Mandag 21. oktober 2019
Enighet om reformer i Libanon
Statsminister Saad al-Hariri og de øvrige partiene i Libanons samlingsregjering lover reformer i håp om å få slutt på massedemonstrasjonene i landet.
Publisert: 21 Oktober 09:42
Statsminister Saad al-Hariri og de øvrige partiene i Libanons samlingsregjering lover reformer i håp om å få slutt på massedemonstrasjonene i landet.
Etter fire dager med store demonstrasjoner i hovedstaden Beirut og andre byer slutter de øvrige partiene i regjeringen opp om forslaget til reformpakke som statsminister Saad Hariri har lagt på bordet.
– Han sendte det til alle fraksjoner og har fått deres tilslutning, særlig fra Den frie patriotiske bevegelse og Hizbollah, og i morgen samler han regjeringen for å godkjenne den, sier en regjeringskilde.
Den frie patriotiske bevegelse ledes av president Michel Aoun og svigersønnen hans, utenriksminister Gebran Bassil, og har stor innflytelse i libanesisk politikk.
Sammen med sine allierte i Hizbollah, den mektige sjiabevegelsen som gikk seirende ut av siste valg, kontrollerer de med støtte fra andre allierte regjeringen og nasjonalforsamlingen.

Øker ikke skatter og avgifterHariri slår blant annet en strek over planene om å øke skatter og avgifter, som fikk hundretusener til å strømme ut i gatene for å protestere. Han åpner samtidig for å selge unna offentlige virksomheter for på den måten å spe på en slunken statskasse.
Hariri hadde gitt koalisjonspartnerne frist til mandag med å støtte reformpakken, noe de med ett unntak ser ut til å gjøre.
Det kristne høyrepartiet partiet Al Qouwat al Lubnania, som ledes av Samir Geagea, en beryktet militsleder fra borgerkrigen, trakk seg lørdag fra regjeringen.
Druserlederen Walid Jumblatt og hans sosialistparti truet også med å forlate regjeringen dersom det ble vedtatt pensjonskutt og høyere skatter og avgifter, men ser ut til å ha fått det som han vil.

Nye demonstrasjonerOm reformene som nå varsles, er nok til å roe demonstrantenes gemytter, eller om de holder fast ved kravet om regjeringens avgang, gjenstår å se. Mandag morgen var det ingenting som tydet på at demonstrantene ville gi seg.
For femte rad på dag var hovedveiene rundt Beirut blokkert med brennende bildekk, og skoler, banker og mange butikker og kontorer holdt stengt.
I sentrum av hovedstaden samlet tusener seg på nytt, samtidig med at regjeringen møttes for å diskutere detaljene i den nye reformpakken.

Økonomisk kollapsLibanon står på randen av økonomisk kollaps og sliter med skyhøy utenlandsgjeld og budsjettunderskudd.
Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og giverland lovet i fjor 100 milliarder kroner i lån og støtte, men krever omfattende sparetiltak og reformer for å bidra.
Regjeringens sparetiltak møter imidlertid stor motstand i folket, som anklager landets ledere for vanstyre og korrupsjon.
(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.