Mandag 14. oktober 2019
MARE: Leder Jørn Eggum innrømmer at EØS-spørsmålet er problematisk for mange av Fellesforbundets medlemmer. – Vi skubber en jævlig stor stein i oppoverbakke, sier han. Her sitter han sammen med nestleder Steinar Krogstad.FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Det er liten sjanse for EØS-kompromiss på Fellesforbundets landsmøte:
Tror ikke på EØS-forlik
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.

LANDSMØTE

– At forbundet er i tvil, tror jeg alle har fått med seg. Vi er ikke tjent med en uttalelse som ikke tar stilling og bare utsetter i fire år, sier Joachim Espe, leder i Rørleggernes Fagforening til Klassekampen.

Han sitter i redaksjonskomiteen som skal behandle det betente EØS-spørsmålet under Fellesforbundets landsmøte, og kommer til landsmøtet med et klart vedtak fra egen forening om å jobbe for utmelding av EØS.

Han er åpen for å ta diskusjonen i komiteen, men varsler at nei til EØS-ståstedet må med i innstillingen.

– Om det er mulig med kompromisser, kommer også an på debatten. Men jeg vil ha nei til EØS med. Enten får vi det med, eller så blir det trolig en dissens, sier han.

Fakta

Fellesforbundet:

• Det største fagforbundet i privat sektor. Har landsmøte på Folkets Hus i Oslo 11. til 16. oktober.

• Hadde 142.591 medlemmer ved årsskiftet. Siden da har Transportarbeiderforbundet, med rundt 20.000 medlemmer, sluttet seg til forbundet.

• Ledes av Jørn Eggum. Eggum stiller til gjenvalg på lands­møtet.

Tar kamp for gitt

En rekke kilder både på ja- og neisida bekrefter overfor Klassekampen at de tror det blir kampavstemning, ikke kompromiss på onsdag.

Ledende personer på begge sider tar det nærmest for gitt at forbundet vil komme til å kreve en utredning av EØS, slik forbundsleder Jørn Eggum har argumentert for. Spørsmålet er om det i tillegg blir et klart vedtak mot EØS eller ikke.

Advarte mot brudd

Søndagen på landsmøtet var satt av til å virkelig ta debatten i sin fulle bredde.

Det var salen mildt sagt innstilt på. Såpass mange ønsket ordet at ordstyrerbordet varslet at møtet kunne komme til å vare til lenge etter midnatt.

I sin innledning til debatten la forbundsleder Jørn Eggum mye vekt på EØS sin betydning for eksporten.

– De aller fleste er enige i at EØS-avtalen er bra for handelen vår. Våre bedrifter må ha regler som gir oss trygghet for at produktene er godkjent for eksport. EØS sikrer oss det, sa han.

Han advarte om at økte handelshindre kunne få «katastrofale følger for norsk eksport».

– Man trenger ikke lese mye i en britisk avis før man ser det, sa han.

Samtidig innrømmet han at avtalen ikke var uproblematisk for mange av forbundets medlemmer.

– Fellesforbundet sier alltid fra. Vi løfter seriøsiteten. Men jeg skal være helt ærlig med dere: Vi skubber en jævlig stor stein i oppoverbakke. Det går treigt, og det er tungt.

Ønsker samling

Det er nestleder Steinar Krogstad som har fått oppgaven med å lede komiteen som skal innstille i saken. Han har ikke gitt opp håpet om å samle komiteen, selv om den spenner bredt politisk.

– Målet er selvsagt å komme til enighet, sier han til Klassekampen.

– Men når vi hører debatten vil jeg tro det kan bli dissenser.

– Hvordan vil du unngå det?

– Vi må i alle fall få en enighet om at vi vil ha en utredning. Er vi ikke engang enig om det har vi en stor splittelse. Så kan vi ha uenighet om vurderingene om hva det skal føre til er noe annet. Selv om det i ettertid i mediene vil leses som et ja eller nei vil det være en mindre splittelse.

Ståle Johansen sitter også i komiteen og har markert seg som EØS-motstander. Han har døra på gløtt for en løsning.

– Det er klart at målsettingen for oss som er mot er å komme til enighet, det er ikke noe mål å ta dissens, sier han.

EØS-kritikerne brukte mye tid under debatten på å trekke fram negative utviklingstrekk i sine bransjer som argument for at EØS-avtalen skaper problemer.

I byggebransjen opplever de omfattende ulovlig innleie og stupende organisasjonsgrad.

Transportarbeiderne, som nylig har blitt med i forbundet, pekte på nederlaget for havnearbeiderne, og boomen i utenlandske transportører på norske veier.

Industritillitsvalgte opplever at egen bransje begynner å minne om utviklingen i byggenæringen.

De som ønsker fortsatt ja til EØS argumenterte i stor grad med sterk bekymring for hva alternativet til EØS ville være. De frykter et EØS-nei vil bety kroken på døra for mange eksportbedrifter.

Roar Abrahamsen, som har gått fra ja til EØS til nei til EØS, til å gå for utredning, mente det er feil å splitte forbundet på EØS.

– Jeg oppfordrer landsmøtet til å la tvilerne få kunnskap og gå for en utredning. Det er det eneste vi kan gjøre om vi skal stå for mottoet vårt, «Sterkere Sammen», sa han.

Ole Ånon Langeland i avdeling 3, Agder, kjøpte ikke den tankegangen.

– Tida er inne til å si klart fra om realitetene. Vi vet hvordan EØS påvirker arbeidslivet. Det er på tide å sette foten ned. Det står ikke motsetning mellom å utrede og å si nei, sa han.

palh@klassekampen.no

Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Fredag 22. november 2019
Tiril Broch Aakre og Trude Lorentzen har begge skrevet om sine mødres selvmord, men i hver sin sjanger. – I dag ville jeg trolig valgt romanen, sier Lorentzen.
Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Fredag 22. november 2019
• Alle partiene på rødgrønn side har nå presentert sine alternative budsjetter. Det er forskjeller og uenigheter – for eksempel mellom MDG og Sp i avgiftspolitikken – likevel trer det fram et tydelig felles verdigrunnlag. Det tydeligste...
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.