Fredag 18. oktober 2019
Barcelona lammet av generalstreik og protestmarsjer
Tusener av katalanere har nådd fram til Barcelona etter å ha marsjert mot byen i flere dager. Veier er sperret, og en generalstreik har lammet byen.
Publisert: 18 Oktober 16:34
Tusener av katalanere har nådd fram til Barcelona etter å ha marsjert mot byen i flere dager. Veier er sperret, og en generalstreik har lammet byen.
Helt siden ni katalanske politikere ble dømt til lange fengselsstraffer mandag, har rasende demonstranter satt sitt preg på Barcelona. Fredag er det ventet at protestene vil toppe seg idet titusener av marsjerende katalanere når fra til regionhovedstaden.
Marsjene startet i fem ulike byer tirsdag og skal ende opp i en storstilt massemønstring i sentrum av Barcelona fredag klokka 17.
Det var spansk høyesterett som mandag besluttet at de ni katalanske politikerne skulle dømmes til mellom 9 og 13 års fengsel. De straffes blant annet for å ha arrangert en ulovlig folkeavstemning om å løsrive Catalonia fra Spania for to år siden.

Studenter marsjererTidlig fredag ettermiddag marsjerte tusenvis av streikende studenter gjennom byen med plakater der de fastslår at katalanerne ikke vil bøye seg, og med krav om at «de politiske fangene må settes fri».
– Vi må presse litt mer, og vi vil få det vi vil, sier 18 år gamle Miquel Flores, en sykepleierstudent.
Demonstranter har også sperret en rekke veier, noe som blant annet har ført til at Spanias viktigste grenseovergang til Frankrike er stengt.

GeneralstreikMange arbeidere har også sluttet opp om generalstreiken som separatistene har oppfordret til.
Havnearbeidere og ansatte ved Seat-fabrikken la ned arbeidet, og den store katalanske supermarkedskjeden Bonpreus butikker holdt stengt.
Flere titall avganger ved flyplassen er innstilt på grunn av uroen.
Kollektivtrafikken er også rammet, og når de fem demonstrasjonstogene møtes, ventes det at mesteparten av byen vil stå stille.
Massemønstringen i Barcelona holdes etter nok en natt med omfattende opptøyer. Hundrevis av demonstranter satte fyr på barrikader og kastet bensinbomber mot politiet, som svarte med gummikuler.

Ny folkeavstemningCatalonias regionpresident Quim Torra sa torsdag at han vil ha en ny folkeavstemning om katalansk løsrivelse.
Den forrige folkeavstemningen i 2017, der over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania, ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.
Katalanske ledere ble tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler, og flere av dem, med Catalonias tidligere president Carles Puigdemont i spissen, flyktet i eksil.
Spania utstedte denne uka en ny arrestordre på ham, og fredag troppet Puigdemont opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han motsetter seg utlevering.
EMBED START Image Demonstranter på vei mot sentrum av Barcelona etter å ha marsjert i tre dager. Fem slike marsjer var ventet til byen fredag ettermiddag. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB scanpix EMBED END Image

(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.