Torsdag 10. oktober 2019
Høyere priser på klær og sko dro prisveksten opp
Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,5 prosent fra august til september. En prisøkning på klær og sko bidro til oppgangen, mens lavere strømpriser trakk ned.
Publisert: 10 Oktober 08:35
Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,5 prosent fra august til september. En prisøkning på klær og sko bidro til oppgangen, mens lavere strømpriser trakk ned.
Fra september i 2018 til september i år steg konsumprisindeksen med 1,5 prosent, mens tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen KPI-JAE økte 0,1 prosentpoeng til 2,2 prosent i samme periode, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Oppgangen skyldes blant annet økte priser på klær og sko med 7 prosent. Det var også prisoppgang på møbler, boligtekstiler og flyreiser.
I motsatt retning trakk strømprisene og prisene på biler. Inkludert nettleie var det en prisnedgang på strøm på 3,2 prosent fra august til september, mens bilprisene falt med 1,6 prosent.

Prisnedgang på matDet ble også målt prisnedgang på matvarer med 0,6 prosent.
Direktør Ingvill Størksen for Virke dagligvare sier at nedgangen i matvareprisene er større enn ventet, til tross for at det er vanlig at prisene går ned i forbindelse med typiske tilbudsperioder som påske, jul og skolestart.
– De siste 7 årene har vi sett en svak nedgang i matprisene fra august til september. Nedgangen på hele 0,6 prosent er relativt høyt for denne måneden, sammenlignet med tidligere år, sier hun i en pressemelding.

– Liten betydning for rentaInflasjonstallet i august var på 2,1 prosent, og meglerhusene hadde ikke ventet store endringer denne gangen.
Norges Banks prognose var også på 2,1 prosent for september. Inflasjonstallene er viktige når de setter styringsrenten. Kjerneinflasjonen endte på 2,2 prosent i september.
– En tidels høyere inflasjon har liten betydning, og inflasjonen må nok ligge høyere enn Norges Banks anslag i flere måneder fremover for å føre til oppjustering av rentebanen alene, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.
Heller ikke Handelsbanken mener at tidelen vil påvirke renta.
(©NTB)
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Torsdag 20. februar 2020
BREDDE: Mette Nord mener hun har oppskriften som vil løfte k­vinnelønna i lønnsoppgjøret.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Torsdag 20. februar 2020
• Hvordan blir folk deltakere i demokratiet? Ofte er utgangspunktet en helt konkret sak de engasjerer seg i og organiserer seg for å fremme. Noen samler seg i grupper på sosiale medier, hvor de møter likesinnede og deler informasjon. Slike...
Onsdag 19. februar 2020
• Professor Jørn Rattsø og Geir Vinsand i Nivi Analyse kritiserte i Aftenposten mandag resultatene av kommune- og regionreformen. I Aftenposten framstilles de som «to av Norges fremste eksperter på offentlig styring». I realiteten står de...
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Tirsdag 18. februar 2020
KUTT: Widerøe legger ned ruter over hele Nord-Norge. – Det er sjokkerende, sier direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.