Fredag 11. oktober 2019
Trump vil forhandle mellom Tyrkia og kurdere i Syria
President Donald Trump har bedt amerikanske diplomater mekle fram en våpenhvile mellom Tyrkia og kurdiske styrker i Syria, opplyser en anonym kilde.
Publisert: 11 Oktober 00:58
President Donald Trump har bedt amerikanske diplomater mekle fram en våpenhvile mellom Tyrkia og kurdiske styrker i Syria, opplyser en anonym kilde.
Under løfte om anonymitet uttaler en seniorrådgiver i utenriksdepartementet seg torsdag om oppdraget de skal ha fått av Trump.
– Vi har fått i oppgave av presidenten å se om det er politiske områder der de to partene kan møtes på halvveien (og om) det finnes en måte å oppnå en våpenhvile på.
Utenfor Det hvite hus bekreftet Donald Trump torsdag at han håper USA kan ha en rolle som forhandler i konflikten mellom Tyrkia og de syriske kurderne.
–Jeg håper vi kan mekle, sa Trump.
Deretter mer enn antydet han at han vil at Tyrkia «tar det med ro». Han gjentok advarselen sin om at det vil innebære følger for Tyrkia om landets militære offensiv krysser det Trump har omtalt som «den røde linjen».
– Vi kommer sannsynligvis til å gjøre noe, slå hardt ned på det med tanke på sanksjoner og andre ting, sa han etterpå.
Presidentens noe vage utsagn med tanke på hvor den mye omtalte røde linjen egentlig går, ble ikke utdypet offisielt av ham, men seniorrådgiveren i utenriksdepartementet uttaler at vilkårlige angrep på sivile og etnisk rensing av kurdiske områder vil ikke bli tolerert. Han la til at denne røde linjen, dem bekjent, ikke skal vært overtrådt så langt. Han understreket imidlertid at situasjonen er på et tidlig stadium.
Det er uklart hvorfor USA har ventet til etter den tyrkiske offensiven er i gang med å forsøke å mekle mellom partene.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.