Onsdag 16. oktober 2019
KAMPER: Tyrkisk-støttede militser har den siste uka angrepet de hovedsakelig kurdiske styrkene i Nordøst-Syria. Her skyter militssoldater med maskingevær mot kurdiske styrker utenfor byen Manbij. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Russland rykker inn områder USA har kontrollert • USA sliter med å trekke seg ut
Krig, frykt og militært kaos
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.

SYRIA

Krig, kaos og et voldsomt stormaktsspill. Det er situasjonen i de nordøstlige delene av Syria, etter at Tyrkia invaderte landet forrige onsdag.

Amerikanske soldater er fremdeles inne i Syria, på tross av at USAs president Donald Trump har varslet øyeblikkelig tilbaketrekning. De tyrkiske invasjonsstyrkene har kuttet hovedfartsåra mellom Syria og Irak, og de amerikanske soldatene må flys ut, melder CNN. Det kan ta opp til to uker. De amerikanske soldatene samler seg nå i Kobane, ved grensa til Tyrkia.

Samtidig har Russland rykket inn i området rundt byen Manbij, noen få kilometer sør for amerikanerne. Russerne har satt en stopper for Tyrkias angrep mot byen, sammen med syriske regjeringsstyrker. Russisk militærpoliti patruljerer nå frontlinja, het det i en uttalelse fra Russland i går formiddag.

Fakta

Offensiven mot Nordøst-Syria:

• 6. oktober varslet USAs president Donald Trump at han trekker alle amerikanske soldater ut av Syria og at Tyrkia kunne begynne med sin planlagte aksjon.

• 9. oktober begynte Tyrkia invasjonen av de nordøstlige delene av nabolandet. Ankara ønsker å etablere en «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa og bosette opp mot to millioner syriske flyktninger.

• 13. oktober: Selvstyremyndighetene inngår avtale med Damaskus og russerne. Regimestyrkene rykker inn i de kurdiske områdene.

– Skal ikke styre byene

Trumps plutselige avgjørelse om å trekke USA ut av Syria har snudd opp ned på den syriske borgerkrigen. Selvstyremyndighetene i de hovedsakelig kurdiske områdene nordøst i Syria har snudd seg mot regjeringen i Damaskus for hjelp.

Syriske regjeringsstyrker har rykket nordover, sammen med russiske styrker.

Mens store deler av befolkningen er glade for den militære støtta, er andre redde for den syriske hærens framrykning. Syrias regjering har ikke kontrollert disse områdene av landet de siste sju årene. Mange av dem som bor der har deltatt i en eller annen form for opposisjon mot den syriske presidenten Bashar al -Assad.

Selvstyremyndighetene i Nordøst-Syria har forsøkt å berolige befolkningen ved å si at den syriske regjeringen ikke skal ta over styre og stell i provinsen, og at det fremdeles er selvstyre i denne delen av landet.

Klassekampen har snakket med en representant for selvstyremyndighetene om avtalen med Assads regjering. Kamal Akif er utenrikspolitisk talsperson for myndighetene i området kurderne kaller Rojava. Han står på at Assad ikke skal ta full kontroll over provinsen.

– Det er viktig å framheve at avtalen er en militær avtale for beskyttelse av Syrias grense med Tyrkia. Den berører ikke selvstyremyndighetene, legger Akif til.

Med det mener han at Rojava fremdeles skal være selvstyrt, og at den syriske regjeringen ikke skal ta over administrasjonen av områdene.

Assad rykker inn

Mye er likevel fremdeles uklart. Representanter fra de selvstyremyndighetene i Rojava har forhandlet med Assad på en russisk militærbase lenger vest i Syria. Der har de blitt enige om militær assistanse.

Ifølge Kamal Akif betyr det at Assads hær ikke skal ta kontrollen over byene i de selvstyrte områdene.

– Russerne og den syriske hæren skal ikke kontrollere byene. Styrkene skal stasjoneres langs grensa, sier han.

Denne uttalelsen stemmer ikke med nyhetsmeldingene fra Syria det siste døgnet. En rekke ulike kilder melder at den syriske hæren har rykket inn i byene Manbij og Qamishli.

Kartet blir nå tegnet på nytt, og Russland kommer til å spille en avgjørende rolle i oppgjøret mellom selvstyremyndighetene og Assad.

– Vi er enige med russerne at neste skritt blir en dialog med Damaskus for å komme fram til en avtale med dem om selvstyremyndighetenes rolle i et samlet Syria, sier Akif.

Varsler nye sanksjoner

USAs president Donald Trump innførte mandag økonomiske sanksjoner mot Tyrkia etter invasjonen. Han har også stanset forhandlingene om en ny handelsavtale med landet.

Sanksjonene er rettet mot flere ministre i den tyrkiske regjeringen, skrev Trump i en uttalelse mandag kveld.

Avisa The New York Times melder også at det amerikanske militæret diskuterer muligheten for å hente ut de taktiske atombombene som USA har stasjonert i Tyrkia.

utenriks@klassekampen.no

Mandag 16. desember 2019
KLØFT: Etter uker med forhandlinger i Madrid, advarer forskere om en historisk kløft mellom hva vitenskapen krever og hva klimaforhandlerne leverer.
Lørdag 14. desember 2019
KNUST: Da Labour støttet en omkamp om brexit, advarte partimedlemmet David Mallon om at Labour kom til å tape neste valg. – Det var fullt mulig å forutse dette, sier Mallon.
Fredag 13. desember 2019
GRØNN: En ny klimalov binder framtidige danske regjeringer, krever kutt hjemme og i alle sektorer. Nå stålsetter venstresida seg på kampen om hvordan målene skal nås.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.