Fredag 11. oktober 2019
Trump vil forhandle mellom Tyrkia og kurdere i Syria
President Donald Trump har bedt amerikanske diplomater mekle fram en våpenhvile mellom Tyrkia og kurdiske styrker i Syria, opplyser en anonym kilde.
Publisert: 11 Oktober 00:58
President Donald Trump har bedt amerikanske diplomater mekle fram en våpenhvile mellom Tyrkia og kurdiske styrker i Syria, opplyser en anonym kilde.
Under løfte om anonymitet uttaler en seniorrådgiver i utenriksdepartementet seg torsdag om oppdraget de skal ha fått av Trump.
– Vi har fått i oppgave av presidenten å se om det er politiske områder der de to partene kan møtes på halvveien (og om) det finnes en måte å oppnå en våpenhvile på.
Utenfor Det hvite hus bekreftet Donald Trump torsdag at han håper USA kan ha en rolle som forhandler i konflikten mellom Tyrkia og de syriske kurderne.
–Jeg håper vi kan mekle, sa Trump.
Deretter mer enn antydet han at han vil at Tyrkia «tar det med ro». Han gjentok advarselen sin om at det vil innebære følger for Tyrkia om landets militære offensiv krysser det Trump har omtalt som «den røde linjen».
– Vi kommer sannsynligvis til å gjøre noe, slå hardt ned på det med tanke på sanksjoner og andre ting, sa han etterpå.
Presidentens noe vage utsagn med tanke på hvor den mye omtalte røde linjen egentlig går, ble ikke utdypet offisielt av ham, men seniorrådgiveren i utenriksdepartementet uttaler at vilkårlige angrep på sivile og etnisk rensing av kurdiske områder vil ikke bli tolerert. Han la til at denne røde linjen, dem bekjent, ikke skal vært overtrådt så langt. Han understreket imidlertid at situasjonen er på et tidlig stadium.
Det er uklart hvorfor USA har ventet til etter den tyrkiske offensiven er i gang med å forsøke å mekle mellom partene.
(©NTB)
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Lørdag 12. oktober 2019
• Debatten om Haddy Njies bok «Dagbok. 13. desember–13. februar» har på ny fått pressekorpset til å etterlyse en Vær varsom-plakat for sakprosa. Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende, NTBs nyhetssjef Sarah Sørheim og...
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Lørdag 12. oktober 2019
Ideologi: Linn Stalsberg viser hvordan nyliberalismen virker i kropp og sinn.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.