Onsdag 9. oktober 2019
Menn i uniform drepte to i Halle
Én person er pågrepet, og politiet jakter på flere etter at to mennesker ble drept og flere ble såret nær en synagoge i Halle øst i Tyskland.
Publisert: 09 Oktober 16:46
Én person er pågrepet, og politiet jakter på flere etter at to mennesker ble drept og flere ble såret nær en synagoge i Halle øst i Tyskland.
Ifølge Bild ble det åpnet ild nær en synagoge i Paulusviertel-distriktet i Halle onsdag, og det ble også kastet en håndgranat inn på den jødiske kirkegården i nærheten.
En mann ble ifølge politiet skutt og drept inne i en kiosk, mens en kvinne ble skutt og drept i Humboldtstraße, nær den jødiske kirkegården.
To andre, en mann og en kvinne, er såret og innlagt på sykehus. Tilstanden er ikke kjent.
Det skal ha vært to eller flere gjerningsmenn, og ifølge politiet flyktet de fra stedet i en bil. Tyske medier meldte først at bilen kjørte sørover i retning Leipzig.

Tysk statsborgerLike før klokka 14 opplyste politiet på Twitter at én person var pågrepet, og tyske medier meldte senere at dette skjedde etter at vedkommende kolliderte med en lastebil i utkanten av Halle.
Politikilder opplyser til flere tyske medier at den pågrepne mannen er tysk statsborger, men identiteten er ikke kjent. I bilens bagasjerom ble det funnet flere våpen.
Store politistyrker jakter ifølge radiostasjonen MDR på en eller flere andre gjerningsmenn, men heller ikke deres identitet er kjent.

OvervåkingsvideoEn overvåkingsvideo viser at en grå bil stanser midt i gaten før en mann stiger ut og avfyrer fire skudd med det som ser ut til å være en hagle. Mannen er iført grønne militærlignende klær og hjelm.
Andre overvåkingsbilder viser at det var flere gjerningsmenn og at alle var iført uniformlignende klær, skuddsikre vester og hjelm.
En talskvinne for politiet opplyser at det også er avfyrt skudd i Landsberg, rundt 15 kilometer øst for Halle, men ytterligere detaljer er ikke kjent.
Politiet i Halle har sperret av flere områder i byen, og sentralbanestasjonen er stengt. Innbyggerne ble først oppfordret til å holde seg innendørs, og politiet oppfordrer fortsatt folk til å være på vakt.

Jom kippurDet er fortsatt ikke bekreftet om angrepet var rettet mot synagogen i Paulusviertel-distriktet, men ifølge Der Spiegel avfyrte den ene av gjerningsmennene skudd mot døren og forsøkte å ta seg inn i bygningen.
Jødene feirer onsdag jom kippur, sin årlige forsoningsdag, og politiet har etter angrepet i Halle skjerpet sikkerhetstiltakene ved synagoger i byer som Leipzig, Dresden, Berlin og Frankfurt.

Aksjonerte mot høyreekstremisterIfølge Bild aksjonerte politiet onsdag mot høyreekstremister i flere tyske delstater, blant annet mot en adresse i Mansfeld-Südharz vest for Halle. Det foreligger imidlertid ikke opplysninger om en eventuell sammenheng.
– Vi har hittil ingen beviser for at skytingen i Halle er relatert til dette, sier en talsmann for tysk politi til Bild.
Halle ligger rundt 40 kilometer nordvest for Leipzig og er med sine rundt 240.000 innbyggere den største byen i delstaten Sachsen-Anhalt.


(©NTB)
Tirsdag 28. januar 2020
Skrivekunstakademiet i Bergen kvoterer inn gutter for å unngå reine jenteklasser, forteller daglig leder Øyunn Viken.
Tirsdag 28. januar 2020
• «Regjeringen vil legge ned distriktene», sier folk på den lokale kafeen i Midsund på Otrøya i Møre og Romsdal til VG. Avisa har reist rundt og snakket med folk som har fått dyrere fergebilletter de siste årene. VGs gjennomgang viser til...
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Tirsdag 28. januar 2020
VITNE: Lekkasjer fra John Boltons bokmanus styrker kravet om at han skal vitne i riksrettssaken mot Donald Trump. Men det er uvisst om kravet kan få flertall i Senatet.
Mandag 27. januar 2020
FRAMRYKK: Den antifascistiske Sardinbevegelsen har protestert mot Matteo Salvini i flere måneder. Han har aldri vært nærere å vinne regionen alle trodde var evig rød.
Mandag 27. januar 2020
Én av fire bokdebutanter faller av. Rebecca Wexelsen hadde forlaget i ryggen da hennes første bok ble fullstendig oversett i mediene.
Mandag 27. januar 2020
HJELP: Universitetet på Ås kan allerede i år bli tvunget til å gi fra seg byggene sine til Statsbygg. Tillitsvalgte frykter økt husleie.
Mandag 27. januar 2020
• I «Hvis dette er et menneske» (1947) beskriver jødisk-italienske Primo Levi et mareritt som hjemsøkte mange av fangene i Auschwitz. Den tilbakevendende drømmen handlet ikke, som man kanskje skulle tro, om sulten, slagene, kulda, slitet...
Lørdag 25. januar 2020
KRITISKE: Den svenske eiendomsmagnaten Ilija Batljan vil kjøpe velferdsbygg i Norge og leie dem tilbake til det ­offentlige. Men han får motstand.
Lørdag 25. januar 2020
• Denne uka har en engere krets av rikfolk, toppsjefer og nasjonale ledere blitt fløyet inn til den sveitsiske alpelandsbyen Davos, slik tradisjonen har vært i nesten 50 år. Den britiske finansavisa Financial Times var som vanlig på plass,...