Onsdag 9. oktober 2019
Tyrkiske bakkestyrker har tatt seg inn i Syria
Tyrkiske styrker har innledet en bakkeoffensiv i kurdiskkontrollerte syriske områder, opplyser Tyrkias forsvarsdepartement.
Publisert: 09 Oktober 22:42
Tyrkiske styrker har innledet en bakkeoffensiv i kurdiskkontrollerte syriske områder, opplyser Tyrkias forsvarsdepartement.
– Det tyrkiske militæret og Den syriske nasjonale arme har innledet en bakkeoperasjon øst for elven Eufrat, tvitrer departementet.
Den protyrkiske syriske militsen ble dannet forrige uke, og en av dens talsmenn sier til AFP at bakkefasen av offensiven begynte i Tell Abyad-området, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.
Tyrkiske medier skriver at spesialstyrker og pansrede kjøretøyer har krysset grensen flere steder. Den kurdiskkontrollerte opprørsalliansen SDF sier at de slo tilbake et tyrkisk framstøt i Tell Abyad-regionen.

Langt mer enn sanksjonerUSAs president Donald Trump sier han vil knuse Tyrkias økonomi dersom den militære operasjonen gjennomføres på en måte som ikke er «human». Han vil imidlertid ikke si noe nærmere om hva han legger i uttrykket.
– Jeg vil gjøre noe langt mer enn sanksjoner, dersom han ikke gjennomfører dette på en så human måte som mulig. Så får vi bestemme hva det betyr underveis. Hvis han gjør det på en urimelig måte, vil det koste ham svært dyrt, sa Trump om Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans offensiv.
Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sa onsdag kveld at den tyrkiske offensiven må stanse og at europeiske sikkerhetsinteresser kan bli undergravd.

Begynte med luftangrepTidligere onsdag gjennomførte tyrkiske styrker luftangrep mot flere mål i området. Observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at 15 er blitt drept, åtte av dem sivile, i luftangrepene.
Angrepet kommer tre dager etter at Trump etter en telefonsamtale med Erdogan kunngjorde at amerikanske styrker skal trekkes tilbake fra Syria. Kunngjøringen ble ansett som et grønt lys for en tyrkisk offensiv.
Den arabiske liga kommer sammen til hastemøte i Kairo lørdag for å drøfte den dramatiske utviklingen på grensen mellom Tyrkia og Syria.
Mandag 9. desember 2019
I dag blir det klart om Cissi Wallin hadde lov til å navngi sin påståtte overgriper til 30.000 følgere. Advokat Jon Wessel-Aas råder kvinner til å begrense hvor mange de betror seg til.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Mandag 9. desember 2019
• Regjeringens forslag til ny medie­lov, som ble lagt fram tirsdag, innebærer en ny radikalt ny organisering av mediestøtta: Sju fagfolk skal forvalte drøyt 430 millioner kroner uten innblanding fra verken politikere eller bransjen selv.
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.