Torsdag 3. oktober 2019
HARDT PRESSET: En samlet Morgenbladet-klubb har krevd at redaktør Anna B. Jenssen trekker seg. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
• Fire journalister på jobb dagen før publisering • Ansatte frykter for om avisa kommer ut
Kaos etter sluttpakkene
Torsdag skrev IT-ansvarlig Børre Haugli under på en sluttpakke i Morgenbladet. Like etter ble han hyret inn av konsernet som konsulent for å gjøre den samme jobben som før.

MEDIER

I dag er det nøyaktig én uke siden ni Morgenbladet-ansatte troppet opp i åttende etasje i NHST-bygget, der Morgenbladet, Dagens Næringsliv og konsernet som eier dem begge – Norges handels og sjøfartstidende (NHST) – holder til. Mens kollegene ventet utenfor i en oransje sofa, gikk de ansatte i tur og orden inn på HR-sjef Gry Refsnes sitt kontor for å signere sluttavtaler.

Børre Haugli er en av dem som denne formiddagen mottok sluttpakke. Det var bare ett problem: Som frontsjef og IT-ansvarlig satt Haugli med kompetanse og holdt i prosjekter som ingen andre hadde oversikt over.

– Denne personen skulle nok helst ha sluttet to uker seinere enn det som var i avtalen, sier redaktør Anna B. Jenssen.

Kort tid etter at Haugli hadde avsluttet sitt arbeidsforhold i Morgenbladet, ble han hentet inn som konsulent for NHST. Der skal han de neste ukene fortsette med et pågående IT-prosjekt.

Allerede dagen etter sluttpakkene ble utdelt, startet jakta på tilkallingsvikarer. Jenssen sier dette ikke har sammenheng med sluttpakkene.

– Det er noen som er syke, og derfor har vi hentet inn en vikar. Vi fikk beskjed om sykemeldinger på fredag, sier hun.

Fakta

Krisa i Morgenbladet:

• 10. september ble det klart at Morgenbladet skal spare åtte millioner kroner og at ansatte kunne søke om sluttpakke.

• Kuttene begrunnes med at avisa står i en omstilling der de digitale inntektene ikke har vært store nok.

• Forrige torsdag tok ni ansatte sluttpakker.

• Stemningen i avisa har vært svært amper de siste ukene, og en samlet redaksjonsklubb har krevd redaktørens avgang.

Åtte sjefer, ti journalister

Når Morgenbladets papirutgave kommer ut i morgen, vil den oppmerksomme leser notere seg et kraftig innhogg i kolofonen med de ansattes navn og kontaktinformasjon. Seks av femten navn under «journalister» er strøket. Det samme er avisas redaksjonssekretær for kultur, en illustratør, en huslingvist, samt den allerede nevnte IT-ansvarlige Børre Haugli.

Samtidig som det kuttes kraftig blant de skrivende journalistene, er situasjonen uendret i ledergruppa. Dermed er avisas ledergruppe på åtte personer jevnstor med redaksjonen som nå består av ni journalister. I tillegg er én vikar hentet inn som journalist denne uka.

Situasjonen kompliseres ytterligere av at flere ansatte er sykemeldte. Det er også knyttet usikkerhet til framtida for flere ansatte som i dag har prosjektstillinger.

Onsdag formiddag, dagen før avisa gikk i trykken, var det bare fire skrivende journalister på jobb i Morgenbladet.

Frykter for neste avis

Klassekampen har snakket med flere ledere og ansatte i Morgenbladet om situasjonen i avisa. De beskriver en kaotisk situasjon etter uker med åpen konflikt mellom redaksjonen og redaktør Anna B. Jenssen.

Alle frykter for avisas framtid, på både lang og kort sikt. Flere sier de ikke forstår hvordan avisa i det hele tatt skal kunne komme ut fra og med neste uke.

– Vi har mistet rundt halvparten av våre faste skrivende journalister. Vi skjønner ikke hvordan dette skal gå, sier klubbleder Jo T. Gaare.

– Hva tenker du om at avisa gir sluttpakker til en person som så blir hentet inn som konsulent?

– Dette har vi advart mot hele tida, og vi ser ikke hvordan vi skal klare å holde oppe det digitale trykket og lage en god avis uten folk. Dette stemmer ikke overens med redaktørens ambisjoner om digital satsing.

– Hvordan går det med de ansatte oppi det hele?

– Vi er utmattede, slitne og fortvilte. Vi mangler gode og høyt verdsatte kolleger, og det er tomt i kontorlandskapet.

Har kuttet i papirutgaven

Redaktør Jenssen sier at hun har rigget avisa for hardt vær i de kommende ukene:

– Det at folk skulle slutte på grunn av sluttpakkene, var vi forberedt på, og vi har hatt noen saker klare på forhånd. Det er klart det blir unntakstilstand i noen uker framover, men jeg er helt sikker på at vi kommer til å få gitt ut avis, sier hun.

Klassekampen er kjent med at Morgenbladet siden i sommer har kuttet den ukentlige papirutgaven ned til 40 sider, med unntak for uker med mye annonser. Utenriksdekningen skal også prioriteres ned.

Jenssen vil ikke gi et klart svar på om noe av avisas dekning nå må endres. Hun sier at Morgenbladet vil være gjenkjennelig for leserne, til tross for kuttene.

– Vi må gjøre tydeligere prioriteringer i avisa. Hvis du har likt avisa og lest det siste halvannet året, så vil du kjenne igjen avisa som kommer framover.

– Skal noe bort?

– Jeg tror alle aviser hele tida må vurdere om vi gjør det som er hensiktsmessig. Det ligger ingen store profilendringer inne nå.

– Skal dere kutte i utenriksdekningen?

– Det jeg har sagt, er at vi må skrive utenriks på en helt annen måte, på Morgenbladet-måten.

– Hva betyr det?

– Vi må skrive mindre om hendelser og mer om de store ideologiske linjene. Vårt mål skal være å gi de gode forklaringene og trekke de lange linjene. Et godt eksempel på dette er serien vi har hatt om «F-ordet». Det er en serie vi har laget om utviklingen av antidemokratiske lovendringer i Europa.

– Skal dere lage den samme avisa som før med færre folk, eller vil dere løse dette med frilansere, midlertidige ansatte eller nye ansettelser?

– Det blir feil av meg å kommentere dette eksternt nå. Dette må vi ta internt først.

siment@klassekampen.no

Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.
Tirsdag 19. november 2019
Kildeutvalget vil stramme inn på medienes bruk av anonyme kilder. Forslaget kan gjøre det vanskeligere å skrive om metoo, mener redaktør.
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Fredag 15. november 2019
Scenerøyk ved Den Norske Opera & Ballett har gjort 21 orkestermusikere syke. – Omfanget har økt betraktelig i år, sier kommunikasjonssjef.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Mandag 11. november 2019
En tredel av Forfatterforbundets medlemmer gir ut bøkene sine selv. Snart kan de få enklere tilgang til ettertraktede stipendmidler.