Tirsdag 1. oktober 2019
USYNLIGE I TERRENGET: Russiske spesialsoldater ble satt i land på Svalbard, meldte nettstedet Aldrimer.no. Både Forsvarsdepartementet, Forsvaret og PST avviser imidlertid at det er hold i saken. Her en soldat ved en militærbase på Kotelny-øya nord i Russland. FOTO: MAXIME POPOV, AFP/NTB SCANPIX
Forsvarsdepartementet avviser at Russland har satt i land soldater på norsk jord:
– Helt ukjent for oss
AVKREFTER: Meldingen om russiske spesialsoldater på Svalbard og på fastlandet i Norge stemmer ikke. Det sier både Forsvaret, departementet og PST.

RUSSLAND

Nettstedet Aldrimer.no meldte fredag i forrige uke en svært oppsiktsvekkende nyhet. Nettstedet skrev at russiske spesialstyrker var satt i land på Svalbard.

Ifølge Aldrimer.no dreide det seg både om spesialsoldater, såkalte Spetsnaz, og «innleid paramilitært personell».

Russiske militære skal også ha «gjennomført rekognoseringsoppdrag på Fastlands-Norge», i sivile klær.

Dette skal ha skjedd for kort tid siden, het det i nyhetssakene fra Aldrimer.no.

Sakene fikk lite omtale i etablerte norske medier, men ble spredd på Facebook i løpet av helga.

Nå sier norske myndigheter at ingen av påstandene stemmer.

Fakta

Påstander om russisk militærøvelse i Norge:

• Fredag meldte nettstedet Aldrimer.no om russiske spesialsoldater som skal ha blitt satt i land på Svalbard, i forbindelse med en militærøvelse i Barentshavet.

• Nettstedet skriver at opplysningene stammer fra «allierte etterretningskilder», og at informasjonen om de russiske soldatene blant annet skal ha blitt fanget opp av amerikanske overvåkingsfly.

• Det har ikke vært mulig for Klassekampen å få bekreftet noen av disse påstandene. Norske myndigheter avviser saken.

Avviser saken

Forsvarsdepartementet avviser opplysningene i nyhetssakene fra Aldrimer.no, og ønsker å bli sitert på det følgende:

«Det er helt ukjent for Forsvarsdepartementet og Forsvaret at det har vært russisk militær aktivitet på norsk jord. Det inkluderer Svalbard».

Også Politiets sikkerhetstjeneste dementerer nyhetssakene. «Vi har ingen dekning for å si at denne framstillingen stemmer», er beskjeden fra PST.

Øvelse ved Svalbard

Russland gjennomførte i forrige uke en militærøvelse i Barentshavet. Det er informasjon som både russiske og norske myndigheter bekrefter. Øvelsen fant sted i havområder tett på Svalbard.

Aldrimer.no er likevel helt alene om å melde at det ­russiske forsvaret krenket norsk territorium i forbindelse med øvelsen. Klasse­kampen har forsøkt å få disse opplysningene bekreftet, uten å lykkes.

Ifølge Aldrimer.no stammer opplysningene om den russiske militæroperasjonen fra «allierte etterretningskilder», altså etterretningstjenester i land som er alliert med Norge.

Nettstedet skriver ikke hvor på Svalbard eller på fastlandet at de russiske soldatene skal ha gått i land. Aldrimer.no skriver heller ikke hvor mange soldater det skal være snakk om.

Klassekampen var i går i kontakt med redaktør i Aldrimer.no Kjetil Stormark, men rakk ikke å få hans kommentar til det at norske myndigheter dementerer nyhetssaken hans.

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 21. oktober 2019 kl. 12.52
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.