Tirsdag 1. oktober 2019
USYNLIGE I TERRENGET: Russiske spesialsoldater ble satt i land på Svalbard, meldte nettstedet Aldrimer.no. Både Forsvarsdepartementet, Forsvaret og PST avviser imidlertid at det er hold i saken. Her en soldat ved en militærbase på Kotelny-øya nord i Russland. FOTO: MAXIME POPOV, AFP/NTB SCANPIX
Forsvarsdepartementet avviser at Russland har satt i land soldater på norsk jord:
– Helt ukjent for oss
AVKREFTER: Meldingen om russiske spesialsoldater på Svalbard og på fastlandet i Norge stemmer ikke. Det sier både Forsvaret, departementet og PST.

RUSSLAND

Nettstedet Aldrimer.no meldte fredag i forrige uke en svært oppsiktsvekkende nyhet. Nettstedet skrev at russiske spesialstyrker var satt i land på Svalbard.

Ifølge Aldrimer.no dreide det seg både om spesialsoldater, såkalte Spetsnaz, og «innleid paramilitært personell».

Russiske militære skal også ha «gjennomført rekognoseringsoppdrag på Fastlands-Norge», i sivile klær.

Dette skal ha skjedd for kort tid siden, het det i nyhetssakene fra Aldrimer.no.

Sakene fikk lite omtale i etablerte norske medier, men ble spredd på Facebook i løpet av helga.

Nå sier norske myndigheter at ingen av påstandene stemmer.

Fakta

Påstander om russisk militærøvelse i Norge:

• Fredag meldte nettstedet Aldrimer.no om russiske spesialsoldater som skal ha blitt satt i land på Svalbard, i forbindelse med en militærøvelse i Barentshavet.

• Nettstedet skriver at opplysningene stammer fra «allierte etterretningskilder», og at informasjonen om de russiske soldatene blant annet skal ha blitt fanget opp av amerikanske overvåkingsfly.

• Det har ikke vært mulig for Klassekampen å få bekreftet noen av disse påstandene. Norske myndigheter avviser saken.

Avviser saken

Forsvarsdepartementet avviser opplysningene i nyhetssakene fra Aldrimer.no, og ønsker å bli sitert på det følgende:

«Det er helt ukjent for Forsvarsdepartementet og Forsvaret at det har vært russisk militær aktivitet på norsk jord. Det inkluderer Svalbard».

Også Politiets sikkerhetstjeneste dementerer nyhetssakene. «Vi har ingen dekning for å si at denne framstillingen stemmer», er beskjeden fra PST.

Øvelse ved Svalbard

Russland gjennomførte i forrige uke en militærøvelse i Barentshavet. Det er informasjon som både russiske og norske myndigheter bekrefter. Øvelsen fant sted i havområder tett på Svalbard.

Aldrimer.no er likevel helt alene om å melde at det ­russiske forsvaret krenket norsk territorium i forbindelse med øvelsen. Klasse­kampen har forsøkt å få disse opplysningene bekreftet, uten å lykkes.

Ifølge Aldrimer.no stammer opplysningene om den russiske militæroperasjonen fra «allierte etterretningskilder», altså etterretningstjenester i land som er alliert med Norge.

Nettstedet skriver ikke hvor på Svalbard eller på fastlandet at de russiske soldatene skal ha gått i land. Aldrimer.no skriver heller ikke hvor mange soldater det skal være snakk om.

Klassekampen var i går i kontakt med redaktør i Aldrimer.no Kjetil Stormark, men rakk ikke å få hans kommentar til det at norske myndigheter dementerer nyhetssaken hans.

magnusl@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 1. oktober 2019 kl. 11.32
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Lørdag 12. oktober 2019
SOLIDARITET: Tyrkiske styrker rykker lenger inn i Syria. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forventer at medlemslandene i alliansen fortsetter å støtte Tyrkia militært.
Fredag 11. oktober 2019
FLYKTER: Tobarnsmora Haifa Mohamed (34) er på flukt fra bombene. Hun er livredd for ungene sine, men sverger på at Tyrkia ikke skal ta fra henne hjem­landet.
Torsdag 10. oktober 2019
I GANG: I går varslet Tyrkia at invasjonen av Nord-Syria er iverksatt. Kurderne ba sivile komme til grensa for å forsvare området. – Norge må bruke maksimalt press mot Tyrkia, sier SVs Audun Lysbakken.
Onsdag 9. oktober 2019
ANSPENT: Donald Trump får motstand fra Pentagon etter å ha gitt grønt lys for en tyrkisk offensiv mot kurderne. – Vi forbereder oss på krig. Folk her frykter for sine liv, sier talsperson for kurderstyrker i Syria.
Tirsdag 8. oktober 2019
FRITT FRAM: Tyrkia får fritt leide av USA til å invadere Nord-Syria. – Vi sviktes igjen, sier utenrikspolitisk talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene.
Mandag 7. oktober 2019
NOK: I går demonstrerte irakere for sjette dagen på rad. De krever slutt på den sekteriske maktfordelingen som fulgte den amerikanske invasjonen i 2003, sier irakisk forsker.
Lørdag 5. oktober 2019
VALG: Avtalen om valg i Øst-Ukraina kan gi god tur til Paris i oktober.
Fredag 4. oktober 2019
GAMBLER: Kan Boris Johnson klare det umulige – å få ja til en brexitplan fra både EU og det britiske parlamentet? Flere mener det ikke er det han prøver på.
Torsdag 3. oktober 2019
PLAN: Boris Johnsons har lagt fram et forslag til brexit-plan. Hoved­problemet ligger i Nord-Irland, der Johnson nå aksepterer en åpen grense til EU. Alternativet er «no deal», sier han.