Mandag 14. oktober 2019
INNTAR HOVEDSTADEN: Tre urfolksaktivister ankommer Quito for å delta i protestene mot bortfallet av drivstoffsubsidier, lørdag satt president Morales inn militæret for å vinne tilbake kontrollen over hovedstaden. FOTO: DOLORES OCHOA AP/NTB SCANPIX
Urfolksaktivistene i Conaie vil trosse portforbudet i Ecuadors hovedstad Quito:
Demonstranter i dialog
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.

Ecuador

Lørdag åpnet paraplyorganisasjonen for urfolksgrupper i Ecuador, Conaie, muligheten for at de møter landets president Lenín Moreno.

Da avisa gikk i trykken, hadde ikke samtalene funnet sted ennå, men ifølge FN var planen at partene skulle møtes i går.

Conaie har tidligere nektet å snakke med statslederen, og vært konsekvente i å kreve Morenos avgang.

Lørdag innførte presidenten et portforbud i hovedstaden Quito, og satte inn hæren for å håndheve det. Som et forsøk på å kontrollere protestene, kunne folk nå kun oppholde seg utendørs etter bestemte tidspunkter.

Conaies svar var å fortsette protestene. Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil organisasjonen trosse regjeringen helt til kravene deres er møtt.

– Vi kommer til å fortsette med våre framgangsmåter for å få fjernet dekretet, skrev Conaie i en pressemelding publisert på Twitter på lørdag.

Dekretet det siktes til er bestemmelsen om å fjerne drivstoffstøtta i landet, som har blitt dårlig mottatt av folket.

Fakta

Demonstrasjoner mot ecuadors regjering:

• Siden 3. oktober har det vært store protester mot Ecuadors regjering, både i hovedstaden Quito og på landsbygda. Demonstrasjonene er ledet av paraplyorganisasjonen for urfolk i Ecuador, Conaie.

• Bakgrunnen for protestene er regjeringens sparepolitikk som har ført til flere kutt, blant annet i drivstoffsubsidiene.

• Regjeringen har tidligere erklært unntakstilstand i landet og innførte lørdag forrige uke portforbud i hovedstadsområdet.

• Demonstrantene har tidligere krevd president Morenos avgang, lørdag ble det klart at Conaie var åpne for samtaler med regjeringen.

Vil ha sikkerhetsgarantier

Portforbudet i hovedstadsområdet ble innført bare en halvtime etter det ble annonsert, og kom ifølge Reuters som en overraskelse på Conaie.

Tidligere samme dag hadde paraplyorganisasjonen foreslått å holde offentlige samtaler med regjeringen.

Leonidas Iza, en Conaies av talspersoner, understreket i et intervju med tv-kanalen Ecuavisa at åpenhet var et sentralt krav:

– Vi kommer ikke til å snakke bak lukkede dører. Vi må snakke med det ecuadorianske folket. Vi må ha store skjermer slik at alle innspill fra våre medlemmer blir hørt, sa Iza lørdag morgen.

Etter at portforbudet ble annonsert ville paraplyorganisasjonen ha sikkerhetsgarantier i tillegg:

– Det kan ikke være en reell dialog uten sikkerhetsgarantier for urfolksledere, skrev Coanie på Twitter som svar på at militæret ble satt inn.

Tidligere samme dag hadde Moreno åpnet for å reevaluere drivstoffkuttene, og å pålegge private selskap å gi ansatte 20 dollar i måneden i bonus.

Motstand mot sparekniven

Conaie har stått i spissen for de store protestene som har preget landet etter regjeringen fjernet drivstoffsubsidiene i begynnelsen av oktober.

Bortfallet av støtta førte til en enorm vekst i drivstoffpriser, og til at transportarbeiderne gikk ut i streik. Kuttene er det siste i en rekke sparetiltak den ecuadorianske regjeringen har gjennomført etter krav fra det internasjonale pengefondet IMF.

Etter at Ecuador mottok 4,2 milliarder i kriselån fra IMF tidligere i år, har regjeringen kuttet massivt i offentlig sektor, økt arbeidstida, kutta i lønna og halvert ferien til statsansatte.

En grunn til at Moreno ønsker å gå urfolksaktivistene i møte, kan være at folkelige protester tidligere har veltet presidenter i Ecuador.

Ifølge BBC har opptøyer og protester ledet av urfolksorganisasjoner veltet tre presidenter de siste tiårene. Mest dramatisk var det i 2000 da Conaie organiserte en marsj mot hovedstaden som mobiliserte 20.000 aktivister. I samråd med militæret stormet aktivistene kongressen og avsatte regjeringen.

Conaie har også tradisjon for å sette i gang store protester mot nyliberale reformer og utbytting av deres landområder.

Voldsomme sammenstøt

Protestene som har pågått i snart to uker, har så langt kostet fem liv, over tusen arrestasjoner i tillegg til nesten tusen skadde. Sammenstøtene mellom politiet og demonstrantene har vært såpass voldsomme at Moreno flyttet regjeringen fra hovedstaden til kystbyen Guayaquil.

Lørdag angrep maskerte demonstranter kontorene til aviser og tv-kanaler i Quito. Maskerte menn tok seg også inn i riksrevisorens kontorer før de tente på bygget.

Conaie har tatt avstand fra disse handlingene som de hevder ikke er gjennomført av aktivister med tilknytning til paraplyorganisasjonen, noe også innenriksdepartementet bekrefter.

martinu@klassekampen.no

Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.