Torsdag 10. oktober 2019
KLARE: Tusenvis av tyrkiskstøttede soldater fra Den frie syriske hæren er ved grensa og skal kjempe på tyrkisk side under invasjonen av Nord-Syria. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Tyrkias president: Operasjonen i Nord-Syria er igang • SV mener Norge må gjøre mer
Mobiliserer til grensa
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.

Syria

I går ettermiddag meldte den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på Twitter at tyrkiske styrker sammen med den allierte syriske militsen Den frie syriske hær (FSA) nå har satt i gang offensiven «Operation Peace Spring» i Nord-Syria.

Erdogan skrev at målet med «Operation Peace Spring» var å nøytralisere terrortrusler mot Tyrkia og føre til etableringen av en sikkerhetssone for retur av syriske flyktninger.

Tyrkia anser den kurdiske militsen YPG, hovedfraksjonen i Syrias demokratiske styrker (SDF) som en av terrortruslene de vil knuse.

Leder for SDFs pressekontor Mustafa Bali som Klassekampen snakket med på tirsdag tvitret i går ettermiddag:

«Tyrkiske krigsfly angriper i sivile områder. Det er enorm panikk hos folk i regionen».

Før dette hadde de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Syria kunngjort full mobilisering og bedt sivile komme til grensa for å forsvare området mot den varslede tyrkiske invasjonen.

Fakta

Kurdere i Syria:

• Det kurdiske partiet PYD og deres YPG-milits proklamerte i 2016 ensidig selvstyre i de kurdiske områdene i Syria.

• YPG er den største fraksjonen i den USA-allierte koalisjonen Syrias demokratiske styrker (SDF). SDF har vært avgjørende i krigen mot Den islamske staten (IS). YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia. PKK er terrorlistet i USA, Tyrkia og EU.

Stormobilisering

Den tyrkiske hæren har mobilisert store styrker på grensa til Syria.

Onsdag hadde offisielle kilder uttalt til Reuters at styrker fra Den frie syriske hær (FSA) skulle slutte seg til.

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Demiroren var styrker fra FSA allerede på vei fra Nordvest-Syria til Tyrkia for å bistå de tyrkiske styrkene.

14.000 soldater skulle være på vei til den tyrkiske byen Ceylanpinar, nær den syriske byen Ras al-Ain. Blant dem er Hamza-brigaden, den største av opprørsgruppene i Syria som Tyrkia støtter.

I tillegg skal konvoier av busser med syriske soldater allerede ha ankommet Akcakale.

Søndag skapte USAs president kaos i Pentagon og Kongressen etter at han sa at USAs styrker trekker seg ut av grenseområdene, og ga Tyrkia åpning for en intervensjon.

Siden har det kommet motstridende meldinger fra Trump, men nå skal Tyrkias operasjon være igang.

Norge må reagere

– Kurderne i SDF har gitt uvurderlige bidrag, som en vestlig alliert, i kampen mot IS. Nå er de forrådt av Trump, sier Audun Lysbakken, leder for SV.

En tyrkisk invasjon vil, ifølge ham, få katastrofale følger.

– Det kan føre til en ny krig i Syria, en ny flyktningkrise, og øke sjansene for at IS-terroristene igjen vokser fram, understreker han.

Dersom invasjonen finner sted, må Norge «protestere på det kraftigste», framhever politikeren.

– Norge står ovenfor en test om hvorvidt vi står fast ved våre prinsipper, også når det er ubehagelig. Spørsmålet er om Norge er villig til å tenke selv og ikke følge etter Trump, mener Lysbakken.

«Vi respekterer tyrkiske sikkerhetsbehov, men vi er dypt bekymret for mulig unilateral militær handling i Nordøst-Syria», skrev utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på Twitter på tirsdag.

– Tyrkia er et alliert land i Nato. Det gir Norge en mulighet, men også et spesielt ansvar, for å legge maksimalt press på Ankara forhåpentligvis sammen med andre vestlige land og forhindre en offensiv, sier Lysbakken.

Den arabiske ligaen advarte onsdag Tyrkia mot å sende styrker inn i Nord-Syria og sa at det ville være en åpenbar krenkelse av syrisk suverenitet, og at det kan føre til at Den islamske staten (IS) igjen kommer på banen.

– USA driver med et farlig spill. Deres opptreden i Syria er full av motsetninger. De er ute av stand til å inngå avtaler, langt mindre holde dem, sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov under sitt besøk i Kasakhstans hovedstad Nur-Sultan.

Reuters meldte på onsdag at den iranske hæren ifølge Iranian Students News Agency (ISNA) har satt i gang en uannonsert militærøvelse nordvest i landet, ved grensa til Tyrkia.

amal.wahab@klassekampen.no

Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
UTE: Arbeiderpartiets ekspresident Lula da Silva er ute av fengsel – enn så lenge. Nå vil han ta opp kampen mot høyre­radikale Jair Bolsonaro.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.