Mandag 21. oktober 2019
I KULDA: Abid Rajas budsjettkritikk skal ha skapt sterke reaksjoner i Høyre, Frp og KrF. Som en følge av dette skal partienes parlamentariske ledere, blant andre Frps Hans Andreas Limi (til venstre), holde et øye med budsjettprosessen. FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX
Abid Raja-støttespillere mener Fremskrittspartiet forsøker å svekke Rajas kandidatur til Venstre-ledelsen:
Reagerer på Raja-utfrysing
OPPGITTE: Lokale Abid Raja-støttespillere reagerer på behandlingen han får av regjeringspartnerne Høyre, Frp og KrF.

venstre

– Abid Raja tråkket en del nasjonalkonservative og høyreradikale i Frp på tærne og nå kommer hevnen. Nå skal de forsøke å ødelegge for hans store sjanse til å bli valgt inn i ledelsen i Venstre.

Det sier Venstres ordførerkandidat i Tana i Finnmark Børre St. Børresen.

I går gikk fristen ut for å komme med forslag til komiteen som skal foreslå ny ledertrio. Leder for Venstres valgkomité Per Thorbjørnsen kom i den forbindelse med en advarsel til personer fra andre partier som vil forsøke å blande seg i Venstres valgprosess.

På spørsmål fra NTB om han frykter drittpakker eller andre forsøk på påvirkning, svarte Torbjørnsen at «i våre dager har vi ikke garantier for noe som helst».

Klassekampen har snakket med flere av Rajas støttespillere i Venstres lederstrid, som reagerer på måten Raja blir behandlet på av regjeringspartnerne Høyre, Frp og KrF.

Bakgrunnen er et oppslag i VG, som i forrige uke skrev at manglende tillit til Raja (V) skal ha ført til endringer i den interne behandlingen av statsbudsjettet hos regjeringspartiene.

Raja er Stortingets visepresident og Venstres representant i finanskomiteen.

Fakta

Valg i Venstre:

• Venstre skal velge ny partiledelse på Venstres landsmøte 17.–19. april 2020. Fristen for å komme med forslag til Venstres valgkomité, som skal foreslå ny ledertrio, gikk ut i går.

• Nåværende leder Trine Skei Grande har fra før varslet at hun ønsker gjenvalg, men både stortingsrepresentant Abid Raja (V) og statssekretær Sveinung Rotevatn (V) er lansert som alternativer.

• I går advarte valgkomiteens leder Per Thorbjørnsen andre partier mot å blande seg inn i ledervalget i Venstre.

«Torn i øyet»

Ifølge VG skal finanspolitikerne i Høyre, Frp og KrF ha reagert kraftig på et utspill fra Raja i Aftenposten søndag, hvor han og stortingskollega Carl-Erik Grimstad (V) kritiserte regjeringen for det foreslåtte kuttet i barnebrille-støtta fra Nav.

Derfor skal de fire finanspolitiske talspersonene fra regjeringspartiene ifølge VG ikke lenger sitte alene i samme rom og behandle budsjettet, slik som de normalt ville gjort.

I stedet skal de parlamentariske lederne nå behandle og godkjenne eventuelle endringer i regjeringens budsjettopplegg.

Den dårlige stemningen mellom de finanspolitiske talspersonene på borgerlig side kommer en måned etter at Raja skapte mediestorm da han beskyldte sentrale Frp-politikere for å spre «brun propaganda».

Børresen i Tana mener ­dette er årsaken til at Raja igjen møter sterk motstand fra Frp.

– Dette er som forventet, og noe jeg hadde regnet med fra Frp som anser Venstre generelt og Raja spesielt som en torn i øyet. Frp klarte å kople begrepet «brun propaganda», som Abid skrev om, til nazisme, og at han derfor kalte Frp for nazister. Det gjorde han selvfølgelig ikke. Men de klarte å skape det bildet av ham, sier Børresen.

