Fredag 27. september 2019
FRA ANGREP TIL FORSVAR: President Donald Trump, her med Ukrainas Volodymyr Zelenskyj i New York onsdag, hevder han er utsatt for en heksejakt. FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX
• Trump ba Ukraina etterforske konkurrent • Riksrett-press fra demokrater vokser
Slik ville han ta Biden
Joe Biden
RIKSRETT-SAKEN: President Donald Trump ba Ukrainas president om å granske konspirasjonsteorier han håper skal øke egne vinnersjanser i 2020.

USA

Ukrainsk korrupsjon, Joe Biden og hans skandalebefengte sønn, republikanske konspirasjoner og milliarder av dollar.

Alt er deler av en kaos-fortelling som ble tydeligere etter at Det hvite hus onsdag offentliggjorde en utskrift av en telefonsamtale mellom USAs president Donald Trump og Ukrainas president Viktor Zelenskyj.

Av utskriften framgår det at Trump ber Zelenskyj om å granske Joe Biden, Demokratenes foreløpige favoritt før valget i 2020.

– Det er mye snakk om Bidens sønn, at Biden stoppet etterforskningen og mange folk har lyst til å finne ut av det, sa Trump, som ba Zelenskyj om å jobbe med sin advokat Rudolph Giuliani og justisminister William Barr.

Anklagene ble i går styrket av en offentliggjort varsler-rapport om skandalen som har sørget for at Demokratene nå vil innlede riksrettshøringer mot presidenten.

Til sammen skal 218 demokrater i Representantenes hus nå støtte en riksrett-høring mot Trump, som også får kritikk fra enkelte republikanske senatorer.

Men hva er det Ukraina-saken egentlig handler om? Hva er Biden-familiens rolle og hvorfor ville Trump at Ukraina skulle granske dem?

Fakta

Riksrett-prosess mot Donald Trump:

• Demokratene vil ha riksrettshøringer mot president Donald Trump etter avsløringer om at presidenten ba Ukraina granske en av hans hovedkonkurrenter i 2020-valget, demokraten Joe Biden.

• Mange demokrater har lenge vegret seg for riksrett-sporet, av frykt for at det først og fremst vil tjene Trump politisk.

• Riksrett-høringer har nå flertall i Representantenes hus, der Demokratene har majoriteten. En eventuell riksrett-dom kan imidlertid stanses i Senatet som kontrolleres av Trumps parti Republikanerne.

• Det finnes foreløpig ingen tidsramme for prosessen videre.

Bidens Ukraina-eventyr

De siste årene har Republikanerne og deres propagandaapparat kokt sammen en konspirasjonsteori som hevder at Biden brukte sin visepresidentmakt til å beskytte sønnen og det ukrainske selskap han satt i styret i.

Joe Biden var USAs visepresident under daværende president Barack Obama fra 2008 til 2016. I 2014 ble Biden raskt involvert i Ukraina da opprøret mot Russland-allierte Viktor Janukovitsj brøt ut. USA støttet opprøret som del av sitt geopolitiske oppgjør med Russland.

Biden var ofte i Ukraina og skal blant annet ha brukt tid på behovet for å bekjempe korrupsjon i ukrainsk statsapparat og næringsliv.

I mai 2014 fikk Bidens yngste sønn, juristen Hunter Biden, som hadde et investeringsfirma med stesønnen til tidligere utenriksminister John Kerry, plass i styret til det ukrainske energiselskapet Burisma som var under etterforskning for korrupsjon.

Hvordan Bidens sønn, i en årrekke omgitt av personlige skandaler og uten erfaring fra Ukraina, endte i Burisma-styret, forundrer mange. Kritikere mener det kaster lys over nepotisme i internasjonale elitekretser.

Republikansk sverteplan

Republikanerne ville ta Biden-saken lenger, og lente seg på en sak i avisa The New York Times fra 2015, der en kilde sa det kunne se rart ut at Biden kreve større innsats mot korrupsjon i Ukraina, samtidig som sønnen tjente penger i et korrupsjonsanklaget selskap.

Det ble kjent at Biden hadde holdt tilbake én milliard dollar i lån med krav om at aktoren med ansvar for Burisma-saken, Viktor Shokin, ble sparket. Republikanerne har brukt dette som bevis for at Biden ville stanse etterforskningen og beskytte sønnen.

Det finnes imidlertid ingen bevis for anklagene, og ukrainske anti-korrupsjon-aktivister sier til The Intercept at anklagen er «sprøyt».

De hevder, slik også blant annet The New York Times har rapportert tidligere, at Shokin tvert imot måtte gå fordi han ikke gjorde nok i kampen mot korrupsjon og sto i veien for forsøk på å etterforske korrupsjon.

Konspirasjonsteori 2

En av dem som slapp billig unna, var Burisma-eier og tidligere miljø- og naturressursminister Mykola Zlochevsky.

I telefonsamtalen med Zelenskyj ber Trump også ham å undersøke en annen konspirasjonsteori: At hackingen av serverne til Demokratene før 2016-valget ikke ble gjort av Russland, men av Ukraina.

Han nevner blant annet Crowdstrike, selskapet Demokratene hyret til å etterforske hackingen.

Trump hevder feilaktig, slik det også gjøres i konspirasjonsteorier på nett, at det amerikanske selskapet er ukrainsk eid.

eirikgs@klassekampen.no

Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.