rekke grasrotbevegelser og fagforeninger har nå sluttet seg til plattformen Sosial Enhet. Lederne for plattformen krever at Piñera opphever unntakstilstanden og fjerner militæret fra gatene. De vil ikke inngå dialog med regjeringen uten at denne betingelsen er innfridd.

Men selv om Piñera skulle gå med på kravet, har trolig Chile konfliktfylte måneder i vente. De pågående protestene ble utløst av dyp sosial ulikhet, og Sosial Enhet mener at det er behov for en ny chilensk grunnlov for å løse krisa. Demonstranten Paula Hermosilla er enig.

– Dagens grunnlov legger opp til en økonomi som skaper sosial ulikhet, og vi trenger dialog for å opprette en ny samfunnspakt der alle chilenere blir hørt, sier hun.

benedictes@klassekampen.no

Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.