Torsdag 10. oktober 2019
Brutal norsk statistikk før Spania-kampen: Ødegaard tror på løft
Martin Ødegaard jakter på noe så sjeldent som en internasjonal fotballskalp med Norge.
Publisert: 10 Oktober 09:46
Martin Ødegaard jakter på noe så sjeldent som en internasjonal fotballskalp med Norge.

2010 var det hittil siste året Norge virkelig var en fryktet motstander. Da ble det seier både over Frankrike og Portugal.
Siden da har Norge møtt åtte av de aller beste europeiske nasjonene til sammen 14 ganger. Det ga én seier og en uavgjort, begge mot Kroatia. Målforskjellen i denne perioden er 8-34. I åtte av kampene har ikke Norge scoret mål.
Ødegaard tror det er et fundament på gang for norsk suksess også mot de store i europeisk fotball.
– Det er en helt annen trygghet i gruppa, og vi kjenner hverandre bedre. Ting sitter bedre. Vi har fått jobbet mer med det defensive, sier Martin Ødegaard til NTB.
Han er landslagets store stjerne i en alder av snaut 21 år, men med ganske få kamper mot Europas tungvektere for landslaget.
– Det synes jeg. Laget tar steg hele tiden, og det viste bortekampen mot Sverige (1-1) spesielt. Der føler jeg vi hadde fortjent tre poeng, sier Rune Almenning Jarstein til NTB på spørsmål om «Norge er bedre rigget nå for å slå store nasjoner?».
Han har vært med landslaget lenge og stort sett gjort det meget godt tross mange innslupne mål mot toppmotstand.


Lenge sidenDen eneste «tunge seieren» siden 2010, kom trolig også på et gunstig tidspunkt. Flere kroatiske medier meldte at nøkkelspillere ga blaffen og hadde ett mål for kvelden på Ullevaal 6. september 2015: Det var å få et resultat som gjorde at landslagssjef Niko Kovac fikk sparken.
Norge vant 2-0 etter at Kroatia-stjernen Luka Modric opptrådte nesten helt uinteressert kampen gjennom. Jo Inge Berget brukte den rutinerte Kroatia-kapteinen Dario Srna som rundingsbøye ved begge målene.
Kovac var trenerhistorie to og et halvt døgn etter tapet. Kroatia hadde vunnet det omvendte møtet 5-1 i Zagreb.

Nesten tomtTirsdag spiller Norge borte mot Romania. Der vil det være tomme tribuner med unntak av cirka 200 tilreisende nordmenn og noen rumenske skolebarn. Romanias fotballforbund er straffet av UEFA for tilskuerbråk.
De to beste fra gruppen går til EM. Spania er så godt som klar allerede. De står med kun seirer og slo Sverige 3-0 hjemme. Sverige ligger best an i kampen om 2.-plassen.
Kommer ikke Norge til EM i løpet av høsten, venter en ny sjanse gjennom UEFAs nasjonsliga, gjennom semifinale og eventuell finale i C-divisjonen i mars neste år.
(©NTB)
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Mandag 17. februar 2020
• Vår nye fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) har hatt god inntekt i vinter. Etter at han først tiltrådte som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet 4. november i fjor, har han fått betalt både for den jobben og for jobben som...
Mandag 17. februar 2020
VRIENT: Å løfte de lavlønte har lenge vært viktig i LOs likelønnspolitikk. En fersk rapport viser at det ikke fungerer for store kvinnedominerte grupper.
Lørdag 15. februar 2020
• Styret i Norsk Redaktørforening sa denne uka nei til å ta opp Resetts redaktør Helge Lurås som medlem. Foreningen finner etter en helhetsvurdering at Resett ikke fyller kriteriene for opptak, som blant annet innebærer at mediet forplikter...
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Lørdag 15. februar 2020
Afrika: Dr. Livingstone er ikke lenger hovedperson i fortellingen om sin siste reis.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.