Torsdag 10. oktober 2019
Danmark innfører grensekontroll mot Sverige
Danmark innfører 12. november midlertidig grensekontroll av reisende fra Sverige, bekrefter justisminister Nick Hækkerup.
Publisert: 10 Oktober 09:33
Danmark innfører 12. november midlertidig grensekontroll av reisende fra Sverige, bekrefter justisminister Nick Hækkerup.
Bakgrunnen for å innføre grensekontroll er blant annet bombeattentatet mot et skattekontor i København i august, som flere svenske menn er siktet for å ha stått bak.
Statsminister Mette Fredriksen varslet skjerpet kontroll bare få dager etter.
– Det skal ikke være slik at man kan reise fra Sverige til Danmark og plassere dynamitt i København, sa hun under en pressekonferanse.
Det har også vært en rekke andre sprengninger i det danske hovedstadsområdet i år og dansk politi sier at dette kan kobles til kriminelle gjengmiljøer.
Grensekontrollen er først og fremst ment som et tiltak mot organiserte kriminelle, ikke vanlige mennesker som krysser grensen. Alle reisende skal ikke kontrolleres, understreker Hækkerup.
En til to ganger i uken vil det bli foretatt kontroll av reisende som ankommer med ferje til Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa, med bil eller buss over Øresundsbroen, samt med tog til København. De som blir kontrollert, må vise legitimasjon med foto.
Danmarks regjering har orientert Sverige og EU-kommisjonen om de nye tiltakene.
Sverige innførte grensekontroll mot Danmark i november 2015, og reisende den veien har siden måttet vise pass eller annen form for legitimasjon med foto.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.