Torsdag 17. oktober 2019
VIL UTREDE: Leder i Fellesforbundet Jørn Eggum vil nå jobbe for en offentlig utredning av EØS-avtalen. Forslaget om å skrote avtalen ble nedstemt. FOTO: TOM HENNING BRATLIE
Landsmøtet i Fellesforbundet stemte til slutt ned forslaget om å si nei til EØS-avtalen:
Krever utredning av EØS
LETTET: Etter harde slag på Fellesforbundets landsmøte vant EØS-tilhengerne med 300 mot 218 stemmer. Men de krever utredning av alternativer til EØS.

EØS

– Nå kan vi fortsette å jobbe for verdens beste arbeidsliv, sa en tydelig lettet Jørn Eggum etter at landsmøtet i Fellesforbundet klart avviste å kreve utmelding av EØS.

Etter mange dagers debatt kulminerte EØS-striden i det største forbundet i privat sektor med to alternativer: Enten å kreve en offentlig utredning av EØS, inkludert alternativer til avtalen, eller å kreve en utredning «med sikte på å si opp EØS-avtalen».

Nei til EØS-forslaget tapte, med 300 mot 218 stemmer.

Fakta

EØS-debatten:

• På Fellesforbundets landsmøte var det delt innstilling om EØS. Et komiteflertall på ni foreslo at forbundet skal kreve en utredning av EØS, og av alternativer til avtalen.

• Mindretallet i komiteen, på seks, foreslo å kreve en utredning «med sikte på å si opp EØS-avtalen».

• I salen fikk komiteflertallets forslag 300 stemmer, og mindretallet 218.

• Uttalelsen inneholder også kritikk av avtalens virkninger på deler av norsk arbeidsliv.

På vei i grøfta

Et nei til EØS-vedtak i Fellesforbundet kunne raskt spredt seg til resten av LO. Nå er det en betydelig svekket sjanse for at LO skal bli mer EØS-kritisk på neste kongress.

Men det var ingen hallelujauttalelse om EØS-avtalen landsmøtet vedtok. Forslaget som fikk flertall, slår fast at EØS «har skapt problemer i det norske arbeidsmarkedet».

Ikke minst uttrykker forbundet sterk bekymring for utviklingen i utsatte bransjer som bygg, transport og industri. Flertallets forslag tok opp i seg en lang rekke krav fra transportarbeiderne, som nylig har gått inn i forbundet. Det bidro nok også til å sikre flertallet.

– Deler av norsk arbeidsliv er på vei ut i grøfta. Det er på tide at vi setter alle gode krefter inn for å få belyst det og få ryddet opp, sier Eggum.

Han ga også ros til motstanderne.

– Dette er folk som jobber i en knallhard hverdag og ser konsekvenser i arbeidslivet. De kommer med viktige historier fra egne bedrifter. Jeg vil be dem bli med på å jobbe med utredningen, så den blir så bra som mulig, sa han.

Det var nestleder Steinar Krogstad som ledet arbeidet i komiteen som utarbeidet EØS-uttalelsen. Da han la fram flertallets innstilling var han hard i klypa mot EØS-motstanderne, som han mente opptrådte «splittende».

– Vi kan ikke sette våre egne arbeidsplasser i spill, sa han.

Krogstad pekte på at det mindretallet foreslo gikk lenger enn både Sp og SV har gjort på Stortinget.

– Mindretallets innstilling vil svekke oss i arbeidet for å få på plass en ny regjering.

Ståle Knoff Johansen fra Kværner Verdal ledet an blant EØS-motstanderne.

Klart skuffet

Han mente de fire årene etter forrige landsmøte hadde vist at neisida fikk rett i advarslene om at EØS ville gripe inn i arbeidslivet.

Etter å ha tapt i salen var Johansen klart skuffet.

– Det blir en uendra situasjon, vi får mer arbeidslivsproblemer, og det er fare for at den norske modellen forvitrer. Vi har 200.000 arbeidere fra den tidligere østblokka i landet, og bare 5000 av dem er fagorganisert. Organisasjonsarbeiderne i forbundet får nok å gjøre framover.

– Eggum vil ha dere med på arbeidet med utredningen?

– En offentlig utredning som tar for seg arbeidslivspolitikken og EØS har vi ingen problemer med å stille oss bak. Nå er avstemmingen gjort, og vi klarer å forholde oss til at vi har tapt denne gangen. Vi har ingen skjult agenda.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre advarte mot et EØS-nei da han talte til landsmøtet tirsdag. Han er glad for vedtaket.

– Fellesforbundet har fattet kloke vedtak. For det første et veldig tydelige krav om norsk politikk for et mer seriøst arbeidsliv i Norge, der budskapet er å si opp regjeringen, ikke EØS. Det er et budskap jeg fullt ut støtter. Landsmøtet vedtok også flere forslag til norsk politikk, som Ap støtter, og som vi vil gjennomføre, sier han til Klassekampen.

– De ønsker også å utrede alternativer til EØS, er du åpen for det?

– Ap har støttet en utredning av handlingsrommet i EØS. For Aps del har vi ikke gått inn for å utrede alternativer til en avtale vi er for. Men jeg synes det er positivt at de vil ha mer informasjon, sier han.

Leder i Rødt Bjørnar Moxnes mener vedtaket er et tydelig varsko til Stortinget.

«Nå må regjeringen våkne. Det trengs kraftfulle politiske tiltak mot sosial dumping – og her må regjeringen slutte å skyve arbeidsgiverne foran seg», sier han.

Leder i arbeidskomiteen på Stortinget Erlend Wiborg (Frp) har også fått med seg debatten i Fellesforbundet.

«Det at det ble så jevnt viser tydelig at EØS-avtalen må justeres», uttaler han.

paalh@klassekampen.no

Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Mandag 2. desember 2019
PARALLELT: Samme måned som Trygde­retten første gang sa at det er lov å ha med ytelser til utlandet, vedtok Stor­tinget strengere regler for eksport av arbeidsavklaringspenger.
Mandag 25. november 2019
STØTTE: SV inviterer opposisjonspartiene til å lage felles politikk før valget i 2021. Fagforbundets Mette Nord mener det er avgjørende at Ap, Sp, MDG og Rødt takker ja.
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.