Fredag 18. oktober 2019
Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne
Nils Johan Semb mener det bare er snakk om tid før Martin Ødegaard er tidenes beste norske fotballspiller. Han så råtalentet en høstdag i 2013.
Publisert: 18 Oktober 08:13
Nils Johan Semb mener det bare er snakk om tid før Martin Ødegaard er tidenes beste norske fotballspiller. Han så råtalentet en høstdag i 2013.
Søndag spiller Ødegaard for Real Sociedad hjemme mot Betis i den spanske ligaen. Det kommer i etterkant av to landskamper (1-1 mot både Spania og Romania).
Semb ledet Norge i det hittil siste A-landslagssluttspillet (EM 2000). Da var Ødegaard bare halvannet år gammel.
– Er Ødegaard tidenes beste norske fotballspiller?
– Det er vel litt tidlig å si det allerede nå, men det må nok skje veldig mye rart om han ikke blir det. Han kommer høyst trolig til å bli en europeiske toppstjerne, sier Semb til NTB.
– Han har fått et slags «voksenliga-gjennombrudd» i høst i La Liga. Du så tendensen i Nederland forrige sesong da han var blant de beste spillerne. Hvis du ser på alt – nasjonale serier, landskamper og europacup – har han vært blant de aller beste i Europa i høst.
– Luka Modric (Real Madrid) og Christian Eriksen (Tottenham) er toppspillere i Europa i omtrent samme posisjon som Ødegaard. Martin er langt foran disse to sammenlignet med da de var 20 år.

Ingen tvilSemb jobber halv tid som trenermentor for yngre landslag i fotballforbundet. Han er også ekspertkommentator i TV 2.
Ødegaard ble månedens spiller i La Liga i september. Mange spanske fotballeksperter tror han hentes hjem til Real Madrid til sommeren. Der har han en kontrakt som løper til 2023.
– Vi har et landslag som er bra nå, men som jeg tror kan bli et veldig godt landslag. Jeg ser også at det er en god ettervekst. Det kommer ikke mange Martin Ødegaard-er, men det kommer mange veldig talentfulle spillere, sier Semb.
– Når så du Ødegaard live første gang?
– Det var da han debuterte på G15-landslaget mot Sverige (september 2013). Det var første kampen for det kullet, og Martin var flere måneder yngre enn mange av de andre på laget fordi han er født i desember.
Norge vant kampen 2-1. Ødegaard ble byttet ut etter 78 minutter.

Egen klasse– Med der var også Sander Berge, Kristoffer Ajer og Rafik Zekhnini. Det er ganske mange fra 1998-kullet som er ganske bra. Men Martin var helt «outstanding» etter min mening. Når du er med disse G15-lagene, så er det veldig vanskelig å si hvem av spillerne som blir best til slutt. Med Martin var det liksom ingen tvil om at han kom til å bli en veldig god fotballspiller om det ikke skjedde noe helt spesielt.
– Han var helt eksepsjonell, men likevel kunne man jo ikke forutsi at han skulle bli en internasjonal toppspiller, sier Semb.
(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.