Mandag 21. oktober 2019
Spanias statsminister besøker Barcelona
Spanias statsminister Pedro Sánchez reiser til Barcelona i håp om å roe gemyttene i den katalanske hovedstaden.
Publisert: 21 Oktober 11:52
Spanias statsminister Pedro Sánchez reiser til Barcelona i håp om å roe gemyttene i den katalanske hovedstaden.
Barcelona har vært preget av store demonstrasjoner og opptøyer etter at spansk høyesterett for en uke siden dømte ni katalanske politikerne til mellom 9 og 13 års fengsel for å ha arrangert den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse av Catalonia i 2017.
593 mennesker er siden skadd i harde sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, 288 av dem politifolk. 194 mennesker er ifølge myndighetene pågrepet.
Søndag gikk demonstrasjonene rolig for seg, og mandag kunngjorde Spanias statsminister Pedro Sánchez at han ville besøke den katalanske hovedstaden. Der skal han blant annet møte politifolk som ble skadd i uroen.
Sánchez kommer samtidig med skarp kritikk av regionpresidenten i Catalonia, Quim Torra, som han anklager for å ha sviktet sin plikt til å beskytte innbyggernes sikkerhet.
– Din oppførsel de siste dagene har gått i stikk motsatt retning, skriver han i et brev til regionpresidenten.
Quim Torra tok i forrige uke til orde for en ny folkeavstemning om løsrivelse og krevde samtidig «betingelsesløse forhandlinger» med regjeringen i Madrid, noe som ble avvist.
Ifølge spanske medier forsøkte Torra å ringe Sanchez både lørdag og søndag, men uten at statsministeren ville snakke med ham.
Torres understreket i helgen at han alltid har fordømt voldsbruk og fordømte samtidig Sanchez for manglende vilje til dialog.
(©NTB)
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
• Arbeiderpartiet framla i går sitt alternative budsjett, hvor de på flere områder går inn for å snu retningen Erna Solberg har tatt landet i. Blant annet går partiet inn for økt skattlegging av folk med høye inntekter og formuer, tiltak mot...
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
Nordicana er i ferd med å bli et internasjonalt begrep. Det er en ­frodig og variert scene, ­anført av flere talentfulle norske artister.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.