Lørdag 5. oktober 2019
EU-VENN: Hanna E. Marcussen, MDG-byråd for for byutvikling i Oslo kommune, mener de store globale krisene gjør behovet for forpliktende internasjonalt samarbeid større. FOTO: SIV DOLMEN
• Sentrale MDG-ere inn i Europabevegelsen • Oslo-topp håper på EU-ja i MDG
Grønne heiser EU-flagg
SIER JA: MDG-profiler tar plass i Europabevegelsens sentralstyre. Byråd i Oslo, Hanna E. Marcussen, mener EU trengs for å løse klimakrisa.

mdg

MDG blir tungt representert i Europabevegelsen. Det viser innstillingen til nytt sentralstyre for organisasjonen som skal velges på landsmøtet i Oslo fredag 18. og lørdag 19. oktober.

Byutviklingsbyråd fra Oslo MDG Hanna E. Marcussen, og fylkespartileder fra Vestland MDG Øyvind Strømmen er begge innstilt til det nye sentralstyret.

Valgkomiteens leder, Øystein Moen, skriver i en pressemelding at Europabevegelsen er spesielt fornøyd med å få Marcussen med på laget.

«Hun er en av pionerene i MDG og ønsker nå å bidra til at miljø og klima løftes inn i den norske EU-debatten. Det er blitt vanskelig å bruke miljø som et nei-argument, når EU har høyere ambisjoner på miljø enn utenforlandet Norge», skriver Moen.

Fakta

Europabevegelsen

• Hanna Marcussen og Øyvind Strømmen i MDG er innstilt som nye sentralstyremedlemmer i Europabevegelsen.

• I tillegg er Morten Skandfer (V), Aase Marthe Horringmo (H) og Bjørn Tore Ødegården (Ap) innstilt som nye sentralstyremedlemmer.

• Heidi Nordby Lunde (H) og Fredrik Mellem (Ap) fortsetter som henholdsvis leder og nestleder.

• Nåværende sentralstyremedlemmer Torbjørn Wilhelmsen og Ida Hjeltnes fortsetter i sine verv.

Klima og brexit

Marcussen selv sier til Klassekampen at hun engasjerer seg i Europabevegelsen fordi EU er viktig for å løse klimakrisa.

– De store globale krisene, klimakrisa og tap av biologisk mangfold, gjør behovet for forpliktende internasjonalt samarbeid større. EU er ikke perfekt, men har vært en kraft i disse spørsmålene.

– I tillegg er EU en av de viktigste motvektene mot de nasjonalistiske strømningene vi ser i Europa, mens brexit og nasjonalistiske partier er i vekst, legger hun til.

I dag sier MDG ja til EØS, men har ikke et avklart standpunkt for eller imot norsk EU-medlemskap.

Marcussen sier at hun opplever at «stadig flere i MDG ser at EU kan være en positiv drivkraft i klimaspørsmålet.

– MDG har både ja-folk og nei-folk i partiet. Men debatten om EU er nyansert, folk ser at EU har både positive og negative sider, sier hun.

Marcussen sier spørsmålet om norsk EU-medlemskap ikke er høyt på agenden i MDG i dag, men dersom det skulle bli det, håper hun partiet sier ja til EU.

– Det er viktig med en debatt om EU-spørsmålet i partiet. Samtidig har vi ikke dårlig tid. Norsk EU-medlemskap er ikke en aktuell problemstilling akkurat nå, men fordi Norge er medlem i EØS, bør MDG ha tanker om hvordan EU skal utvikle seg. Våre søsterpartier i Europa er i dag pådrivere for å gjøre EU grønnere og mer demokratisk.

Styrket klimaprofil

Leder i Europabevegelsen, stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H), er glad for å få Marcussen inn i sentralstyret. Hun tror det vil bidra til å styrke Europabevegelsens klimaprofil, og håper også at MDG en dag vil si ja til EU.

– Alle som ønsker en vellykket klimapolitikk, må anerkjenne at EU er den viktigste mekanismen vi har. EU er et forpliktende samarbeid med reelle tiltak. Parisavtalen, derimot, er uforpliktende, sier hun.

Lunde tror klimadebatten kan aktualisere EU-spørsmålet på ny.

– Med det klimaengasjementet man ser blant unge i dag, tror jeg mange vil se at EU er en viktig pådriver for å løse klimakrisa, både når det gjelder pisk og gulrot.

Fylkesleder i Vestland MDG, Øyvind Strømmen, har vært aktiv i Europabevegelsen i Hordaland i en årrekke. Nå tar han steget inn i sentralstyret.

Han mener Europabevegelsen har behov for organisatorisk fornyelse.

– Europabevegelsen har vært veldig opptatt av å snakke om næringslivet, og hva næringslivet har å tjene på norsk EU-medlemskap, sier Strømmen.

– Men mange EU-motstandere er fullt klar over at handelen ville vært tjent med medlemskap, og er fortsatt imot. Jeg er opptatt av å få fram EUs betydning på andre områder. Som EUs rolle i å skape fred i Europa, og for å løse klimautfordringen.

Skiftet syn på EU

Strømmen sier han skiftet ståsted i EU-spørsmålet etter å ha bodd i Belgia og vært aktiv i De Grønne der.

– Jeg opplevede at jeg var på politisk linje med dem i de fleste saker. Men de var for EU, og jeg var imot. Jeg leste meg opp på europeisk historie og EU, og skiftet syn.

Strømmen ser ikke noe behov for «en splittende EU-debatt» i MDG.

– Jeg har selv valgt å ta mitt EU-engasjement inn i Europabevegelsen framfor i MDG. Men jeg håper MDG kan bidra til å løfte debatter om europeisk politikk.

politikk@klassekampen.no

Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Tirsdag 8. oktober 2019
GÅR IKKE: – Tidenes grønneste budsjett, sier Venstres Ola Elvestuen om budsjettet som viser at Norge ligger an til å bryte klimamålene for 2020 og 2030.
Lørdag 5. oktober 2019
SIER JA: MDG-profiler tar plass i Europabevegelsens sentralstyre. Byråd i Oslo, Hanna E. Marcussen, mener EU trengs for å løse klimakrisa.
Fredag 4. oktober 2019
BLÅ SMELL: Målet var at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Nå ligger det an til at knapt én av ti vil gjøre det.
Mandag 30. september 2019
FORVIRRING: Fylkes­topper i MDG har ulike syn på hvilken dato det må bli stans i utvinningen av norsk olje- og gass.
Lørdag 28. september 2019
RØD: – Vi er på feil lag, sier Knut Arild Hareide om regjeringsdeltakelsen. Han mener KrF kan bytte side allerede etter 2021.
Torsdag 26. september 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn ­Eggum vil ikke kategorisk avvise MDG-samarbeid i 2021. Men da må partiet være villig til å fire på kravet om oljesluttdato.
Tirsdag 24. september 2019
OMSTILLE: Klima og omstilling blir en hovedsak for Ap fram mot valget i 2021, varsler Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.