Fredag 18. oktober 2019
Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning
Donald Trumps stabssjef avviser nå at USA holdt tilbake militærbistand til Ukraina for å få landet til å etterforske Demokratenes påståtte epostserver.
Publisert: 18 Oktober 07:36
Donald Trumps stabssjef avviser nå at USA holdt tilbake militærbistand til Ukraina for å få landet til å etterforske Demokratenes påståtte epostserver.
Torsdag medga fungerende stabssjef Mick Mulvaney overfor journalister at en av grunnene til at Trump tidligere i år holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, var å få myndighetene til å etterforske om Demokratenes epostservere under valgkampen i 2016 befant seg i landet.
Noen timer senere gikk Mulvaney tilbake på uttalelsen og understreket at det slett ikke var noen sammenheng.
– Nok en gang har mediene bestemt seg for å feiltolke mine uttalelser for å fremme sin egen politisk motiverte heksejakt mot Trump, heter det i en kunngjøring fra stabssjefen.
– La meg gjøre det helt klart: Det var absolutt ingen «quid pro quo» mellom militærstøtte til Ukraina og en undersøkelse om valget i 2016, skriver Mulvaney videre.

«Mye, mye verre»Demokratene som leder granskingen i Representantenes hus, tolker imidlertid stabssjefens opprinnelige uttalelse som en innrømmelse av skyld.
– Jeg mener Mulvaneys erkjennelse betyr at saken har utviklet seg fra å være svært, svært ille, til mye, mye verre, sa etterretningskomiteens leder Adam Schiff.
Trump har gjentatte ganger hevdet at Demokratenes nasjonalkomité DNC skal ha gjemt en dataserver i Ukraina under valgkampen i 2016, noe som ifølge ham undergraver påstandene om at han selv fikk russisk bistand til å vinne valget.
USAs justisdepartement har gransket påstanden, som ansees for å være en grunnløs konspirasjonsteori.

– Gjør det hele tiden– Vi gjør dette hele tiden i utenrikspolitikken, sa Mulvaney torsdag og viste til et eksempel der Trump-administrasjonen holdt igjen bistand til mellomamerikanske land for å tvinge dem til å endre sin innvandringspolitikk.
Mulvaney ville torsdag ikke svare på spørsmål om etterforskning av Trumps demokratiske rival Joe Biden, som er blant favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat.
I Trumps mye omtalte telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli i år, ba den amerikanske presidenten ukrainerne om å etterforske Biden.
Noen dager tidligere holdt Det hvite hus igjen 3,6 milliarder kroner i militærhjelp til landet.
(©NTB)
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Lørdag 9. november 2019
Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Lørdag 9. november 2019
• Morgenbladet trykket i går en nyhetssak og en kommentarartikkel av avisas kulturredaktør Ane Farsethås, som forsøker å finne en rød tråd mellom høyst ulike saker vi har publisert den siste tida: den svenske skribenten Jesus Alcalás essay...
Lørdag 9. november 2019
Heidundrende: Torgrim Eggens Axel Jensen-biografi er vanskelig å legge fra seg – og et mørkt portrett av kunstneren som ung egoist.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Fredag 8. november 2019
Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Fredag 8. november 2019
• Demokratene har for første gang på over 20 år vunnet full kontroll i delstatsforsamlingen i Virginia. I nabostaten Kentucky kan de få guvernøren. Demokratenes kandidat Andy Beshear oppnådde 49,2 prosent, mens republikanernes Matt Bevin...
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.