Torsdag 24. oktober 2019
En app for alt

• Ordet Vigilo betyr «Jeg ser» eller å være «årvåken», forteller selskapet med samme navn på sine hjemmesider. Vigilo står bak en ny app som en rekke norske kommuner har kjøpt inn for å håndtere kommunikasjonen mellom hjem, skoler og barnehager. Betydningen «jeg ser» framstår i dag som noe paradoksal, etter at Bergens Tidende avslørte at foreldre med besøksforbud ble lagt til i skoleappen. Slik kunne de få all informasjon om barnet de ikke lenger skal vite noe om. Grunnen skal være at data ble hentet rett fra Folkeregisteret. En blanding av misforståelse og menneskelig feil, forklarte skolebyråd i Bergen Linn-Kristin Engø da hun redegjorde i komiteen for barnehage, skole og idrett i går. Hun vil likevel ikke fjerne appen. Da har vi ikke noe system for å administrere skolehverdagen, sa hun.

• Vigilo startet som et samarbeid mellom Tysvær kommune og Innovasjon Norge, og målet var å utvikle et it-system for sikker kommunikasjon mellom barnehage og hjem. I dag er tanken at Vigilo skal være et helhetlig system for oppveksten – et «oppvekst­administrativt system», kalles det, som altså betyr et system som følger barnet fra søknad og opptak i barnehagen til det går ut av grunnskolen. Utfordringen med så store systemer er at de skal passe for så mange forskjellige institusjoner og nivåer. Dermed står kommunene overfor avveininger mellom personvern, enkelhet og tilpasning.

• Det må friste veldig å finne det perfekte systemet, og alle blir sjelden fornøyd uansett. Likevel er det pussig å se hvor avhengige vi er av en app. Dersom norske kommuner ikke ser hvordan de kan administrere skolehverdagen uten en app som har vært brukt i noen få måneder, har vi et problem. Da har it-systemet fått forrang for fornuften. Det offentlige har vært rystet av flere store skandaler innen it de siste årene. Helse Sør-Østs nye datasystem ble for eksempel skrotet da det ble kjent at utenlandske it-arbeidere hadde hatt tilgang til pasientdata om 2,8 millioner nordmenn. Kanskje er ikke det store, altomfattende systemet alltid løsningen. Bare spør Nav.

Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Lørdag 25. januar 2020
• Denne uka har en engere krets av rikfolk, toppsjefer og nasjonale ledere blitt fløyet inn til den sveitsiske alpelandsbyen Davos, slik tradisjonen har vært i nesten 50 år. Den britiske finansavisa Financial Times var som vanlig på plass,...
Lørdag 25. januar 2020
Venstres Abid Raja tar over som kulturminister etter partileder Trine Skei Grande. Kulturlivets aktører står klar med en lang kravliste.
Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Lørdag 25. januar 2020
Det nye arbeidslivet: I Amazons lagerhaller kan ingen høre deg skrike.
Fredag 24. januar 2020
EIENDOMSBARON: Den tidligere sosial­demokratiske topp- politikeren Ilija Batljan har tjent seg søkkrik på kjøp av offentlig eiendom i Sverige. Nå står Norge for tur.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Fredag 24. januar 2020
• «Vi tåler ikke nå å tro at vi skal gå tilbake igjen til en særnorsk lønnsutvikling», sa leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen til NTB da organisasjonen la fram sin konjunkturrapport onsdag denne uka. Tradisjonen tro maner...
Fredag 24. januar 2020
Medietilsynet er skeptisk til å gi vide fullmakter til et nytt mediestøtteråd. – Det kan være utfordrende å samle såpass mye makt på ett sted, sier direktør Mari Velsand.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.