Positivt for Raja

Den siste uka har flere lokale profiler fra Venstre gjort det klart at de ønsker Raja inn i Venstre-ledelsen. Ifølge VG ønsker både fylkeslaget i Troms og Finnmark og Hordaland Raja inn i varmen. Førstnevnte ønsker Raja helt til topps i partiet.

Børresen mener at det kan virke inn på valgprosessen når Venstres regjerings­partnere uttrykker mistillit til Raja.

– Man skaper et bilde, lekker anonymt til mediene at man er misfornøyde med Raja, og det brukes for å svekke en som de vet kan bli ny leder i Venstre. Hadde de vært opptatt av å gjøre det korrekt og ikke påvirke den interne prosessen i Venstre, så hadde de tatt kritikken internt, ikke lekket det i mediene, sier han.

En av Venstres to ordførere i landet, Vanylven-ordfører Lena Landsverk Sande, ønsker seg Raja som ny Venstre-leder. Hun mener regjeringspartnernes lave tillit til Raja taler til hans fordel.

– De ser nok på Raja som en sterk konkurrent som får mye oppmerksomhet, sier hun.

– Er du synlig, er det alltid noen som ikke liker deg. Men Venstre trenger en leder som får folk til å forstå hva som er Venstres politikk.

Sande mener Rajas kandidatur «på ingen måte er svekket» og påpeker at også Frp har markert motstand mot regjeringens politikk og budsjetter.

– Man skal snakke godt med sine regjeringspartnere. Men dersom Frp mener at ingen skal si noe negativt om regjeringens forslag, må det også gjelde for Frp.

– Litt av et spill

– Dette er litt av et spill, sier ordførerveteran i Venstre Eivind Brenna.

Han ga seg som ordfører i Vestre Slidre i Valdres etter høstens valg – en post han har hatt siden 1999. Brenna, som tidligere har gått ut og sagt at han ønsker Raja inn i partiledelsen, er fortsatt lokallagsleder og gruppeleder for Venstre på fylkestinget i Oppland.

Han mener angrepet på Raja fra anonyme kilder i de andre regjeringspartiene er forsøk på å ødelegge omdømmet hans.

– Tror du det er et forsøk på å påvirke prosessen i Venstre om å velge ny ledelse?

– Ja, det tror jeg absolutt. I de årene jeg har vært med, og det er siden 1980-tallet, så er det min opplevelse at det Abid gjør, er å gjøre en god jobb for Venstre. Jeg ser dette som skjer nå, som et forsøk på å ødelegge for ham.

– Abid har veldig god oppslutning på grasrota rundt om. Noe av årsaken er at han kan og tør å si fra, sier han.

Brenna stiller seg skulder ved skulder med Raja og Grimstad i utspillet deres imot regjeringens brillekutt i statsbudsjettet. Det er ikke slik at regjeringspartiene på Stortinget må være enige med regjeringen i alt, mener han, og han omtaler kutt i brillestøtta som «lite smart».

– Vi må heve oss over det som kommer fra anonyme kilder, og se hvem vi er tjent med i ledelsen i vårt parti, sier Brenna.

Grimstad: Ingen endring

Stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) er blitt omtalt som Rajas «våpendrager». Han sier at ingen i Venstre kjenner seg igjen i VG-oppslaget om at de finanspolitiske talspersonene i Høyre, Frp og KrF skal ha mistet tilliten til Raja.

– Jeg tror heller ikke flertallet i Frp kjenner seg igjen i framstillingen i VG-saken. Det er ingen endring i samarbeidsforholdet mellom regjeringspartiene på Stortinget.

politikk@klassekampen.no

Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Mandag 2. desember 2019
PARALLELT: Samme måned som Trygde­retten første gang sa at det er lov å ha med ytelser til utlandet, vedtok Stor­tinget strengere regler for eksport av arbeidsavklaringspenger.
Mandag 25. november 2019
STØTTE: SV inviterer opposisjonspartiene til å lage felles politikk før valget i 2021. Fagforbundets Mette Nord mener det er avgjørende at Ap, Sp, MDG og Rødt takker ja.
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.