Torsdag 10. oktober 2019
KLARE: Tusenvis av tyrkiskstøttede soldater fra Den frie syriske hæren er ved grensa og skal kjempe på tyrkisk side under invasjonen av Nord-Syria. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Tyrkias president: Operasjonen i Nord-Syria er igang • SV mener Norge må gjøre mer
Mobiliserer til grensa
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.

Syria

I går ettermiddag meldte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på Twitter at tyrkiske styrker sammen med den allierte syriske militsen Den frie syriske hær (FSA) nå har satt i gang offensiven «Operation Peace Spring» i Nord-Syria.

Erdogan skrev at målet med «Operation Peace Spring» var å nøytralisere terrortrusler mot Tyrkia og føre til etableringen av en sikkerhetssone for retur av syriske flyktninger.

Tyrkia anser den kurdiske militsen YPG, hovedfraksjonen i Syrias demokratiske styrker (SDF) som en av terrortruslene de vil knuse.

Leder for SDFs pressekontor Mustafa Bali som Klassekampen snakket med på tirsdag tvitret i går ettermiddag:

«Tyrkiske krigsfly angriper i sivile områder. Det er enorm panikk hos folk i regionen».

Før dette hadde de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Syria kunngjort full mobilisering og bedt sivile komme til grensa for å forsvare området mot den varslede tyrkiske invasjonen.

Fakta

Kurdere i Syria:

• Det kurdiske partiet PYD og deres YPG-milits proklamerte i 2016 ensidig selvstyre i de kurdiske områdene i Syria.

• YPG er den største fraksjonen i den USA-allierte koalisjonen Syrias demokratiske styrker (SDF). SDF har vært avgjørende i krigen mot Den islamske staten (IS). YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia. PKK er terrorlistet i USA, Tyrkia og EU.

Stormobilisering

Den tyrkiske hæren har mobilisert store styrker på grensa til Syria.

Onsdag hadde offisielle kilder uttalt til Reuters at styrker fra Den frie syriske hær (FSA) skulle slutte seg til.

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Demiroren var styrker fra FSA allerede på vei fra Nordvest-Syria til Tyrkia for å bistå de tyrkiske styrkene.

14.000 soldater skulle være på vei til den tyrkiske byen Ceylanpinar, nær den syriske byen Ras al-Ain. Blant dem er Hamza-brigaden, den største av opprørsgruppene i Syria som Tyrkia støtter.

I tillegg skal konvoier av busser med syriske soldater allerede ha ankommet Akcakale.

Søndag skapte USAs president kaos i Pentagon og Kongressen etter at han sa at USAs styrker trekker seg ut av grenseområdene, og ga Tyrkia åpning for en intervensjon.

Siden har det kommet motstridende meldinger fra Trump, men nå skal Tyrkias operasjon være igang.

Norge må reagere

– Kurderne i SDF har gitt uvurderlige bidrag, som en vestlig alliert, i kampen mot IS. Nå er de forrådt av Trump, sier Audun Lysbakken, leder for SV.

En tyrkisk invasjon vil, ifølge ham, få katastrofale følger.

– Det kan føre til en ny krig i Syria, en ny flyktningkrise, og øke sjansene for at IS-terroristene igjen vokser fram, understreker han.

Dersom invasjonen finner sted, må Norge «protestere på det kraftigste», framhever politikeren.

– Norge står ovenfor en test om hvorvidt vi står fast ved våre prinsipper, også når det er ubehagelig. Spørsmålet er om Norge er villig til å tenke selv og ikke følge etter Trump, mener Lysbakken.

«Vi respekterer tyrkiske sikkerhetsbehov, men vi er dypt bekymret for mulig unilateral militær handling i Nordøst-Syria», skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på Twitter på tirsdag.

– Tyrkia er et alliert land i Nato. Det gir Norge en mulighet, men også et spesielt ansvar, for å legge maksimalt press på Ankara forhåpentligvis sammen med andre vestlige land og forhindre en offensiv, sier Lysbakken.

Den arabiske ligaen advarte onsdag Tyrkia mot å sende styrker inn i Nord-Syria og sa at det ville være en åpenbar krenkelse av syrisk suverenitet, og at det kan føre til at Den islamske staten (IS) igjen kommer på banen.

– USA driver med et farlig spill. Deres opptreden i Syria er full av motsetninger. De er ute av stand til å inngå avtaler, langt mindre holde dem, sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov under sitt besøk i Kasakhstans hovedstad Nur-Sultan.

Reuters meldte på onsdag at den iranske hæren ifølge Iranian Students News Agency (ISNA) har satt i gang en uannonsert militærøvelse nordvest i landet, ved grensa til Tyrkia.

amal.wahab@klassekampen.no

Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Mandag 7. oktober 2019
NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Lørdag 5. oktober 2019
VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.
Fredag 4. oktober 2019
GAMBLER: Kan Boris Johnson klare det umulige – å få ja til en brexitplan fra både EU og det britiske parlamentet? Flere mener det ikke er det han prøver på.
Torsdag 3. oktober 2019
PLAN: Boris Johnsons har lagt fram et forslag til brexit-plan. Hoved­problemet ligger i Nord-Irland, der Johnson nå aksepterer en åpen grense til EU. Alternativet er «no deal», sier han.