Fredag 18. oktober 2019
Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb
«Maktmisbruk» og «korrupsjon» blir Donald Trumps beslutning kalt om at neste års G7-toppmøte skal avholdes på hans private golfanlegg i Florida.
Publisert: 18 Oktober 06:37
«Maktmisbruk» og «korrupsjon» blir Donald Trumps beslutning kalt om at neste års G7-toppmøte skal avholdes på hans private golfanlegg i Florida.
Neste års møte mellom lederne for G7-landene skal holdes på Trumps Doral-anlegg i Miami 10.–12. juni. Ifølge fungerende stabssjef Mick Mulvaney var golfklubben «det beste stedet» blant en rekke andre lokaler i USA å holde toppmøtet.
Men flere medlemmer av Kongressen og organisasjoner kritiserer avgjørelsen som demokrater har kalt «blant de mest skamløse eksemplene på presidentens korrupsjon».
– Han utnytter embetet og tar beslutninger på vegne av regjeringen for å få personlig økonomisk vinning, sier Jerry Nadler, demokrat og lederen av justiskomiteen i Representantenes hus, i en uttalelse.

– UtroligKunngjøringen kommer i en tid der Trump anklager sin demokratiske rival Joe Bidens familie for å ha hatt personlig vinning av den tidligere visepresidentens politiske embete.
Nadler lover at Trumps «siste maktmisbruk» ikke kommer til å påvirke riksrettsprosessen mot ham.
– Dette er utrolig. Gitt de potensielle konsekvensene han står overfor for å misbruke embetet for sin egen vinning, ville vi trodd at han i hvert fall for en periode ville gå klar i saker som åpenbart er korrupsjon. I stedet er det dobbelt opp, sier administrerende direktør Noah Bookbinder i organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics.
Golfklubben Trump National Doral Miami er Trump-familiens mest innbringende eiendom, ifølge The New York Times. Eiendommen går derimot i økonomisk motbakke. I mai meldte avisen at stedets netto driftsinntekter hadde falt med 69 prosent på to år.
Bookbinder mener at ved å bruke Doral-anlegget, hjelper presidenten golfklubben økonomisk.
Walter Shaub, tidligere direktør ved Office of Government Ethics, skrev torsdag på Twitter at avgjørelsen er «åpenbar korrupsjon».

Under samme takFungerende stabssjef fikk torsdag spørsmål om Trump var klar over at valg av lokale kan føre til mange anklager om at det er upassende. Da svarte Mulvaney at Trump var klar over det og at de likevel hadde best seg for å gå for golfklubben.
Mulvaney sier at en viktig årsak til at de valgte golfklubben var at alle de utenlandske delegasjonene og pressen kunne bo på samme sted.

(©NTB)
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Lørdag 9. november 2019
Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Lørdag 9. november 2019
• Morgenbladet trykket i går en nyhetssak og en kommentarartikkel av avisas kulturredaktør Ane Farsethås, som forsøker å finne en rød tråd mellom høyst ulike saker vi har publisert den siste tida: den svenske skribenten Jesus Alcalás essay...
Lørdag 9. november 2019
Heidundrende: Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi er vanskelig å legge fra seg – og et mørkt portrett av kunstneren som ung egoist.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Fredag 8. november 2019
Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Fredag 8. november 2019
• Demokratene har for første gang på over 20 år vunnet full kontroll i delstatsforsamlingen i Virginia. I nabostaten Kentucky kan de få guvernøren. Demokratenes kandidat Andy Beshear oppnådde 49,2 prosent, mens republikanernes Matt Bevin...
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.