Fredag 25. oktober 2019
JOBBRAS: 30.000 butikkansatte kommer til å miste jobben de neste ti åra, ifølge Handel og Kontor. Arbeidsminister Anniken Hauglie sier Nav er klare til å ta imot dem. – Folk i Nav-kø skal bli fagarbeidere, sier hun. FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX
Dette er regjeringens plan for 30.000 mennesker som mister jobben de neste ti årene:
Butikkansatte skal i Nav-kø
BAR BAKKE: Tusenvis av butikkansatte kommer til å miste jobben de neste årene. Da Handel og Kontor tok opp problemet med arbeidsministeren, fikk de beskjed om at Nav står klare.

Arbeidsliv

Det er usikre tider i varehandelen, skreiv Klassekampen onsdag. 2600 jobber blei borte i fjor, og fagforeningen Handel og Kontor (HK) venter at enda 30.000 mister jobben i løpet av de ti neste åra. Dette gjør ikke regjeringen nok for å bremse, mener Trine Lise Sundnes, leder i Handel og Kontor.

– Vi har krevd tiltak fra regjeringen for å bremse jobb­raset i handelen. Da ble vi møtt av en arbeidsminister som sa at de skulle ta godt vare på de butikkansatte ved å ruste opp Nav.

Da Klassekampen spør arbeidsminister Anniken Hauglie (H) om dette stemmer, svarer hun at de store endringene i varehandelen skal møtes med kompetanseheving.

«Arbeidsledige skal få tilbud om veiledning og oppfølging av Nav, slik at de raskest mulig kommer over i ny jobb (...) Vi vil gjøre fagarbeidere av folk i Nav-køen», skriver Hauglie i en e-post.

– Hva slags jobber er det snakk om?

«Framover vil det være stort behov for arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren. Bedriftsundersøkelsen 2019 peker også på betydelig mangel på arbeidskraft innenfor bygg og anlegg», skriver Hauglie.

Men Sundnes er ikke beroliget.

– Vi tror ikke Nav er i stand til å ta seg godt av den mengde ledighet vi frykter kommer nå, sier hun.

Fakta

Norsk varehandel:

• 376.100 personer, 13,3 prosent av alle som er i jobb, arbeider i norsk varehandel.

• Handelen fra utenlandske nettbutikker har økt med 22,5 prosent i året siden 2011, mens fysiske butikker i Norge hadde en vekst på 2,1 prosent.

• 2600 ansatte i varehandelen mistet jobben i fjor. Prognosene til fagforeningen Handel og kontor sier at 30 000 vil miste jobben de neste ti årene.

Arbeidsministeren har ikke svart Klassekampen på denne bekymringen, men viser til Nav.

Klær og sko mest utsatt

Sundnes roper varsko om den nye 3000-kronersgrensa. Til statsbudsjettet for neste år foreslår regjeringen å fjerne tollavgifta for utenlandske nettbutikker som selger klær og sko.

Avgifta må norske butikker fortsatt betale.

– Store deler av jobbraset i fjor rammet klesbutikker og skobutikker. Da blir spørsmålet hva slags tiltak regjeringen velger å sette inn for å bremse jobbraset innen disse spesifikke bransjene, sier Sundnes.

I disse butikkene jobber rundt 40.000 mennesker, ifølge Handel og Kontor.

– Tollfritaket vil sannsynligvis ikke ramme så mange som det, men det er helt klart at sånn som vi leser statsbudsjettet, så gambler regjeringen med mange tusen arbeidsplasser i en tid hvor alt treffer næringen samtidig. Jeg har egentlig ikke ord, sier Sundnes.

Ber om omstilling nå

Sundnes hinter om at butikkarbeiderne nedprioriteres.

– Jeg tviler på at om 40.000 ingeniører sto i fare for å miste arbeidet sitt, ville ministeren svart at de skal ta godt vare på dem først når de er en del av ledighetskøen, sier hun.

Forbundslederen mener regjeringen fokuserer mest på forbrukeren. Hun mener det er å gjøre seg selv en bjørnetjeneste.

– Mange familier berøres av det vi nå ser. Forbrukerne får ikke forbruke så mye uten en jobb.

Tusener ufaglærte i limbo– – Lovnader om at Nav skal ta vare på dem, er ikke godt nok. Vi må ha omstilling mens folk er i jobb, ikke mens de er i ledighetskø, sier Sundnes.

Det store flertallet av Norges befolkning har ikke fag- eller høyere utdanning. Butikker har ansatt og vært en karrierevei for mange i denne gruppa.

– Varehandelen representerer mangfoldet i arbeidsmarkedet og mange med lav formell utdanning. Offentlig sektor kan ikke skryte med tilsvarende tall når det gjelder å inkludere og gi folk i randsonen mulighet til arbeid og karrieremuligheter, sier Sundnes.

– Hva skal man gjøre med alle dem nå som mister jobben, men ikke kan eller vil ta fag­utdanning, Anniken Hauglie?

«De fleste kommer seg i jobb på egen hånd. De som ikke kan ta fagbrev og ikke kommer seg i jobb på egen hånd, skal få veiledning og oppfølging fra Nav for å komme i jobb. For noen kan støtteordninger som lønnstilskudd og arbeidstrening hjelpe dem over i arbeid», skriver ministeren.

300 millioner til reform

Hver femte norske bedrift svarer at de ikke får tak i kvalifiserte arbeidssøkere, ifølge Hauglie, som mener det framover kan bli stor mangel på faglærte. Regjeringen har derfor satt i gang reformen «Lære hele livet». Planene legges fram til våren.

«Reformen skal både bidra til at flere kan stå lenger i jobb og til at arbeidstakerne får den kompetansen de trenger. I forslaget til statsbudsjett for 2020 foreslår regjeringen å bruke til sammen over 300 millioner kroner på kompetansereformen», skriver Hauglie.

Hun legger til at den registrerte arbeidsledigheten er på det laveste nivået på over ti år.

«Fra utgangen av 2016 har sysselsettingen økt med 115.000 personer. I overkant av tre firedeler av veksten har kommet i privat sektor», skriver Hauglie.

ainah@klassekampen.no

Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Onsdag 6. november 2019
GULL: Lakseoppdrett er god butikk. Samla formue til dei største eigarane i 18 av dei største selskapa runda ni milliardar kroner i 2018.
Tirsdag 5. november 2019
SLAKTA: Havbruksnæringa hentar ut ein ekstraprofitt på 20 milliardar kroner i året. LO meiner det trengst for å halde på og ut­vikle arbeidsplassar i Noreg.
Mandag 4. november 2019
LEIES INN: Barnehager i landets største kommuner leier vikarer fra bemanningsbyrå for titalls millioner hvert år. Fylkeslag i Utdanningsforbundet foreslår tiltak mot byråene.