Onsdag 16. oktober 2019
Frankrike: IS-fanger ikke truet av Tyrkias angrep
Sikkerheten ved leirene i Syria der kurdisk milits holder fanger fra tidligere IS-kontrollerte områder, er ikke truet av Tyrkias angrep, ifølge Frankrike.
Publisert: 16 Oktober 09:53
Sikkerheten ved leirene i Syria der kurdisk milits holder fanger fra tidligere IS-kontrollerte områder, er ikke truet av Tyrkias angrep, ifølge Frankrike.
– Etter det jeg vet har ikke den tyrkiske offensiven og måten SDF har møtt denne på, til nå truet sikkerheten i disse leirene, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian til BFMTV og radiostasjonen RMC.
Tyrkia innledet 9. oktober en militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen i Syria og har sammen med alliert milits angrepet flere byer og landsbyer i nordøst.
De kurdiske styresmaktene i området har advart om at sikkerheten ved leirene trues av den tyrkiske offensiven og at tusenvis av IS-fanger kan rømme.
Nærmere 800 kvinner og barn forsvant sist helg fra en leir utenfor Ein Issa, ifølge kurdiske myndigheter som følge av tyrkiske angrep i nærheten.
Ifølge Le Drian var det ni franske kvinner blant dem, og flere av dem har siden tatt kontakt med familien i Frankrike.
En av kvinnene, en fransk statsborger, har i meldinger fortalt at vaktene tvang dem til å forlate leiren, at teltene deres ble satt fyr på og at de måtte legge av gårde til fots i ørkenen sammen med barna sine.
Etter en stund ble kvinnene plukket opp av det de først beskrev som væpnede syrere, som de nå hevder er IS-krigere.
– Vi har akkurat innsett at det er IS som har hentet oss, skriver den ene kvinnen i en melding.
Det er ikke kjent hvor de franske kvinnene nå oppholder seg.
(©NTB)
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Fredag 22. november 2019
Tiril Broch Aakre og Trude Lorentzen har begge skrevet om sine mødres selvmord, men i hver sin sjanger. – I dag ville jeg trolig valgt romanen, sier Lorentzen.
Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Fredag 22. november 2019
• Alle partiene på rødgrønn side har nå presentert sine alternative budsjetter. Det er forskjeller og uenigheter – for eksempel mellom MDG og Sp i avgiftspolitikken – likevel trer det fram et tydelig felles verdigrunnlag. Det tydeligste...
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.