Torsdag 10. oktober 2019
USA ga ikke grønt lys til tyrkisk militæroffensiv
Tyrkia har legitime sikkerhetsgrunner, men fikk ikke grønt lys fra USA til sin militæroffensiv i Nord-Syria, sier utenriksminister Mike Pompeo.
Publisert: 10 Oktober 08:44
Tyrkia har legitime sikkerhetsgrunner, men fikk ikke grønt lys fra USA til sin militæroffensiv i Nord-Syria, sier utenriksminister Mike Pompeo.
– De har en terrortrussel fra sør, sier Pompeo i et intervju med amerikanske PBS.
– Tyrkerne har en legitim sikkerhetsbekymring, sier den amerikanske utenriksministeren, som understreker at USA ikke ga grønt lys til Tyrkias militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria.
Protestene og advarslene har vært mange etter at tyrkiske kampfly og bakkestyrker gikk til angrep mot YPG-mål onsdag.
President Donald Trump har advart Tyrkia og sagt at dersom militæroffensiven ikke blir gjennomført «så humant som mulig», akter han å «utradere» Tyrkias økonomi.

– Hjalp oss ikkeYPG var inntil nylig USAs nære allierte i kampen mot den ytterliggående islamistgruppen IS i Syria, men Trump kunngjorde i forrige uke at de amerikanske soldatene ville bli trukket ut.
Kurdiske talsmenn anklaget den amerikanske presidenten for å ha dolket dem i ryggen, men selv forsvarer han beslutningen om tilbaketrekning.
– De hjalp oss ikke under andre verdenskrig, de hjalp oss ikke med Normandie, tvitret Trump.

SelvforsvarTyrkia lover i et brev til FNs sikkerhetsråd å gjennomføre en «proporsjonal, gjennomtenkt og ansvarlig» militæroffensiv, ifølge Reuters.
Tyrkiske myndigheter viser videre til artikkel 51 i FN-pakten som omhandler retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar mot væpnede angrep.
Ifølge den tyrkiske forsvarsledelsen er det gjennomført 181 flyangrep mot YPG-mål siden militæroffensiven startet.
Minst 15 mennesker drept i angrepene, åtte av dem sivile, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).


(©NTB)
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Lørdag 12. oktober 2019
• Debatten om Haddy Njies bok «Dagbok. 13. desember–13. februar» har på ny fått pressekorpset til å etterlyse en Vær varsom-plakat for sakprosa. Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende, NTBs nyhetssjef Sarah Sørheim og...
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Lørdag 12. oktober 2019
Ideologi: Linn Stalsberg viser hvordan nyliberalismen virker i kropp og sinn.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.