Mandag 21. oktober 2019
KAN HAN GJØRE SOM Thesevs? Forslaget om å utsette brexit til all lovgivning er vedtatt, satte kjepper i hjulene for Boris Johnsons planer om å gå ut av EU innen 31. oktober. Her fra et gårdsbesøk i Skottland i september.FOTO: ANDREW MILLIGAN, AP/NTB SCANPIX
Boris Johnson ber EU utsette brexit, men fraråder Brussel å innvilge utsettelsen:
Fanget i brexit-labyrint
Boris Johnson
TAPTE: Istedenfor å stemme over statsminister Boris Johnsons brexit-avtale på lørdag utsatte parlamentet avstemningen. Britene fortsetter jakta på en vei ut av labyrinten.

Brexit

Lørdag skulle Underhuset ha stemt over Boris Johnsons brexit-avtale med EU. Det gjorde de ikke. I stedet stemte Underhuset med 322 stemmer mot 306 stemmer for å utsette avstemningen over avtalen til etter at parlamentet hadde stemt for «lovene for implementering av en brexit-avtale». Målet med dette er å sikre at britene ikke går ut av EU uten en avtale.

Lørdagens avstemning påla Johnson å sende en offisiell søknad til EU om en tre måneders utsettelse av brexit. Etter først å ha sagt at han ikke kommer til å sende noen utsettelsessøknad til EU, måtte Johnsen bite i det sure eplet og sendte søndag brev til EU om utsettelse. Eller mer presist: Han sendte flere brev med motstridende beskjeder.

Fakta

Kampen om brexit:

• Storbritannia skulle etter planen ha forlatt EU 29. mai i år. To ganger har brexit blitt utsatt, siste gang til 31. oktober.

• Lørdag ble statsminister Boris Johnsons brexitavtale med EU lagt ut for avstemning i parlamentet. Avstemningen over avtalen ble utsatt.

• Loven kalt «The Benn Act» påtvinger regjeringen å utsette brexit dersom parlamentet ikke stemmer for avtalen innen 19. oktober. Johnson ble dermed tvunget til å be EU om ny utsettelse av brexit.

• Alle 27 EU-land må gå med på en utsettelse. Dersom EU aksepterer forespørselen, blir ny frist trolig 31. januar 2020.

Offentlig klesvask

Ifølge avisa The Financial Times sendte Johnson søndag et brev, som han ikke signerte, der han søkte EU om utsettelse av brexit i tre måneder. En kopi av «The Benn Act», en lov vedtatt i september, som pålegger statsministeren å søke om utsettelse dersom parlamentet ikke stemmer for brexitavtalen innen 19. oktober, var vedlagt.

Samtidig sendte Johnson et annet brev til EU, som han signerte. Der skrev han at han ikke støtter en utsettelse fordi «en utsettelse vil være ødeleggende for Storbritannia og våre EU-partnere». Han skrev videre at han fortsatt har tro på å få gjennom en brexitavtalen innen 31. oktober.

Han sendte også et tredje brev til de britiske parlamentarikerne med beskjed om at det er parlamentet som har bedt om en utsettelse, ikke ham. Tidligere statsminister Theresa May, som måtte trekke seg i mai i år blant annet etter press fra Johnson, hadde dette å si om det kontinuerlige brexit-kaoset:

– Jeg håper det er siste gang jeg må si dette: Hvis du ikke vil ha brexit uten avtale, må du stemme for en avtale, sa May i Parlamentet lørdag.

Må få flertallet med seg

EU-ambassadørene møttes i går for å diskutere den britiske søknaden. Dersom britene skal få innvilget ny utsettelse, må alle de 27 EU-landene stemme for. Da Klassekampen gikk i trykken var det uklart hva EUs svar blir.

Johnson har sverget på at han skal få til en brexit innen 31. oktober. Den ledende brexit-politikeren Jacob Rees-Mogg sa søndag at regjeringen planlegger en ny avstemning over avtalen i dag eller i morgen, men det er uklart om parlamentets speaker John Bercow vil tillate en ny ­avstemning.

I så fall kan Johnson ta en annen vei: Han kan be om en avstemning over lovene for implementering av en brexit-avtale, og slik unngå en gjentakelse av lørdagens bommert.

For at en slik strategi skal lykkes, må regjeringen kreve at avstemningen over disse lovene og den påfølgende avstemningen over brexitavtalen begge skal finne sted før 31. oktober.

Johnson er avhengig av å sikre seg flertall for begge forslagene.

Duket for mer kaos

Skulle brexit utsettes til over nyttår, kan regjeringen be parlamentet lyse ut nyvalg, men da må Johnson ha to tredels flertall i parlamentet.

Det har han ikke. Regjeringen kan også selv sette en dato for nyvalg og trenger da bare simpelt flertall i parlamentet, men det er langt fra sikkert at han klarer å sikre seg dette.

I verste fall kan regjeringen gjøre noe mer dramatisk: Den kan legge inn mistillitsforslag mot seg selv.

Opposisjonen og Labours Jeremy Corbyn har tidligere sagt han er villig til å fremme mistillitsforslag. Skjer dette, kan det bli nyvalg om ikke en ny regjering er på plass i løpet av to uker.

Uansett: Et nyvalg innebærer en utsettelse av brexit.

Det samme gjør en ny folkeavstemning, enten over brexit eller over selve avtalen, ettersom det vil ta over 22 uker å arrangere en avstemning.

Britene kan også kansellere brexit, noe EU har sagt de kan gjøre, men hittil er det bare partiet Liberaldemokratene som ønsker en slik annullering.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.