Torsdag 26. september 2019
SIER IKKE NEI TIL EN PRAT: Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier han gjerne en prat med MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm.
Fellesforbundets leder Jørm Eggum roser Miljøpartiet De Grønnes holdninger til EØS-avtalen:
Åpner for samtaler med MDG
2021: Fellesforbundets leder Jørn ­Eggum vil ikke kategorisk avvise MDG-samarbeid i 2021. Men da må partiet være villig til å fire på kravet om oljesluttdato.

Ap

– Det er klart at dersom vi trenger et stort flertall for å holde de borgerlige borte i 2021, sier vi ikke nei til noen, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

I etterkant av Arbeiderpartiets valgnederlag, har flere Ap-topper snakket høyt om å inkludere Miljøpartiet de Grønne (MDG) i et rødgrønt samarbeid i 2021.

Samarbeidstankene har møtt krasse reaksjoner fra flere LO-topper, som Industri Energi-leder Frode Alfheim og Eggum selv. Det er særlig MDGs krav om å sette en sluttdato for petroleumsvirksomheten på norsk sokkel som provoserer.

Tross sterk skepsis til De Grønnes partiprogram, vil ikke Eggum kategorisk avvise at MDG kan bli en del av en rødgrønn regjering i 2021.

– Det er forskjell på å styre en kommune og å styre et land. Det er opp til MDG å avgjøre om de vil være med på laget, sier Eggum.

Fakta

De rødgrønne i 2021:

• Ap gjorde i år sitt dårligste kommunevalg noensinne med 24,8 prosent av stemmene. Rødt, SV, Sp og MDG kunne vise til framgang.

• Tirsdag og onsdag hadde Ap landsstyremøte der valget ble evaluert.

• I tirsdagens Klassekampen varslet Ap-leder Jonas Gahr Støre at klima og omstilling blir en hovedsak for Ap fram mot 2021.

Spiller ballen til MDG

I et intervju med Dagbladet tirsdag, sa Eggum at det ikke er bokstavene «MDG» som er problemet for ham, men politikken de fører. Om de er villige til å kompromisse på det, er det mulighet for samarbeid, sa han.

Overfor Klassekampen utdyper han dette. Elefanten i rommet er MDGs vedtak som sier at partiet vil «starte en gradvis og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten over en 15-årsperiode».

– Mitt utgangspunkt er at det som står i programmet deres, er retningsgivende for den politikken de ønsker å få gjennomslag for. Den har i seg oljeslutt, og det støtter ikke vi, sier Eggum.

Vil snakke

Han mener MDG kan få til nødvendige klimakutt uten å stille krav om sluttdato.

– Jeg tror ikke de har behov for den sluttdatoen. Det er virkemidlene som er viktige. En sluttdato er provoserende og urealistisk, sier Eggum.

18. september gikk MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm ut i Klassekampen og sa at hun ville invitere fagbevegelsen til samtaler. «Formålet er å forstå hvordan vi kan bidra til en debatt og politikkutvikling for vår del som svarer på bekymringene fagbevegelsen har», sa Bastholm.

Eggum sier han ennå ikke har snakket med Bastholm, men gjerne takker ja til invitasjon om samtaler.

– Vi vil alltid stille opp om vi blir utfordret av MDG, sier han.

Tross full klinsj i synet på oljeslutt, påpeker Eggum at MDG utmerker seg positivt på særlig ett område:

– MDG har i seg én fordel som ikke Senterpartiet og SV har. Det er EØS-avtalen, sier Eggum.

Mens både SV og Sp vil si opp EØS-avtalen, er MDG i likhet med Ap en varm forsvarer av denne avtalen.

– I Fellesforbundet har dette vært bærebjelken for å sikre markedsadgang. Det er fordelen med MDG, sier Eggum.

I lørdagens Klassekampen uttalte Fagforbundet-leder Mette Nord at hun er fornøyd med valgresultatet, ettersom de rødgrønne samlet sett gikk fram. Den analysen deler ikke Fellesforbundets leder.

– 24,8 prosent er altfor dårlig. Vi skal være et soleklart valg for vanlige arbeidsfolk. Det mest alvorlige er at vi har hatt mange dårlige valg. Sånn sett er vi inne i en skjebnetid hvor det står om å reise sosialdemokratiet igjen, sier han.

For Eggum er det en fattig trøst at de rødgrønne har styringen i alle landets byer. Eggum er nemlig særlig bekymret over at mange arbeidsfolk i distriktene forlater Ap.

– Jeg representerer ansatte i privat sektor, og vi har medlemmer i alle kommuner langs kysten av Norge. Andelen medlemmer er litt lavere i Oslo og de andre byene. Taper vi distriktene, vet vi ikke hvilke konsekvenser det kan få på sikt, sier han.

Ap svekkes i forbundet

Ifølge Fellesforbundets undersøkelser blant egne medlemmer er Senterpartiet hovedgrunnen til at Ap svekkes. Mens 63 prosent av forbundets medlemmer oppga at de ville stemme Ap ved valget i 2015, svarte 48 prosent det samme i år. Sp har gått fra 5 til 18 prosent i samme periode.

Skal Ap lykkes fram mot valget i 2021, må partiet gjenvinne disse velgerne fagorganiserte, sier Eggum.

– Det som har skjedd gradvis gjennom disse fire årene, er at Sp har blitt et folkeparti blant våre medlemmer, sier Eggum.

Han sier at Ap må lage en plan for å vinne tilbake disse velgerne.

– Vi er nødt til å ta tilbake det rommet som Trygve Slagsvold Vedum har fått lov til å overta altfor lett. Han snakker om nærhet og sentralisering, men hva er det folk i distriktene egentlig er opptatt av? De er opptatt av trygghet og muligheten til å leve gode liv der de bor. Aps oppgave som helhetlig parti er å få by og land til å forstå hverandre.

andreash@klassekampen.no

Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.
Mandag 9. desember 2019
Hysj: Riksrevisjonen kritiserer regjeringen i ­hemmelig jager­flyrapport, men Forsvarsdepartementet hevder rapportens gradering gjør det ­umulig å fortelle hvor alvorlig kritikken er.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
IKKJE FORSYNT: Trass i at Sp strir imot kvart forsøk på å skape raudgrøn samling, går partiet no saman med SV og Ap for å få opp sjølvforsyningsgraden.
Mandag 2. desember 2019
PARALLELT: Samme måned som Trygde­retten første gang sa at det er lov å ha med ytelser til utlandet, vedtok Stor­tinget strengere regler for eksport av arbeidsavklaringspenger.
Mandag 25. november 2019
STØTTE: SV inviterer opposisjonspartiene til å lage felles politikk før valget i 2021. Fagforbundets Mette Nord mener det er avgjørende at Ap, Sp, MDG og Rødt takker ja.
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.