Tirsdag 8. oktober 2019
PÅ VEI UT: Ifølge Syrias demokratiske styrker (SDF) begynte amerikanske styrker å trekke seg ut i går.FOTO: ANHA, AP/NTB SCANPIX
• Tyrkia klar til å invadere Nord-Syria • USA trekker seg ut • Kurdere advarer mot IS
Trump gir Erdogan grønt lys
ENIGE: Etter en telefonsamtale natt til mandag skal USAs president ha gitt støtte til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans plan om å invadere kurdiskkontrollerte områder i Nord-Syria. FOTO: DOMINIQUE JACOVIDES, AFP/NTB SCANPIX
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.

SYRIA

I fem år har USA støttet Syrias demokratiske styrker (SDF), hvor den kurdiske militsen YPG-YPJ utgjør den militære ryggraden, i kampen mot terrorgruppa Den islamske staten (IS). Men nå sier Det hvite hus at det er slutt.

Etter en telefonsamtale mellom Recep Tayyip Erdogan og Donald Trump gjør Det hvite hus det klart at Tyrkia snarlig vil iverksette «sin lenge planlagte operasjon i Nord-Syria», og at amerikanske styrker nå vil trekke seg ut fra området.

Til avisa The New York Times sier en militær kilde at USA trekker seg ut for å «gå ut av veien» for sin Nato-allierte.

– Vi kommer ikke til å støtte tyrkerne eller SDF. Om de ender med å krige, skal vi holde oss utenfor, sier den anonyme kilden til avisa.

Fakta

Tyrkia og Nord-Syria:

• President Donald Trump støtter Tyrkias planer om å invadere det nordlige Syria i nær framtid. Det ble kjent i en kunngjøring fra Det hvite hus natt til mandag.

• Syrias demokratiske styrker (SDF) sa i en uttalelse i går at amerikanske styrker nå har begynt sin tilbaketrekning.

• Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har planer om å bosette to millioner syriske flyktninger i de kurdiske grenseområdene i Nord-Syria.

Advarer: IS er ikke borte

YPG-YPJ har med USAs støtte vært avgjørende i kampen mot IS, og har lenge holdt fremmedkrigere som har slåss for IS, fanget i leire i Nord-Syria. Tyrkia anser imidlertid de kurdiske militsene som terrorister.

«Tyrkia vil nå være ansvarlig for alle IS-krigere som har blitt holdt fanget de to siste årene i området, i kjølvannet av at det territorielle ‘kalifatet’ har blitt nedkjempet av USA», skriver Det hvite hus.

Abdulkarim Omar, utenrikspolitisk talsperson for de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Syria, sier til Klassekampen at en tyrkisk invasjon kan få «katastrofale følger».

– En krig mot kurderne vil gi IS-krigerne rom til å komme til overflata igjen. IS er ikke borte, de venter bare på en mulighet til å komme tilbake, sier Omar på telefon fra Qamishli nordøst i Syria, en by i grenseområdene til Tyrkia, som Erdogan nå vil ta kontrollen over.

Etter å ha kjempet mot IS i fem år er kurdiske selvstyremyndigheter svært skuffet over Trumps siste manøver.

– Over 12.000 kurdere er blitt drept i kampen mot terrorgruppa IS. USA og det internasjonale samfunnet har et etisk ansvar for kurdernes situasjon. I stedet svikter begge oss igjen, sier Omar.

Det er ikke første gang Donald Trump gir klarsignal til Erdogan og varsler at USA vil trekke seg ut fra Nord-Syria og fra samarbeidet med SDF.

– Tidligere har Kongressen og Pentagon stoppet dette. Så foreløpig er dette ennå veldig uoversiktlig, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Chr. Michelsens Institutt (CMI).

Erdogans plan

Erdogans plan om å invadere Nord-Syria, presse SDF bort fra grensa og opprette en såkalt tyrkiskkontrollert «sikkerhetssone» dypt inn i Syria, har lenge vært kjent.

– Men nå har det skjedd mye på få timer, sier Neset og understreker at mange spørsmål ennå står ubesvarte.

Et av dem er hvorvidt USA vil åpne luftrommet over Nord-Syria og hvor dypt inn i Syria Tyrkia tillates å operere.

– Tyrkia ønsker å hindre YPG/PKK-styrker å etablere seg permanent i grenseområder og således kunne angripe mål i Tyrkia. Først og fremst handler dette om Tyrkias oppfatning av trusselbildet mot landet, og der har Erdogan stor støtte blant nasjonalistene, sier Neset.

Et annet spørsmål er hva som skjer med syriske flyktninger. Erdogan ønsker nemlig å flytte to millioner syriske flyktninger som i dag befinner seg i Tyrkia, til denne såkalte sikkerhets­sonen i Nord-Syria.

– I Tyrkia har det i økende grad blitt en konflikt mellom syriske flyktninger og tyrkiske borgere. Tyrkia er i en økonomisk dårlig situasjon, og Erdogan ser at det er upopulært å ha syrere i landet, sier Neset.

Om Erdogan «pakker inn» en invasjon som en måte å kvitte seg med syriske flyktninger på, kan det «være populært i store deler av den befolkningen», forklarer hun.

– I tillegg hevder han at han ikke har fått den støtta som EU har lovet ham når det gjelder flyktninger fra Syria.

Refser europeiske stater

Trump-administrasjonen refser også europeiske land for å ikke ha tatt sitt ansvar om å hente hjem fremmedkrigere.

I pressemeldingen som Det hvite hus sendte ut, heter det at USA «har presset Frankrike, Tyskland og andre europeiske land» til å hente sine statsborgere hjem fra Syria.

«Men de ville ikke ha dem, og avslo», skriver Det hvite hus. USA er ikke interessert i «å holde på fremmedkrigere i det som kan bli mange år og komme til å koste amerikanske skattebetalere» mye penger, heter det i pressemeldingen.

utenriks@klassekampen.no

Lørdag 25. januar 2020
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.
Fredag 24. januar 2020
LOJALE: Republikanerne «forvirrer og avsporer» riksrettssaken mot Donald Trump. – Presidenten er favoritt til å vinne valget i november, sier USA-ekspert.
Torsdag 23. januar 2020
JAKTSESONG: Ytre høyre-president Jair Bolsonaro vil fengsle journalist Glenn Greenwald. – Journalister og varslere er blitt fritt vilt, sier Eva Joly.
Onsdag 22. januar 2020
SAKTE BILKRASJ: Storbritannia og EU går inn i kommende handelssamtaler med totalt ulike forventninger. Konsulent Anna Jerzewska tror ikke partene enes innen fristen.
Tirsdag 21. januar 2020
HASTER: Statsledere fra elleve land ble i Berlin søndag enige om å respektere våpenembargoen og jobbe for en politisk løsning. – Konferansen bringer ingenting nytt, sier libysk politiker.
Mandag 20. januar 2020
LEDER: Keir Starmer, som ivret for at Labour skulle love ny folkeavstemning om brexit, befester sitt forsprang i kampen om å bli ny leder for partiet.
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.