Tirsdag 22. oktober 2019
MISFORNØYD: Norla betalte forfatterne dårlig for innsatsen på bokmessa i Frankfurt, mener Ingvild Christine Herzog i Norsk Forfattersentrum. Tidligere har ikke Norla betalt honorarer i det hele tatt, forteller hun.
• Norla omgikk forfatternes minstesatser på messa i Frankfurt • Tilbød «dagspris» for å spare penger
Underbetalt på messa
Erle Marie Sørheim
Norla fikk to for­fatteroppdrag til prisen av ett i Frankfurt. – Burde betalt forfatterne per oppdrag, sier leder i Forfatter­sentrum.

Bøker

I forrige uke forlot over 100 norske forfattere skrivebordet og satte kursen mot bokmessa i Frankfurt. Der deltok de i samtaler og opplesninger, mange av dem fra Norlas scener på den norske paviljongen.

Norsk Forfattersentrum opererer med en minstesats på 2700 kroner for en opplesning eller presentasjon. Norla valgte å betale 2700 kroner per dag – uansett om forfatterne hadde ett eller flere oppdrag.

Hvis forfatterne hadde en inneklemt dag uten oppdrag på messa, ble denne honorert med 1000 kroner.

Fakta

Forfattersentrums minstesatser:

• Opplesning eller presentasjon inntil 30 minutter: fra 2700 kroner.

• Paneldebatt: fra 3000 kroner.

• Paneldebatt, leder: Fra 4200 kroner.

• Tillegg for lang reise: Fra 2000 kroner. Lang reise defineres når reisa kun gjelder ett oppdrag, og hvor det er mer enn fire timer reisetid hver vei.

Inngikk avtale i fjor

Ingvild Christine Herzog, daglig leder i Norsk Forfattersentrum, mener det er nytt at Norla i det hele tatt betaler forfatterne de tar med seg til utlandet.

– Vi måtte drive litt opplysningsarbeid i fjor. Da inngikk vi en avtale om at Norla skulle betale forfatterne minst 2700 kroner.

Herzog mener imidlertid at forfatterne burde få betalt per oppdrag.

– Når de fjerner en forfatter fra skrivebordet i flere dager, er det klart at det skal betales ordentlig.

Hun mener også at honoraret er for lavt.

– Et så lite honorar er ikke med å sørge for pensjon og syke­penger, sier hun.

Er det ikke godt nok at forfatterne får promotert bøkene sine i utlandet?

– Nei, for det er ikke sånn at forfattere nødvendigvis selger mange flere bøker av å være med på en samtale eller opplesning, sier Herzog.

Jan Ove Ekeberg var en de norske forfatterne som sto på scenen under bokmessa i Frankfurt forrige uke. Han stusser over Norlas honoreringspraksis.

– Vi som reiste til Frankfurt, gjorde det primært for å promotere egne bøker – ikke på grunn av honoraret. Men jeg synes jo det høres rart ut hvis det er slik at Norla har forhandlet seg fram til lavere satser enn det vi er blitt enige om, sier han.

– De eksisterende satsene er jo ikke akkurat høye i utgangspunktet, om jeg skal si det forsiktig.

– Ryddig opplegg

Norla-direktør Margit Walsø mener hennes organisasjon har laget et ryddig opplegg og at alle forfatterne var godt informert på forhånd.

– Er 2700 kroner god betaling for å reise helt til Frankfurt for å delta på ett eller flere arrangementer i løpet av en dag?

– Det er i hvert fall det vi har avtalt, sier Walsø.

Hun mener det var svært få forfattere som hadde flere oppdrag samme dag i Frankfurt.

Begynte dere å betale forfattere for utenlandsoppdrag først etter at Forfattersentrum tok kontakt?

– Det er vanskelig å sammenlikne. I Frankfurt har vi jo hatt et stort litteraturprogram i egen regi. Det har vi ikke hatt tidligere. Som før gir Norla reisestøtte til forfattere som er invitert av ekstern ­arrangør.

Måtte kjøpe egen kaffe

Heller ikke samtalelederne ble rike av innsatsen på Frankfurt-messa. Erle Marie Sørheim ledet flere samtaler på hovedscenen for 2700 kroner stykket, noe hun mener er for lite.

– Jeg syns generelt at alle burde fått mer, men samtalelederne burde selvfølgelig fått mest. Med to eller tre forfattere på scenen om gangen er det mye å forberede og lese, og for oss er det heller ikke PR.

Sørheim mener også at det var dårlig info og organisering i den norske paviljongen.

– Vi måtte til og med kjøpe kaffe og vann før opptredenene, hvor vi måtte innfinne oss lenge i forveien.

Walsø mener det er ryddig at alle involverte fikk samme betaling.

Det krever vel mye mer å lese en bok og forberede spørsmål enn å være intervju­objekt?

– Det er selvfølgelig ulike oppgaver, men vi valgte å gjøre det sånn for å ha mest mulig oversikt. Men noen individuelle tilpasninger blir det.

thomase@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 23. oktober 2019 kl. 09.33
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.
Onsdag 4. desember 2019
Denne uka presenteres 40 skjønn­litterære debutanter på Litteratur­huset i Oslo. Åtte av dem har ikke fått en eneste anmeldelse i riks­avisene.
Tirsdag 3. desember 2019
SV anklager regjeringen for å ofre breddekultur og frivillighet når overskuddet fra Norsk Tipping blir fordelt. Nå krever partiet opprydding.
Mandag 2. desember 2019
Tradisjonell satire kjem til kort mot Jair Bolsonaro, meiner opposisjonell filmskapar.
Lørdag 30. november 2019
Kan endeløse Facebook-diskusjoner ødelegge for den offentlige samtalen om litteratur? Det frykter kritikerne Henning Hagerup og Bernhard Ellefsen.
Fredag 29. november 2019
I Sverige vil flere høyrepartier nå krympe budsjettene til landets allmennkringkastere. – Også NRKs virksomhet kunne med fordel vært innskrenket, sier Morten Wold i Frp.
Torsdag 28. november 2019
Bokhandlerprisen går «alltid» til best­selgende forfattere. Nå etterlyser ­uavhengige bokhandlere innsyn i ­stemmegivningen.
Onsdag 27. november 2019
Reklameekspert mener Equinor er den store vinneren i annonsesamarbeidet med Aftenposten. – Kan hende vi trenger et nytt etisk regelverk, sier Maria Egeland.