Torsdag 10. oktober 2019
Nobels litteraturpris til stridbare og kontroversielle forfattere
Polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke er tildelt Nobels litteraturpris for 2018 og 2019. Handke-prisen kan vekke debatt, tror forlegger.
Publisert: 10 Oktober 14:07
Polske Olga Tokarczuk og østerrikske Peter Handke er tildelt Nobels litteraturpris for 2018 og 2019. Handke-prisen kan vekke debatt, tror forlegger.
I fjor ble det ikke delt ut noen litteraturpris på grunn av skandalene som herjet Svenska Akademien. Fjorårets pris ble derfor delt ut i år og går altså til 57 år gamle Tokarczuk, som får prisen for sin kreative «fortellerkunst som med encyklopedisk lyst beskriver grenseoverskridelser som livsform».

Stridbar postmodernist57 år gamle Tokarczuk blir beskrevet som en stridbar postmodernist og miljøforkjemper. Hun debuterte i 1989 og er både kritikerrost og en av de mestselgende forfatterne i sin generasjon i Polen.
På forfatterens norske forlag Gyldendal gikk jubelen i taket da tildelingen ble kjent.
– Vi er vanvittig glade og utrolig stolte. Dette er et så riktig valg. Olga Tokarczuk har de siste årene etablert seg som en av vår tids aller mest dristige og modige stemmer, sier sjefredaktør for oversatt skjønnlitteratur, Cathrine Bakke Bolin.
Hun peker på at Tokarczuk skriver bøker som fanger vår tid og hennes store intellektuelle, stilistiske og emosjonelle register.
– Vi håper Nobelprisen vil gi litteraturen hennes all den oppmerksomhet og lesere som den fortjener, sier Bolin.
Selv sier Tokarczuk til nyhetsbyrået TT at hun er «overrasket og glad» over tildelingen.

Rive hull i historienTokarczuks bok «Jakobsbøkene» fra 2014 anses å være hennes mest betydelige verk. Den handler om en jødisk vekkelsesbevegelse på 1700-tallet.
– Boken skildrer et ukjent kapittel i polsk historie. Det er tett forbundet med polsk nasjonalisme og synet på vår historie, et bilde som jeg ville rive hull i, har Tokarczuk tidligere uttalt.
Selv besøker hun Norge om to uker i forbindelse med at hennes bok «Før plogen din over de dødes knokler» gis ut på norsk. Fra før har Gyldendal gitt ut «Løperne», som Tokarczuk fikk den britiske Man Booker-prisen for i fjor, som den første polske forfatteren noensinne.

KontroversiellSvenska Akademien begrunner årets pris til Handke med den innflytelsen han har hatt på litteraturen og hvordan han «med stor språkkunst har utforsket periferien og menneskets konkrete erfaring».
Handke betraktes som både eksperimentell og avantgardistisk. Den østerrikske forfatteren og dramatikeren er imidlertid kontroversiell. Da Handke fikk Ibsenprisen i 2014, ble han møtt med demonstrasjoner og beskyldninger om å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser.
Handke var selv til stede i begravelsen til Serbias tidligere leder Slobodan Milosevic, som døde i 2006 mens han sto tiltalt for krigsforbrytelser i Haag.
Eirik Bø i Pelikanen forlag, som har gitt ut flere av Handkes bøker på norsk, tror tildelingen kan sette fyr på Handke-debatten på nytt.

– Feillest– Vi har ingen problemer med å se at Handke er en kontroversiell figur, og han er langt fra diplomatisk når han uttaler seg, sier han til NTB.
Bø legger til at han mener Handke er blitt feillest når det gjelder utspillene om det tidligere Jugoslavia.
Selv skal Handke ha mistet mål og mæle og blitt svært rørt da han fikk vite at han hadde vunnet prisen, ifølge et medlem av Svenska Akademien.
I 2014 fnøs imidlertid Handke av Nobelprisen i litteratur overfor østerrikske medier og kalte den en «falsk kanonisering», ifølge nyhetsbyrået AFP.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Fredag 21. februar 2020
• Bare dager før demokrater i delstaten Iowa skulle stemme over hvem som skal bli partiets kandidat til presidentvalget i USA i november, trykket The New York Times artikkelen «Bernie Sanders and His Internet Army» (Bernie Sanders og hans...
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Fredag 21. februar 2020
OPPMYKNING: Høyesterettsdommer Karin Bruzelius vil fjerne abortnemndene. Hun foreslår at kvinnen skal ta beslutningen sammen med fastlegen.
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Torsdag 20. februar 2020
BREDDE: Mette Nord mener hun har oppskriften som vil løfte k­vinnelønna i lønnsoppgjøret.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Torsdag 20. februar 2020
• Hvordan blir folk deltakere i demokratiet? Ofte er utgangspunktet en helt konkret sak de engasjerer seg i og organiserer seg for å fremme. Noen samler seg i grupper på sosiale medier, hvor de møter likesinnede og deler informasjon. Slike...
Onsdag 19. februar 2020
• Professor Jørn Rattsø og Geir Vinsand i Nivi Analyse kritiserte i Aftenposten mandag resultatene av kommune- og regionreformen. I Aftenposten framstilles de som «to av Norges fremste eksperter på offentlig styring». I realiteten står de...
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.