Torsdag 10. oktober 2019
Høyere priser på klær og sko dro prisveksten opp
Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,5 prosent fra august til september. En prisøkning på klær og sko bidro til oppgangen, mens lavere strømpriser trakk ned.
Publisert: 10 Oktober 08:27
Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,5 prosent fra august til september. En prisøkning på klær og sko bidro til oppgangen, mens lavere strømpriser trakk ned.
Fra september i 2018 til september i år steg konsumprisindeksen med 1,5 prosent, mens tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen KPI-JAE økte 0,1 prosentpoeng til 2,2 prosent i samme periode, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Oppgangen skyldes blant annet økte priser på klær og sko med 7 prosent. Det var også prisoppgang på møbler, boligtekstiler og flyreiser.
I motsatt retning trakk strømprisene og prisene på biler. Inkludert nettleie var det en prisnedgang på strøm på 3,2 prosent fra august til september, mens bilprisene falt med 1,6 prosent. Det ble også målt prisnedganger på matvarer og restauranttjenester.
Inflasjonstallet i august var på 2,1 prosent, og meglerhusene har ikke ventet store endringer denne gangen.
Norges Banks prognose var også på 2,1 prosent for september. Inflasjonstallene er viktige når de setter styringsrenten.
– En tidels høyere inflasjon har liten betydning, og inflasjonen må nok ligge høyere enn Norges Banks anslag i flere måneder fremover for å føre til oppjustering av rentebanen alene, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.
Heller ikke Handelsbanken mener at tidelen vil påvirke renta.
(©NTB)
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Mandag 14. oktober 2019
• På norsk kan «messe» bety både gudstjeneste og handelstilstelning. Regjeringen har aldri etterlatt et fnugg av tvil om hvordan den betrakter bokmessa i Frankfurt: ikke som et sted for tilbedelse av litteraturen, men som en svært så...
Lørdag 12. oktober 2019
I år er «Exit» og andre NRK-serier blitt omtalt 243 ganger på kanalens egne nyhetsflater. Ekspert på presseetikk Svein Brurås mener det svekker NRKs troverdighet.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Lørdag 12. oktober 2019
• Debatten om Haddy Njies bok «Dagbok. 13. desember–13. februar» har på ny fått pressekorpset til å etterlyse en Vær varsom-plakat for sakprosa. Kommentator Jens Kihl i Bergens Tidende, NTBs nyhetssjef Sarah Sørheim og...
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Lørdag 12. oktober 2019
Ideologi: Linn Stalsberg viser hvordan nyliberalismen virker i kropp og sinn.
Fredag 11. oktober 2019
Årets nobelpris i litteratur gikk til den omstridte øster­rikeren Peter Handke. Uttrykk for elendig dømmekraft, mener statsviter Bernt Hagtvet.