Mandag 21. oktober 2019
KAN HAN GJØRE SOM Thesevs? Forslaget om å utsette brexit til all lovgivning er vedtatt, satte kjepper i hjulene for Boris Johnsons planer om å gå ut av EU innen 31. oktober. Her fra et gårdsbesøk i Skottland i september.FOTO: ANDREW MILLIGAN, AP/NTB SCANPIX
Boris Johnson ber EU utsette brexit, men fraråder Brussel å innvilge utsettelsen:
Fanget i brexit-labyrint
Boris Johnson
TAPTE: Istedenfor å stemme over statsminister Boris Johnsons brexit-avtale på lørdag utsatte parlamentet avstemningen. Britene fortsetter jakta på en vei ut av labyrinten.

Brexit

Lørdag skulle Underhuset ha stemt over Boris Johnsons brexit-avtale med EU. Det gjorde de ikke. I stedet stemte Underhuset med 322 stemmer mot 306 stemmer for å utsette avstemningen over avtalen til etter at parlamentet hadde stemt for «lovene for implementering av en brexit-avtale». Målet med dette er å sikre at britene ikke går ut av EU uten en avtale.

Lørdagens avstemning påla Johnson å sende en offisiell søknad til EU om en tre måneders utsettelse av brexit. Etter først å ha sagt at han ikke kommer til å sende noen utsettelsessøknad til EU, måtte Johnsen bite i det sure eplet og sendte søndag brev til EU om utsettelse. Eller mer presist: Han sendte flere brev med motstridende beskjeder.

Fakta

Kampen om brexit:

• Storbritannia skulle etter planen ha forlatt EU 29. mai i år. To ganger har brexit blitt utsatt, siste gang til 31. oktober.

• Lørdag ble statsminister Boris Johnsons brexitavtale med EU lagt ut for avstemning i parlamentet. Avstemningen over avtalen ble utsatt.

• Loven kalt «The Benn Act» påtvinger regjeringen å utsette brexit dersom parlamentet ikke stemmer for avtalen innen 19. oktober. Johnson ble dermed tvunget til å be EU om ny utsettelse av brexit.

• Alle 27 EU-land må gå med på en utsettelse. Dersom EU aksepterer forespørselen, blir ny frist trolig 31. januar 2020.

Offentlig klesvask

Ifølge avisa The Financial Times sendte Johnson søndag et brev, som han ikke signerte, der han søkte EU om utsettelse av brexit i tre måneder. En kopi av «The Benn Act», en lov vedtatt i september, som pålegger statsministeren å søke om utsettelse dersom parlamentet ikke stemmer for brexitavtalen innen 19. oktober, var vedlagt.

Samtidig sendte Johnson et annet brev til EU, som han signerte. Der skrev han at han ikke støtter en utsettelse fordi «en utsettelse vil være ødeleggende for Storbritannia og våre EU-partnere». Han skrev videre at han fortsatt har tro på å få gjennom en brexitavtalen innen 31. oktober.

Han sendte også et tredje brev til de britiske parlamentarikerne med beskjed om at det er parlamentet som har bedt om en utsettelse, ikke ham. Tidligere statsminister Theresa May, som måtte trekke seg i mai i år blant annet etter press fra Johnson, hadde dette å si om det kontinuerlige brexit-kaoset:

– Jeg håper det er siste gang jeg må si dette: Hvis du ikke vil ha brexit uten avtale, må du stemme for en avtale, sa May i Parlamentet lørdag.

Må få flertallet med seg

EU-ambassadørene møttes i går for å diskutere den britiske søknaden. Dersom britene skal få innvilget ny utsettelse, må alle de 27 EU-landene stemme for. Da Klassekampen gikk i trykken var det uklart hva EUs svar blir.

Johnson har sverget på at han skal få til en brexit innen 31. oktober. Den ledende brexit-politikeren Jacob Rees-Mogg sa søndag at regjeringen planlegger en ny avstemning over avtalen i dag eller i morgen, men det er uklart om parlamentets speaker John Bercow vil tillate en ny ­avstemning.

I så fall kan Johnson ta en annen vei: Han kan be om en avstemning over lovene for implementering av en brexit-avtale, og slik unngå en gjentakelse av lørdagens bommert.

For at en slik strategi skal lykkes, må regjeringen kreve at avstemningen over disse lovene og den påfølgende avstemningen over brexitavtalen begge skal finne sted før 31. oktober.

Johnson er avhengig av å sikre seg flertall for begge forslagene.

Duket for mer kaos

Skulle brexit utsettes til over nyttår, kan regjeringen be parlamentet lyse ut nyvalg, men da må Johnson ha to tredels flertall i parlamentet.

Det har han ikke. Regjeringen kan også selv sette en dato for nyvalg og trenger da bare simpelt flertall i parlamentet, men det er langt fra sikkert at han klarer å sikre seg dette.

I verste fall kan regjeringen gjøre noe mer dramatisk: Den kan legge inn mistillitsforslag mot seg selv.

Opposisjonen og Labours Jeremy Corbyn har tidligere sagt han er villig til å fremme mistillitsforslag. Skjer dette, kan det bli nyvalg om ikke en ny regjering er på plass i løpet av to uker.

Uansett: Et nyvalg innebærer en utsettelse av brexit.

Det samme gjør en ny folkeavstemning, enten over brexit eller over selve avtalen, ettersom det vil ta over 22 uker å arrangere en avstemning.

Britene kan også kansellere brexit, noe EU har sagt de kan gjøre, men hittil er det bare partiet Liberaldemokratene som ønsker en slik annullering.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.
Mandag 13. januar 2020
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.
Lørdag 11. januar 2020
TRAGEDIE: Vestlige land og Iran er uenige om årsaken bak flystyrten i Teheran. Etterspillet kan styrke USA i striden med Iran.
Fredag 10. januar 2020
SKYTS: Donald Trump bruker Iran-konflikten til å sverte det han ser som en hovedutfordrer i årets valg: Venstresenator Bernie Sanders.
Torsdag 9. januar 2020
I SKUDDLINJA: Iran skryter av angrep på USA-basen i Irak. Nå holder folk i området pusten. – Vi orker ikke en ny krig, sier en klans­talsmann til Klassekampen.
Onsdag 8. januar 2020
REDDE: Australia står i flammer, og folk fortviler. – Er vi redde? Ja, vi er veldig redde, sier Karen Hughes, med utsikt til flammehavet i brannherjede New South Wales.