Fredag 18. oktober 2019
Macron kaller Tyrkias militæroffensiv for galskap
Tyrkias militære offensiv i Syria er galskap, mener Frankrikes president Emmanuel Macron. Han forteller at han fikk vite om USAs tilbaketrekning via Twitter.
Publisert: 18 Oktober 16:16
Tyrkias militære offensiv i Syria er galskap, mener Frankrikes president Emmanuel Macron. Han forteller at han fikk vite om USAs tilbaketrekning via Twitter.
– Jeg mener at det som har skjedd de siste dagene, var et alvorlig feilgrep av Vesten og av NATO i regionen, sa Macron da han møtte pressen etter EU-toppmøtet i Brussel fredag.
Han viser til NATO-allierte Tyrkias angrep på kurdisk milits i Syria, som startet 9. oktober etter at USAs president Donald Trump kunngjorde at amerikanerne trekker ut soldatene som har vært stasjonert sammen med kurderne. Det fikk Macron vite om «via en tweet, som alle andre».
Trump har fått kraftig kritikk for å ha vendt kurdisk milits ryggen etter å ha vært alliert med dem i flere år i kampen mot IS.
– Jeg tror dette vil svekke vår langsiktige troverdighet i det å finne partnere på bakken som vil kjempe ved vår side i den tro at de vil bli beskyttet på lengre sikt, sier Macron.
Macron planlegger et møte med president Recep Tayyip Erdogan i løpet av de kommende ukene, sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel og britiske Boris Johnson. Håpet er at de fire vil oppnå en felles forståelse om hva den transatlantiske militæralliansen NATO «kan og skal være i dette øyeblikket», sier Macron om møtet.
I mellomtiden skal de tre NATO-landene koordinere tett i kommunikasjonen med Erdogan, Trump og Russlands president Vladimir Putin, sa Macron.
Macron minner videre «alle som kanskje glemmer det – noe som ikke vil være helt uberettiget nå for tiden – om at Tyrkia er NATO-medlem, noe som normalt sett bør frembringe en form for solidaritet».
(©NTB)
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Fredag 22. november 2019
Tiril Broch Aakre og Trude Lorentzen har begge skrevet om sine mødres selvmord, men i hver sin sjanger. – I dag ville jeg trolig valgt romanen, sier Lorentzen.
Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Fredag 22. november 2019
• Alle partiene på rødgrønn side har nå presentert sine alternative budsjetter. Det er forskjeller og uenigheter – for eksempel mellom MDG og Sp i avgiftspolitikken – likevel trer det fram et tydelig felles verdigrunnlag. Det tydeligste...
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.