Søndag 20. oktober 2019
Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov
Magnus Carlsen tangerte søndag den internasjonalt anerkjente rekorden til kinesiske Ding Liren med sin kamp nummer 100 på rad uten tap på toppnivå i langsjakk.
Publisert: 20 Oktober 22:01
Magnus Carlsen tangerte søndag den internasjonalt anerkjente rekorden til kinesiske Ding Liren med sin kamp nummer 100 på rad uten tap på toppnivå i langsjakk.
Med hvite brikker og et klart favorittstempel i duellen mot russeren Maksim Matlakov vant Carlsen til slutt sitt fjerde parti i turneringen på Isle of Man og tangerte dermed langsjakkrekorden med 100 partier på rad uten tap.
Sist gang nordmannen tapte et langsjakkparti var 31. juli i fjor, da aserbajdsjanske Shakhriyar Mamedyarov slo ham.
Carlsen ligger et halvt poeng bak leder Fabiano Caruana før turneringen skal avsluttes mandag. Amerikaneren vant søndag mot spanjolen Anton Guijar.
Matlakov, rangert som nummer 33 i verden, brukte mye tid i begynnelsen, og tidspresset bidro til at han ikke klarte å utnytte sjansene Carlsen ga han i løpet av partiet. Etter hvert som Carlsen fikk sin dronning høyere i brettet og kunne true både kongen og de andre brikkene til Matlakov, var det bare et spørsmål om tid. Det hadde Carlsen mye av og da avgjorde han partiet til sin fordel.
Carlsen syntes å ha grei kontroll lenge, selv om han mistet en bonde tidlig, men kom i trøbbel da han flyttet sin hest fra A4 til C5. Etter et hestebytte ble Carlsen liggende under med én brikke på den berømte pilen.
Etter 60 trekk brukte Matlakov sin dronning til å ta nok en bonde, men det ga Carlsen sjansen til å sette press på motstanderens viktigste brikke og åpne brettet til sin fordel.
Selv om Matlakov etter hvert fikk ekstra tid på seg, kjørte Carlsen over sin russiske motstander med sin dronning.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Lørdag 9. november 2019
Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Lørdag 9. november 2019
• Morgenbladet trykket i går en nyhetssak og en kommentarartikkel av avisas kulturredaktør Ane Farsethås, som forsøker å finne en rød tråd mellom høyst ulike saker vi har publisert den siste tida: den svenske skribenten Jesus Alcalás essay...
Lørdag 9. november 2019
Heidundrende: Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi er vanskelig å legge fra seg – og et mørkt portrett av kunstneren som ung egoist.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Fredag 8. november 2019
Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Fredag 8. november 2019
• Demokratene har for første gang på over 20 år vunnet full kontroll i delstatsforsamlingen i Virginia. I nabostaten Kentucky kan de få guvernøren. Demokratenes kandidat Andy Beshear oppnådde 49,2 prosent, mens republikanernes Matt Bevin...
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.