Torsdag 10. oktober 2019
USA ga ikke grønt lys til tyrkisk militæroffensiv
Tyrkia har legitime sikkerhetsgrunner, men fikk ikke grønt lys fra USA til sin militæroffensiv i Nord-Syria, sier utenriksminister Mike Pompeo.
Publisert: 10 Oktober 08:44
Tyrkia har legitime sikkerhetsgrunner, men fikk ikke grønt lys fra USA til sin militæroffensiv i Nord-Syria, sier utenriksminister Mike Pompeo.
– De har en terrortrussel fra sør, sier Pompeo i et intervju med amerikanske PBS.
– Tyrkerne har en legitim sikkerhetsbekymring, sier den amerikanske utenriksministeren, som understreker at USA ikke ga grønt lys til Tyrkias militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria.
Protestene og advarslene har vært mange etter at tyrkiske kampfly og bakkestyrker gikk til angrep mot YPG-mål onsdag.
President Donald Trump har advart Tyrkia og sagt at dersom militæroffensiven ikke blir gjennomført «så humant som mulig», akter han å «utradere» Tyrkias økonomi.

– Hjalp oss ikkeYPG var inntil nylig USAs nære allierte i kampen mot den ytterliggående islamistgruppen IS i Syria, men Trump kunngjorde i forrige uke at de amerikanske soldatene ville bli trukket ut.
Kurdiske talsmenn anklaget den amerikanske presidenten for å ha dolket dem i ryggen, men selv forsvarer han beslutningen om tilbaketrekning.
– De hjalp oss ikke under andre verdenskrig, de hjalp oss ikke med Normandie, tvitret Trump.

SelvforsvarTyrkia lover i et brev til FNs sikkerhetsråd å gjennomføre en «proporsjonal, gjennomtenkt og ansvarlig» militæroffensiv, ifølge Reuters.
Tyrkiske myndigheter viser videre til artikkel 51 i FN-pakten som omhandler retten til individuelt eller kollektivt selvforsvar mot væpnede angrep.
Ifølge den tyrkiske forsvarsledelsen er det gjennomført 181 flyangrep mot YPG-mål siden militæroffensiven startet.
Minst 15 mennesker drept i angrepene, åtte av dem sivile, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).


(©NTB)
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Mandag 24. februar 2020
BABY-NEKT: Motvillige menn har skylda for at fødselstallene stuper i Norge, ifølge en ny rapport. Folk uten barn overdriver ulempene med å få barn, tror forsker.
Mandag 24. februar 2020
• Utleiekongen Ivar Tollefsen kontrollerer nå en eiendomsmasse verdt 120 milliarder kroner, skriver bladet Kapital i sin siste utgave. Det betyr at 200.000 mennesker nå bor i en Tollefsen-eid bolig i et imperie som strekker seg over seks...
Mandag 24. februar 2020
Plutselig kan grava til din favoritt­forfatter være borte. Kun tilfeldigheter gjorde at gravstedet etter den modernistiske poeten Claes Gill (1910–1973) nå kan bli bevart.
Lørdag 22. februar 2020
Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram.
Lørdag 22. februar 2020
• Forslaget om å innføre grunnrente­beskatning på havbruk, såkalt lakseskatt, støter på stadig nye problemer. Regjeringspartiene var tidlig ute og trakk i nødbremsen, og Venstre, Høyre og Frp fikk landsmøtevedtak mot en slik skatt allerede...
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Lørdag 22. februar 2020
NORGE RINGER: De tror at et annet system er mulig. I USA. Disse unge nordmennene forteller amerikanere hvorfor de bør ha en sosialist som president.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Fredag 21. februar 2020
• Bare dager før demokrater i delstaten Iowa skulle stemme over hvem som skal bli partiets kandidat til presidentvalget i USA i november, trykket The New York Times artikkelen «Bernie Sanders and His Internet Army» (Bernie Sanders og hans...