Fredag 4. oktober 2019
MOT STRØMMEN: Det har vært færre konserter i Israel det siste året, mye på grunn av innsatsen til Palestina-aktivister, mener Itay Stern i avisa Haaretz. I november spiller Aurora i Tel Aviv.FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX
• Palestina-saken får flere artister til å styre unna Israel • Lorde og Lana del Rey avlyste konserter i fjor
Musikere skyr kryssild
Itay Stern
Artisten Aurora får massiv kritikk etter å ha forsøkt å skjule konserter i Tel Aviv. – Hvis du vil spille i Israel nå, må du virkelig ville det, sier kulturjournalist i Haaretz.

musikk

Det norske popfenomenet Aurora skal spille en lang rekke konserter i høst, blant annet i Tel Aviv. Men artisten opplyser ikke om Israel-besøket verken på nettsida si eller på sin offisielle Facebook-side, slik Klassekampen skrev onsdag.

Manager Geir Luedy uttalte at de unnlot å informere om de to Israel-konsertene «fordi vi ønsker minst mulig henvendelser av denne typen».

Kulturjournalist Itay Stern i den israelske avisa Haaretz har ikke hørt om andre artister som bevisst har forsøkt å skjule konserter i Israel.

Han har imidlertid skrevet flere saker om artister som velger å avlyse konserter i landet etter press fra den såkalte BDS-kampanjen.

BDS står for boikott, de­investeringer og sanksjoner, og kampanjen har som mål å legge økonomisk og politisk press på Israel for å avslutte okkupasjonen av Palestina.

– Det er vanskelig å skjule konserter for BDS, de vet om hvert show i Israel. Så det virker ikke veldig nyttig å gjemme konserter fra nettsidene sine, sier Stern til Klasse­kampen.

Fakta

Konserter i Israel:

• BDS-kampanjen (boikott, deinvesteringer og sanksjoner) oppfordrer artister til ikke å spille i Israel inntil staten «møter sine forpliktelser i henhold til internasjonal lov», blant annet ved å avslutte okkupasjonen av Palestina.

• De siste årene har sangere som Lana del Rey, Lorde, Lauryn Hill og norske Moddi avlyst planlagte konserter i Israel.

• Justin Bieber, Britney Spears, Aerosmith, Nick Cave, Radiohead og a-ha er blant dem som nylig har spilt konserter i landet.

Lorde og Lauryn avlyste

Journalisten forteller at det har vært færre konserter i Israel denne sommeren enn året før. Ifølge ham skyldes dette blant annet at BDS har lyktes med sine aksjoner.

– Mange artister lar være å komme til Israel fordi de ikke vil havne i midten av en ubehagelig politisk diskusjon. Hvis du vil spille i Israel nå, må du virkelig ville det, sier han.

Da Nick Cave holdt konsert i Tel Aviv i 2017, uttalte han at han ikke tror på boikott, og at han ikke spiller for politikere, men for folket. Band som Radiohead og Screaming Trees har forsvart sine opptredener i Israel på liknende måte, etter å ha fått kritikk fra artistkollegaer og andre kunstnere som støtter boikotten.

Musikerne Roger Waters og Brian Eno er blant dem som står i spissen for kulturell boikott av landet.

Itay Stern har skrevet om kultur for Haaretz i fem år, og forteller at det skaper store overskrifter i Israel hver gang en internasjonal artist avlyser en spillejobb etter press fra BDS. De siste årene er det flere populære artister som har avlyst planlagte konserter, deriblant Lana del Rey, Lorde, Lauryn Hill og Die Antwoord.

– Det skjer ganske ofte. Først erklærer de at de skal spille, så starter presset, og så avlyser de fordi de ikke vil inn i den politiske kryss­ilden, sier Itay Stern.

Da sangeren Lana del Rey avlyste et planlagt show i fjor, begrunnet hun det med at hun ville utsette konserten til et tidspunkt når hun også kunne spille for palestinske fans.

– Tror du Aurora avlyser?

– Jeg er ingen profet, men jeg håper ikke det, sier Stern.

Etter at det ble kjent at Aurora forsøkte å skjule spillejobbene i Tel Aviv, har kritikken haglet. En gruppe palestinske kunstnere og en gruppe israelske kunstnere har sendt hvert sitt brev hvor de ber henne om å avlyse konserten.

«Å spille i Israel på dette tidspunktet betyr nødvendigvis at du tar politisk standpunkt», skriver de israelske kunstnerne.

De hevder at staten bruker Tel Aviv i en PR-strategi for å flytte oppmerksomheten vekk fra «sin militærokkupasjon, apartheidpolitikk og etniske rensing av det palestinske folket». På Facebook-siden til Aurora renner det inn med både støtteerklæringer og kritiske kommentarer.

«Vi er mange som heier på deg og gleder oss over avgjørelsen du har tatt!!», står det i én melding, mens en annen spør: «Korleis kan du vere med på å støtte okkupant­staten Israel?»

Krevende øvelse

Slike reaksjoner må enhver artist som spiller i Israel være forberedt på, sier Itay Stern i Haaretz.

Han mener det er en vanskelig øvelse å skulle forsvare spillejobber på israelsk jord, særlig for artister som ikke er spesielt politiske.

– Hvis du skal inn i diskusjonen, må du komme med noen svar, og du må være smart og fintfølende. Du vil verken såre palestinere eller israelere, sier han.

Klassekampen har vært i kontakt med den israelske konsertarrangøren Ohad Ezraty og sjefen for spillestedet Barby i Tel Aviv, men ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Det vil heller ikke Auroras manager Geir Luedy. Til NRK sa han i går at han «tar det fulle og hele ansvaret og legger seg helt flat» etter forsøket på å skjule Israel-besøket.

Han sa også at Aurora står inne for sine uttalelser om hvorfor hun spiller i Tel Aviv. Onsdag sa hun til Klassekampen at hun ikke kan la noens politikk stoppe henne fra å dra til mennesker og «røre i dem».

mari.vollan@klassekampen.no

Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Fredag 15. november 2019
Scenerøyk ved Den Norske Opera & Ballett har gjort 21 orkestermusikere syke. – Omfanget har økt betraktelig i år, sier kommunikasjonssjef.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Mandag 11. november 2019
En tredel av Forfatterforbundets medlemmer gir ut bøkene sine selv. Snart kan de få enklere tilgang til ettertraktede stipendmidler.
Lørdag 9. november 2019
Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Fredag 8. november 2019
Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Torsdag 7. november 2019
Av 17 bildekunstnere som tjente over én million kroner i fjor, er bare fire kvinner. Utstillingsaktuelle Ørnulf Opdahl er på andreplass med 6,4 millioner kroner i nettoinntekt.