Fredag 4. oktober 2019
STYRES AV RØDE OG GRØNNE: Klassekampen har regnet ut hvor mange nordmenn som vil styres av de ulike partiene, basert på ordførerpartiet. Det store flertallet vil bo i Ap- og Sp-styrte kommuner. Tallene for Ap inkluderer Oslo og Bergen, hvor de rødgrønne partiene sitter i forhandlinger om byrådsplattform. I 26 kommuner er ordførerpartiet uavklart.
• Fullstendig ordførerkrise for Høyre • Blåfargen viskes ut fra kommunekartet
Erna har mistet grepet
BLÅ SMELL: Målet var at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Nå ligger det an til at knapt én av ti vil gjøre det.

Valg 2019

Høyres svake valg på knappe 20,1 prosent av stemmene, får store konsekvenser for andelen nordmenn som bor i Høyre-styrte kommuner. Det viser en gjennomgang Klassekampen har gjort etter at partiene i 328 av Norges 356 kommuner har gjort seg ferdige med forhandlingene om ordførermakt.

Høyre har kun sikret seg ordføreren i 32 kommuner. Det er mer enn en halvering fra 2015 da partiet sikret seg 74 ordførere. Tilbake til kommunevalget i 2011, fikk Høyre hele 119 ordførere.

Ett år før valget, i september 2018, gikk en selvsikker statsminister Erna Solberg ut i NRK og sa at Høyres mål var å vinne storbyene og at 50 prosent av Norges befolkning skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Det målet virker som en fjern drøm når de lokale oppgjørene gjøres ferdige.

Styrer kun 11,3 prosent

Klassekampen har regnet ut hvor stor andel av befolkningen de ulike partiene ligger an til å styre. Det er dramatiske tall for statsministerens parti.

De 32 Høyre-styrte kommunene utgjør kun 11,3 prosent av befolkningen. Det er milevis unna Erna Solbergs mål om at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune.

Tross et historisk dårlig valg for Arbeiderpartiet, ligger Jonas Gahr Støres parti an til betydelig lokal makt. 62 prosent av Norges befolkning vil bo i en Ap-styrt kommune, om man regner med Oslo og Bergen hvor de rødgrønne partiene sitter i forhandlinger om byrådsplattform.

Senterpartiet går kraftig fram i antall ordførere, og 16,9 prosent av befolkningen vil bo i en Sp-styrt kommune.

Det er fortsatt et knippe større kommuner hvor Høyre har mulighet til å sikre seg ordføreren. Det inkluderer blant annet mellomstore kommuner som Halden og Askøy, samt Kristiansand.

Men selv om Høyre skulle sikre seg ordføreren i disse kommunene i forhandlingssluttspurten, vil det kun løfte andelen nordmenn som bor i en Høyre-styrt kommune med noen få prosentpoeng, viser Klassekampens gjennomgang.

Glipper der flest bor

En viktig årsak til at Høyre vil styre en så lav andel av befolkningen, er at det glipper for partiet i de største kommunene. Partiet mister makta i store byer som Stavanger, Drammen og Tønsberg, i tillegg til at partiet ikke lyktes i å vinne tilbake byer som Oslo, Bergen og Tromsø.

Av det som vil bli Norges hundre mest folkerike kommuner fra 1. januar 2020 etter kommunesammenslåingene, er Høyre kun sikret ordførermakt i 11. Til sammenlikning får Ap minst 52 ordførere. Senterpartiet stikker av med ordføreren i 24 av de mest folkerike kommunene.

Høyres ledelse var ikke tilgjengelig for kommentar før Klassekampen gikk i trykken i går.

Presserådgiver i Høyres stortingsgruppe, Joachim Meyer Svendsen, vil nyansere bildert ved å påpeke at Høyre er sikret 60 varaordførere. I tillegg til å ha disse varaordførerne, inngår partiet i enda noen flere flertallskonstellasjoner i kommunene. Høyre er med det i en maktposisjon i bortimot hundre kommuner, opplyser han.

Fylkene er rødgrønne

Blant norske fylker blir det rødgrønt styre i ti av elleve. Det slås fast i en gjennomgang gjort av Kommunal Rapport. KrF er med i flertallet i fem av fylkene, og Venstre i fire, skriver avisa. I Oslo forhandles det fortsatt, men også der tyder det meste på at byrådsleder Raymond Johansen fortsetter i koalisjon med MDG og SV. Agder er dermed Norges eneste Høyre-styrte fylke, med Arne Thomassen (H) som Høyres eneste fylkesordfører. Ap lå an til å kapre fylkesordførervervet i Agder, helt til Frp brøt ut av en planlagt koalisjon med Ap og gikk inn i et flertall med Høyre, KrF, Venstre, Partiet De Kristne og Pensjonistpartiet.

politikk@klassekampen.no

Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Lørdag 2. november 2019
BLÅ HODEPINE: Et år etter at KrF ­bestemte seg for å gå inn i den borgerlige regjeringen, mister partiet medlemmer og blir forlatt av velgere.
Lørdag 26. oktober 2019
SIGNAL: SV-leiar Audun Lysbakken er rasande over at Ap skrota SV for KrF i landets nest største by. SV-sjefen lurer no på om han kan stola på at Ap vil ha raudgrøn regjering i 2021.
Onsdag 23. oktober 2019
SONDERING: Noe av det siste Ap, MDG og SV i Oslo gjorde før de la fram ny byrådsplattform, var å invitere Venstre til samtaler om et mulig samarbeid.